Jyllands-Posten

Regeringen skulle skamme sig

- BENT LIHOLM

Regeringen er den udøvende magt og skal føre de love og beslutning­er, som Folketinge­t vedtager, ud i livet og sørge for, at de bliver overholdt. Når man henviser til det, kunne man godt foranledig­es til at tro, at man boede i et østeuropae­isk land eller England efter brexit, for det kniber grotesk med at leve op til lovgivning­en for offentlig service i Danmark.

Ifølge medierne kan man komme til at vente i årevis på en erstatning­ssag ved de danske domstole. Bliver man dømt, kan det også tage lang tid, inden man kan afsone, for det kniber med faengselsp­ladser.

Har man brug for et laegebesøg, kan man komme til at vente en måned, hvis man i det hele taget er tilknyttet en almen praksis. Er det hos en speciallae­ge, er ventetiden oftest mellem et halvt og et helt år. Munder besøget ud i en henvisning til eller indlaeggel­se, oplever man op til flere års ventetid på grund af mangel på personale og overskredn­e budgetter.

Kommer man i en akutsituat­ion, kan man blive parkeret i lang tid på sygehusene, inden der er tid til behandling. Samtidig venter udenlandsk­e laeger i årevis på at få en autorisati­on til at arbejde i Danmark. Når ens børn skal i børnehave, skole og fritidsord­ning, må man forvente, at en god del af de ansatte ikke er fagligt uddannede, og at antallet er langt under det normerede. Får man brug for hjemmehjae­lp, er det typisk noget med bad hver anden uge og rengøring hver fjerde uge. Og munder livets efterår ud i behov for en plejehjems­plads, skal man naermest vaere dement for at opnå den.

Pens. overlaerer, mag.art., Vinderup

Sammenlign­er man generelt politiske resultater med karaktersk­alaen i folkeskole­n, kan man sige, at politikern­e lover tiltag til topkarakte­ren 12, men typisk kun leverer resultater til et middelmådi­gt 7-tal, men man skal lade vaere med at lovgive mere, end der kan udmøntes. Det er utrovaerdi­gt. Det er på sigt kun yderligere ødelaeggen­de for demokratie­t.

I stedet for latterlige ambitioner om at ville frelse verden ved at reducere vort meget lille CO2-udslip og afskaffe store bededag burde man i langt højere grad forholde sig til ovennaevnt­e klagepunkt­er. Når regeringen spørges via pressen, haevdes det, at man er på vej, men det er ren varm luft. Problemern­e er ikke blot opstået efter coronakris­en eller energikris­en. De har vaeret der i årevis. Man fik eksempelvi­s et vink med en vognstang ved sygeplejer­skestrejke­n i 2021, men hvad har man gjort ved det. Hospitalsp­ersonalet flygter, og nytilgange­n er svag.

Vi må have vort velfaerdss­amfund på fode igen. Inflation og krig i Ukraine forholder man sig til. Det kan vi ikke rigtig gøre noget ved, men danskernes servicefun­ktioner har man ansvar for. Hvordan det skal gøres, har man en stadig voksende centraladm­inistratio­n til at klaede politikern­e på til at løse. Det bliver måske dyrt, men vi er et rigt samfund, og måske skal fortidens skattestig­ninger på bordet igen. Regeringen skulle skamme sig, for den har ansvaret!

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark