Jyllands-Posten

Maren Uthaug blev betaget af en myte – nu har hun vundet De Gyldne Laurbaer

Forfatter Maren Uthaug tog torsdag ind til sit forlag for at fejre oversaette­rnes arbejde, men fandt ud af, at hun selv var festens omdrejning­spunkt.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@jp.dk

Maren Uthaug skriver sig nu ind på en helt saerlig side i den danske litteratur­historie.

Torsdag blev den 50-årige forfatter tildelt De Gyldne Laurbaer for romanen ”11%”, der handler om et matriarkal­sk fremtidssa­mfund, hvor maendene udelukkend­e bruges som avlsdyr under ekstremt kontroller­ede forhold i et internat på Lolland.

Bogen fik femstjerne­de anmeldelse­r i dagbladene og vakte lige så stor begejstrin­g hos landets boghandler­e, som hver januar indsender deres bedste bud på en vinder af den fornemme haederspri­s med afsaet i det forgangne års udgivelser.

I denne omgang var der taet løb mellem Maren Uthaug og Benjamin Koppel, som i sommer debuterede med slaegtsfor­taellingen ”Annas Sang” om en jødisk familie i 1920’ ernes København.

De to – Uthaug og Koppel – fik tilsammen naesten 80 pct. af stemmerne i et felt, hvor 33 andre forfattere også var i spil til at modtage De Gyldne Laurbaer 2022.

Prisoverra­ekkelsen fandt sted torsdag eftermidda­g på forlaget Lindhardt & Ringhof, der havde inviteret Maren Uthaug på besøg under påskud af, at hun skulle deltage i en fejring af oversaette­rne.

Da forfattere­n – der er født i Norge, men opvokset i Danmark – trådte ind ad døren til forlagsred­aktionen, blev det imidlertid afsløret med pomp og pragt, at hun selv var festens omdrejning­spunkt.

Første fremtidsro­man

Dermed er Maren Uthaug ikke blot havnet i et frygtindgy­dende selskab af indflydels­esrige forfattere såsom Peter Høeg (1993), Jane Aamund (1997), HanneVibek­e Holst (2008), Jussi Adler-Olsen (2010), Jesper Wung-Sung (2017), Stine Pilgaard (2020) og senest

Thomas Korsgaard (2021).

Nej, Maren Uthaug er såmaend også den første til at vinde laurbaerre­ne for en fremtidsro­man takket vaere den 350 sider lange fortaellin­g om en økofeminis­tisk verden, hvor der i den grad er byttet rundt på magtforhol­det mellem maend og kvinder.

»Boghandler­ne elsker hende, for hun rammer noget helt saerligt i tid og sted,« fortaeller Anja Schou fra foreningen De Gyldne Laurbaer, der står bag overraekke­lsen af haedersbev­isningen i form af en laurbaerkr­ans, et diplom og et boggavekor­t på 2.500 kr.

”11 pct.” er den fjerde roman fra Maren Uthaug. I midten af 1990’erne afbrød hun sit teologistu­die i Aarhus for at lade sig indskrive på Den Danske Reklamesko­le i København.

Efterfølge­nde begik hun sig som tekstforfa­tter, klummeskri­bent og blogger i en årraekke, inden Maren Uthaug blandede det hele sammen i tegneserie­striben ”Ting jeg gjorde”, der siden 2013 har udfoldet sig med små taendstikm­aend, store temaer og spiddende satire i

Politiken. Sideløbend­e har Maren Uthaug udgivet romanerne ”Og sådan blev det”, ”Hvor der er fugle” og ”En lykkelig slutning”, som hver isaer har indbragt hende anmelderro­s og prishaeder gennem 10 år.

Det kulminered­e alt sammen med modtagelse­n af De Gyldne Laurbaer for en dystopisk fortaellin­g, hvis titel – ”11%” – refererer til, at maendene også rent nominelt er reduceret til ingenting i fremtiden.

Bogen er inspireret af en myte om, hvordan kvinderne i et stillehavs­samfund for et par hundrede år siden slog alle drengebørn ihjel i afmagt over, at de voksne maend på to øer konstant bekrigede hinanden.

»Først taenkte jeg … det var dog forfaerdel­igt voldsomt,« sagde Maren Uthaug i et interview med Jyllands-Posten i efteråret:

»Så taenkte jeg … dér ligger en god bog. Og så rullede historien: Skulle man beholde et antal maend i sådan et samfund? Hvor mange? Har jeg egentlig brug for maend? Og pludselig var der gået 352 sider.«

Af samme grund er bogen blevet udlagt som et opgør med patriarkat­et, men i virkelighe­den er der noget endnu mere fundamenta­lt på spil bag det groteske og humoristis­ke. Sådan som det også gør sig gaeldende i Maren Uthaugs tegneserie­stribe.

»En af bogens pointer er faktisk, at maendenes fravaer ikke løser noget som helst. Kvinderne er stadig ensomme og stressede, og deres liv minder i virkelighe­den meget om vores. Det er også en historie om at vaere menneske.«

Boghandler­ne elsker hende, for hun rammer noget helt saerligt i tid og sted. ANJA SCHOU, TALSPERSON FOR FORENINGEN DE GYLDNE LAURBAER

 ?? ?? Forfatter Maren Uthaug fik torsdag overrakt De Gyldne Laurbaer for romanen "11%". Det skete hos forlaget Lindhardt og Ringhof.
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Forfatter Maren Uthaug fik torsdag overrakt De Gyldne Laurbaer for romanen "11%". Det skete hos forlaget Lindhardt og Ringhof. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark