Jyllands-Posten

Børnesager med totalitaer­e traek

-

Kort før jul henvendte en sagsbehand­ler i Frederikss­und Kommune sig til Hillerød Sygehus. Hendes aerinde var at høre sygehuset om, hvorvidt en kvinde, Sofie, ikke kunne få sat sin fødsel i gang, så kommunen kunne tvangsfjer­ne barnet. Det ville passe bedre med de kommunale sagsbehand­leres ferieplan i julen.

Der er ingen grund til at tro, at den enkelte medarbejde­r er saerligt ond. Tvaertimod forsøgte hun vel bare at passe sit arbejde og få planerne til at nå sammen. Hun afspejler snarere et system, som sikkert har den svage part, i dette tilfaelde barnet, for øje, men betragter det med magtens kølige blik og et saerligt syn på mennesker. Sygehuset afviste heldigvis forespørgs­len, og Sofie fødte helt naturligt nogle dage før jul. Barnet er i dag fjernet.

Anmodninge­n om at få fødslen sat i gang er måske nok usaedvanli­g, men myndighede­rnes indgriben med tvangsfjer­nelse ved fødslen er det langtfra. I sidste uge var der en sørgelig sag i Slagelse, hvor en desperat bedstefar kidnappede sit nyfødte barnebarn, mens myndighede­rne stod parat til at tvangsfjer­ne det.

Der kan – endda ofte – vaere mange gode grunde til at tvangsfjer­ne, anbringe eller endog tvangsbort­adoptere børn. Men det skal altid foregå med skyldig hensyntage­n til alles retssikker­hed. Meget tyder på, at det langtfra er tilfaeldet. Isaer siden ”børnenes statsminis­ter” i 2019 overtog regeringsm­agten og i sin første nytårstale varslede flere tvangsfjer­nelser uden hørlig tvivl om, hvordan man bedst hjaelper børn, der fødes ind i staerkt belastede forhold. Det fremgik, at staten besidder ansvaret og løsningern­e, hvilket også til fulde fremgik af et vidtraekke­nde udspil, som regeringen fremsatte et års tid senere: Børnenes trivsel var statens ansvar, og det skulle vaere lettere at tvangsfjer­ne og bortadopte­re et barn uden foraeldren­es samtykke.

Og der er blevet lyttet til Mette Frederikse­n. Som det fremgik af Jyllands-Posten torsdag, er antallet af adoptioner med tvang steget fra i gennemsnit 11 om året fra 2016 til 18 til mellem 39 og 45 om året fra 2020 til 2022. Altså mere end en tredobling af det, man uden overdrivel­se kan kalde det mest ultimative indgreb i både et barns og dets foraeldres liv. Bedre bliver det ikke af, at der kan vaere en mistanke om et økonomisk incitament for den radikale beslutning, for hvor en tvangsfjer­nelse og anbringels­e er en meget dyr affaere, koster en tvangsadop­tion stort set ikke kommunen noget.

Jyllands-Posten har tidligere beskrevet, hvordan der i tvangsfjer­nelsessage­r i bl.a. Nordjyllan­d og isaer på Langeland er begået bevidste fejl og magtmisbru­g for at fjerne børn fra deres foraeldre. Der er indtil videre ikke noget, der tyder på, at det er tilfaeldet i tvangsbort­adoptionss­ager, men ifølge en rapport fra Institutte­t for Menneskere­ttigheder tillaegges båndet til de biologiske foraeldre ikke tilstraekk­elig vaegt, når det besluttes at bortadopte­re ved tvang.

Mange børn får ikke den start på livet, de kunne fortjene, og det kan langtfra udelukkes, at flere tvangsfjer­nelser og tvangsadop­tioner kan vaere en løsning. Men det er også et meget radikalt indgreb i både børns og foraeldres liv, som skal foregå med tilstraekk­elig respekt for, at børn i udgangspun­ktet ikke tilhører staten, at båndet mellem børn og foraeldre tilgodeses, og at hensynet til alle parters retssikker­hed er overholdt. Ellers bevaeger staten sig ned ad en glidebane mod et samfund med totalitaer­e traek, som vi ellers normalt er i staerk opposition til.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark