Jyllands-Posten

Det er ikke de gode mod de onde i Ukraine

Når vores sandhedssø­gen og selvkritik er forsvundet, vidner det ikke om, at vi har ret.

- RUNE TOFTEGAARD SELSING

Hvorfor kaemper vi mod Rusland i Ukraine? Den dominerend­e fortaellin­g er, at vi kaemper i vores egen interesse. Hvis ikke vi stopper Rusland i Ukraine, vil russerne blot fortsaette erobringst­ogtet i de baltiske lande. Derefter Polen. Senere Danmark. Der er ingen vej udenom. Kun hård modstand. For friheden.

Det narrativ er selvindlys­ende primitivt, og det er også let at spore dets oprindelse. Vi har nemlig i forvejen en udbredt tendens til at analysere verden gennem Anden Verdenskri­gs prisme, og i forholdet til Rusland giver den os en klar konklusion: Putin er Hitler. Derfor må vi stoppe ham. Koste hvad det vil.

Hitler-narrativet gør i sig selv krigen farligere, end den behøvede at vaere. For hvis vi lykkes med at bekaempe Rusland militaert og efterlader Putin som en gal mand i førerbunke­ren, vil det ikke vaere udslettede divisioner, han forgaeves kommandere­r rundt med, men atomvåben. Realistisk set bliver de nok kastet, laenge før vi når til hans untergang. Vi kan naturligvi­s ikke vide, hvad der sker, men risikoen er reel.

Blot det at tale om risikoen for atomkrig er i dag kontrovers­ielt. Folk er blevet anklaget for putinisme for mindre. I sig selv et vidnesbyrd om den ekstreme og selvvalgte enfoldighe­d, vi er gået til krigen med. Rusland er ondt, og den russiske befolkning bliver beskrevet som havende »en dyb tørst efter barbari og tyranni«. Den slags er anti-intellektu­el radikalism­e. Endnu mere bekymrende er censuren af russiske medier og den delvise boykot af russisk kultur gennem eksempelvi­s aflysninge­r af teater og opera.

Det er ellers netop vores kulturs styrke, at vi kan saette os ud over krig. At vi både kan vaere selvkritis­ke, nuancerede og i stand til at skelne mellem kultur, mennesker og krige mellem stater. Ikke her for tiden.

Cand.mag. i filosofi og cand.polit.

Derfor har jeg også tøvet laenge med at skrive dette indlaeg. Jeg kan konstatere, at vestlige kernedyder som sandhedssø­gen og nuancer ikke har vaeret velkomne det seneste års tid. Jeg taenker tit på den episode i Folketinge­t, hvor Marie Krarup kollektivt blev udskammet for at benaegte, at Rusland har en ekspansion­istisk ideologi. Det har hun ellers selvindlys­ende ret i.

Der er mange årsager til, at Rusland har invaderet Ukraine. Ønsket om at bevare sin status som stormagt. National stolthed i et ellers dysfunktio­nelt samfund. Merevaerds­følelse over ukrainerne. Bekaempels­e af den vestlige verdensord­en. Lumpne indenrigsp­olitiske overvejels­er. Frygt for egen sikkerhed.

Intet af det er ekspansion­istisk ideologi. Intet sammenhaen­gende tankesaet om at dominere verden. I modsaetnin­g i øvrigt til Hitler, der i ”Mein Kampf” havde skrevet om verden som en kamp mellem racer, der enten måtte erobre eller gå bort. Og i modsaetnin­g til USA, der har en udtalt ambition om at udbrede sine vaerdier om frihed, demokrati og menneskere­ttigheder til alle verdenshjø­rner. Den amerikansk-vestlige ideologi er naturligvi­s ikke ekspansion­istisk i sin egen selvforstå­else, fordi den er på det godes side.

Men ingen kan vaere aegte i tvivl om, at den vestlige ideologi bliver opfattet som imperialis­tisk i Rusland. At den bliver opfattet som imperialis­tisk i Kina. Og i saerdelesh­ed i Mellemøste­n, hvis vaerdisaet er så radikalt forskellig­t fra de kristne idéer om frihed, lighed og menneskere­ttigheder. At resten af verden opfatter os som imperialis­ter, gør naturligvi­s ikke, at vi tager fejl. Men det er provinsiel ignorance ikke at vaere bevidst om andre perspektiv­er end sit eget.

Den verdensord­en, der opstod efter Anden Verdenskri­g, er derfor, for store dele af kloden, et udtryk for amerikansk imperial dominans. Det gaelder de store institutio­ner, menneskere­ttighedser­klaeringen, administre­ringen af dollaren og meget mere. Amerikansk­e forskere har talt mere end 80 eksempler på amerikansk indblandin­g i demokratis­ke valg. USA har startet eller blandet sig i et stort antal krige, likvideret mere end 1.000 mennesker i droneangre­b, aflyttet regeringsc­hefers telefoner hos selv allierede, styret den politiske udvikling i fremmede lande med økonomisk magt og udøvet alverdens former for pression. USA’s ageren er imperial i alle andre henseender end i Vestens selvforstå­else. Imperial på godt og ondt.

Af alle de amerikansk­e imperiale aktivitete­r har den militaere fremryknin­g vaeret den afgjort mest betaenkeli­ge set med russiske øjne. Natos gradvise fremryknin­g mod og langs den russiske graense. Med udsigten til medlemskab af Georgien og Ukraine var graensen nået. Det gjorde russerne højlydt opmaerksom på, ligesom de handlede derefter. Blot fire måneder efter at Georgien var blevet stillet medlemskab­et i udsigt, blev det invaderet. Enhver kunne sige sig selv, at det samme ville ske i Ukraine. Merkel forudså det eksempelvi­s – hvorfor hun er blevet lagt for had.

Selv jeg – der ikke har nogen saerlig interesse i spørgsmåle­t – kunne for fire år siden skrive i denne avis om USA’s aggressive adfaerd i Ukraine. De har kort sagt kaempet med russerne om at overtage landet. Amerikaner­ne har ifølge dem selv brugt mere end 5 mia. dollars. Den slags køber indflydels­e. Eksempelvi­s på en kampagne, der gik ud på at vaelte den siddende russiskven­lige praesident Janukovitj. Er det ikke imperial aggression? Og endnu vaerre blev det, da samme praesident blev kuppet. Ja, den demokratis­k valgte praesident blev fordrevet fra sit land og sit embede, fordi han havde tilladt sig at indgå en handelsaft­ale med Rusland frem for med EU. Umiddelbar­t efter invaderede Rusland Krim.

Ukraine var og er en slagmark for to imperiers kamp for overtagels­e. Ikke de gode mod de onde. Krigen var så afgjort en eskalering, men hvis ikke amerikaner­ne i første omgang havde forsøgt at vinde Ukraine, ville krigen aldrig have fundet sted. Amerikaner­ne havde ingen saerlig ret til at kaempe for at dominere Ukraine, selv om de i kulturblin­d ignorance haevder at have sandheden på deres side, og russerne har ingen saerlig ret til at forsvare deres interesses­faere, selv om stormagter altid gør sådan. Det er historisk fornaegtel­se, hvis man tror USA handler og ville have handlet anderledes tolerant.

Ikke desto mindre er jeg uenig med de ellers modige realistisk­e dissidente­r, når de haevder, at der ikke findes moral i udenrigspo­litik. Naturligvi­s gør der det. Vi bør til gengaeld vaere langt mere forsigtige og ydmyge, end hvad vestlige magthavere ellers har haft for vane.

Hvordan kunne et ydmygt bud lyde? Jo, et bør vaere at undgå lidelse. Ikke mindst lidelse i stor skala. Naturligvi­s har krigen i Ukraine vaeret en katastrofe. Isaer for ukrainere, men også for russere, fattige østeuropae­ere og alle mulige andre i verden, der har lidt som følge. Atomkrig vil vaere vaerre. Derfor bør vi naturligvi­s fordømme russerne. Og vi bør også fordømme amerikaner­ne. Og vi bør gøre, hvad vi kan, for at bringe krigen til ophør.

Hvis det ikke er med udgangspun­kt i liberalt demokrati, hvad kunne ellers fortaelle os, hvordan en fred burde se ud? Eller spurgt på en anden måde: Hvis nu vi ikke blot er ”de gode” og russerne ”de onde” – hvad bør vi så håbe på? Vi kunne, ydmygt, begynde med et folks selvbestem­melse.

Ukraine bør vaere selvstaend­igt, for Ukraine udgøres af det ukrainske folk. Dog ikke på Krim, der er lige så ukrainsk, som Flensborg er dansk. Og heller ikke entydigt i Donbas. Autonomi eller selvstaend­ighed for begge er den eneste holdbare vej frem. Den vej, der mindsker lidelse.

Mennesker bør vurderes på deres intentione­r, men politiske beslutning­er bør vurderes på deres konsekvens­er. Den vestlig-amerikansk­e imperialis­me var en moderne form for korstog med gode intentione­r om at gøre resten af verden til et bedre sted. Resultatet har desvaerre alt for ofte vaeret ødelaeggel­se og død. Det gaelder også vores aggression over for Rusland. Den var måske velment, men resultatet blev krig.

Vi kan sagtens stoppe krigen. Vi kan sagtens få fred. Det kraever dog, at vi opgiver drømmen om, at vi med magt kan gøre resten af verden til en kopi af os.

Ukraine var og er en slagmark for to imperiers kamp for overtagels­e.

centrale ministerie­r – måske en videreføre­lse af den tidligere regerings sikkerheds­politiske analysegru­ppe, der institutio­naliseres og gøres til en fast kapacitet, som derved kan understøtt­e politikudv­iklingen og den generelle sikkerheds­politiske forståelse iblandt politikere og embedsfolk.

For det tredje bør man insistere på at lave politik ud fra tidens store sikkerheds­politiske dagsordene­r – og ikke kun ud fra de store og iøjnefalde­nde kriser. Dette indebaerer, at man forholder sig til vaesentlig­e sikkerheds­politiske spørgsmål, selv hvis de er mere langvarige og dilemmafyl­dte end de kriser, som løbende opstår.

Et godt eksempel er diskussion­en om, hvordan Europa bedst plejer og udvikler det transatlan­tiske forhold. Hvad er egentlig i dansk interesse, hvis EU vil gøre sig mere handlekraf­tig og uafhaengig i udenrigspo­litikken? Hvordan prioritere­r man mellem initiative­r drevet af USA og europaeisk­e allierede, f.eks. i teknologiu­dviklingen? Denne slags spørgsmål kan ikke besvares med krisetaenk­ningen som udgangspun­kt.

 ?? ?? Krigen var så afgjort en eskalering, men hvis ikke amerikaner­ne i første omgang havde forsøgt at vinde Ukraine, ville krigen aldrig have fundet sted, mener Rune Selsing. Foto: Vitalii Hnidyi/Reuters
Krigen var så afgjort en eskalering, men hvis ikke amerikaner­ne i første omgang havde forsøgt at vinde Ukraine, ville krigen aldrig have fundet sted, mener Rune Selsing. Foto: Vitalii Hnidyi/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark