Jyllands-Posten

IOC er på vej over på den forkerte side af historien

- BERGUR LØKKE RASMUSSEN

Den kendte amerikansk­e atlet Eric Heiden er citeret for at have sagt, at sport og politik ikke skal blandes sammen. I praksis sker det dog hele tiden. Det blev tydeligt skitseret under VM i fodbold i Qatar, men i saerdelesh­ed også i processen, der ledte til, at oliestaten fik tildelt vaertskabe­t. Og nu er den så gal igen. Den Internatio­nale Olympiske Komité, IOC, valgte i sidste uge at lukke øjnene for den pågående krig i Ukraine ved at foreslå, at både Rusland og Belarus kan deltage ved OL i Paris i 2024 – under neutralt flag.

Den lader vi lige stå et øjeblik. Siden Putin første gang lagde sin klamme hånd på de østukrains­ke provinser, har vi i EU arbejdet indaedt sammen med andre gode parter på at saette Rusland under maksimalt pres. Der er løbende blevet indført strammere sanktioner, og meget tyder på, at de sidste forsøg på at svaekke den russiske bjørn ikke at taget i brug endnu. Så meget desto mere overrasken­de er det for mig, at IOC vaelger at lade hånt om hele det internatio­nale verdenssam­fund.

Stregen i sandet er trukket, og den skal ikke viskes ud nu. Som svar på russernes uhyrlige besaettels­e af ukrainsk territoriu­m har det internatio­nale samfund heldigvis belagt Putins regime med talrige sanktioner for at straffe ugerninger­ne. Derfor hører det absolut ingen steder hjemme, at idraettens verden skal forsøge at omgå den entydige linje mod Rusland.

Det er ingen hemmelighe­d, at internatio­nal topidraet er en enormt stor scene, og alle store events i sportens verden er også en markedspla­ds for isaer de globale virksomhed­er. OL er et af de største globale eksponerin­gsvinduer, og det skal ikke anvendes af atleter fra Belarus og Rusland, heller ikke selv om de stiller op under neutralt flag. Der er ingen rimelig grund til at lade dem stille op, og det forekommer decideret håbløst, at IOC overhovede­t lufter muligheden.

Vi hverken kan, skal eller bør åbne den mindste kattelem for Putin. Vi bør langt hellere stramme grebet yderligere ved at påføre yderligere sanktioner til den krigsføren­de nation. I min optik er der muligheder nok: 1. USA og EU kan beslutte at udelukke alle russiske banker fra det internatio­nale betalingss­ystem Swift for at isolere Rusland yderligere. 2. Vi kan saette flere russere på EU’s sanktionsl­iste og konfiskere deres ejendomme i Europa. 3. Et nyt EU-forbud mod import af russisk olie fra tankskibe er netop trådt i kraft. Naeste skridt kan vaere at lukke for den sidste russiske olie, som kommer igennem rørledning­er. 4. Vi kan laegge pres på USA for, at det tvinger virksomhed­er til at vaelge mellem USA og Rusland for at sikre, at ingen er på begge markeder samtidig. 5. Vi kan ligeledes laegge pres på USA for at forbyde russernes brug af den amerikansk­e dollar. På den måde kan Ruslands energieksp­ort besvaerlig­gøres. 6. Sidst, men ikke mindst, kan EU indføre lovgivning, der placerer Rusland på listen over nationer, der støtter terror. Sker det, kan vi eliminere mere handel med russerne og tvinge vestlige virksomhed­er ud af landet.

MEP, (V)

Derfor skal IOC hurtigst muligt bankes på plads og forstå, at den, ligesom resten af det internatio­nale samfund, skal stå fast over for Rusland. Vi vil ikke tillade sportswash­ing af en nation, der dagligt udfører krigsforbr­ydelser – det burde virkelig ikke vaere for meget at forlange.

Vi vil ikke tillade sportswash­ing af en nation, der dagligt udfører krigsforbr­ydelser – det burde virkelig ikke vaere for meget at forlange.

 ?? ?? Den Internatio­nale Olympiske Komité, IOC, har valgt at lukke øjnene for den pågående krig i Ukraine ved at foreslå, at både Rusland og Belarus kan deltage ved OL i Paris i 2024, skriver Bergur Løkke Rasmussen. Arkivfoto: Denis Balibouse
Den Internatio­nale Olympiske Komité, IOC, har valgt at lukke øjnene for den pågående krig i Ukraine ved at foreslå, at både Rusland og Belarus kan deltage ved OL i Paris i 2024, skriver Bergur Løkke Rasmussen. Arkivfoto: Denis Balibouse

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark