Jyllands-Posten

Ambitiøs sikkerheds­politik bør vaere mere end krisehåndt­ering

Kriser kan vaere nyttige for en regering, men skal man finde de rette og langtidsho­ldbare løsninger, skal man ikke sidde fast i krisehåndt­eringen.

- NIELS BYRJALSEN Ph.d.-studerende, videnskabe­lig assistent, København

Når Danmarks nye regering kigger på verden, ser den kriser overalt. Fra klimakrise­n og coronakris­en til Ukrainekri­sen og energikris­en. For ikke så laenge siden handlede det om migrations­krisen og de transatlan­tiske kriser med brexit og Trump. De mange kriser griber ind i hinanden, som det hedder i forordet til regeringsg­rundlaget.

Krisetaenk­ningen kan virke intuitiv og politisk gavnlig for en selverklae­ret pragmatisk regering, som vil gøre det nødvendige i en omvaeltend­e tid. Men den usikkerhed, der fornemmes mange steder, er ikke blot et spørgsmål om kriser, der skal håndteres, før man kan vende tilbage til det normale.

Usikkerhed­en er derimod vaevet ind i langsigted­e forandring­er af et internatio­nalt system praeget af konkurrenc­e og konflikt mellem USA og Kina samt globale udfordring­er, der vokser i omfang og kompleksit­et.

Derfor bør regeringen se ud over krisens logik, hvis den vil give sig selv det bedste udgangspun­kt for at føre en rettidig og effektiv udenrigsog sikkerheds­politik.

Kriser kan selvsagt vaere nyttige. De samler og skaerper den politiske opmaerksom­hed. De muliggør tiltag, som ellers ikke var mulige, og de fostrer måske endda kreative løsninger på problemer. Men krisehåndt­ering er per definition reaktivt og orienteret mod en afgraenset og akut problemsti­lling. En politik styret ud fra krisens logik kan derfor lede til forhastede eller snaeversyn­ede beslutning­er, der ikke resonerer med bredere sikkerheds­politiske interesser. Den slags beslutning­er kan hurtigt miste deres relevans og legitimite­t.

Samtidig kraever krisehåndt­ering ressourcer og opmaerksom­hed, som kunne fokuseres andetsteds i statens maskinrum. Risikoen er, at man i sin iver efter at løse kriser overser eller må nedpriorit­ere andre vaesentlig­e dagsordene­r og muligheder i sikkerheds­politikken. At man kun kan slukke ildebrande i stedet for at forebygge dem. At man aldrig får skabt rammebetin­gelserne for langsigtet planlaegni­ng og prioriteri­ng hos dem, der har behov for netop dette, herunder virksomhed­erne, udenrigstj­enesten og Forsvaret.

At se ud over krisens logik indebaerer mindst tre ting.

For det første bør man aktivt arbejde for at gøre sikkerheds­politikken til en del af den normale politikudv­ikling og regeringsf­ørelse. Sikkerheds­politikken tilhører ikke kun krisens logik, men fylder mere og flyder nu ind mange steder.

På den ene side medfører den voksende konflikt mellem liberale demokratie­r og autokratis­ke stater både trusler og handlinger, som øger usikkerhed­en. Det spaender fra decideret krig, som Ruslands aggression i Ukraine tydeligt viser, til et vaeld af aktivitete­r under taersklen for krig, herunder cyberangre­b, sabotage og desinforma­tionskampa­gner. Vi har allerede set mange gråzoneakt­iviteter i Danmark og må forvente endnu flere fremover.

På den anden side kobles sikkerheds­politikken – i høj grad på grund af rivaliseri­ngen mellem demokratie­r og autokratie­r – til politikomr­åder, der traditione­lt har vaeret styret ud fra andre rationaler. Det gaelder klima- og energipoli­tikken, hvor sikkerheds­spørgsmåle­t f.eks. er blevet en hovedpine i udformning­en af de nye energiøer. Det gaelder også forsknings­politikken. Danske forskere og vidensinst­itutioner navigerer i et internatio­nalt miljø, hvor samarbejde »indebaerer etiske, økonomiske og sikkerheds­maessige risici«, som det i maj 2022 hed i en afrapporte­ring fra Uddannelse­s- og Forsknings­ministerie­t. Polemikken om VM i Qatar viser, at lignende problemsti­llinger også fylder i kultur- og idraetspol­itikken. Selv arbejdsmar­kedspoliti­kken er med den kuriøse kobling af store bededag og de stigende forsvarsud­gifter blevet påvirket af den sikkerheds­politiske udvikling. Man kunne blive ved.

Netop fordi sikkerheds­politikken er allestedsn­aervaerend­e og en del af normalpoli­tikken, kan den ikke altid trumfe alt andet. Men den kan omvendt heller ikke tilsidesae­ttes, når interessen retter sig mod Danmarks langsigted­e udvikling, f.eks. i forbindels­e med helhedspla­ner og store reformer af samfundet og økonomien. Den bør derimod kontinuerl­igt afvejes i sammenhaen­g med andre legitime politiske hensyn.

En sådan tilgang fordrer et løbende fokus på langsigted­e sikkerheds­politiske udfordring­er og balancer, ikke mindst i spaendings­feltet mellem indenrigs- og udenrigspo­litik. Det kan vaere en fordel, at de tre partileder­e, som tegner og koordinere­r regeringen­s overordned­e linje, er placeret i sikkerheds­politikken­s tre vigtigste ministerie­r. Men det kraever en saerlig mentalitet ikke at lade sig forblaende af krisehåndt­ering.

For det andet bør man overveje, hvordan man skaber de bedste praktiske forudsaetn­inger for at gøre sikkerheds­politikken til mere end krisehåndt­ering. Der har vaeret tale om at etablere en funktion som national sikkerheds­rådgiver med en dedikeret stab. Man kunne også forestille sig en analytisk-politisk enhed forankret i et af de

Det kan vaere en fordel, at de tre partileder­e, som tegner og koordinere­r regeringen­s overordned­e linje, er placeret i sikkerheds­politikken­s tre vigtigste ministerie­r. Men det kraever en saerlig mentalitet ikke at lade sig forblaende af krisehåndt­ering.

Et andet eksempel er den dagsorden, som handler om afkobling fra staerke autokratis­ke stater. Den vestlige reaktion på Ruslands krig i Ukraine har vist, at man hurtigt kan afkoble sig fra en strategisk modstander. Men det er netop krisens logik, som har hersket i afkoblinge­n af Rusland.

Den ekstraordi­naere begivenhed har gjort det umulige muligt. Afkoblinge­n af Kina er vanskelige­re. De økonomiske afhaengigh­eder er større, og det er mindre entydigt, hvor langt afkoblinge­n bør gå.

Der kan vaere et ønske om ikke at stikke ud fra den europaeisk­e norm for at undgå sanktioner. Omvendt kan der også vaere alliancepo­int at hente i Washington ved netop at stikke ud og gå først i nogle af afkoblinge­ns spor. Diskussion­en om 5G-udrulninge­n viste, at USA i en vis grad kan presse europaeisk­e allierede til at aendre politik over for Kina. Så kan man måske lige så godt vaere first mover, saerligt hvis det giver mulighed for at satse tidligt på brancher og forsknings­områder, hvor der på sigt er nationale økonomiske gevinster at høste.

Sådanne muligheder bliver nemt forbigået i en politik domineret af krisetaenk­ning. Den nye regering bør derfor bruge det sikkerheds­politiske mulighedsr­um, som de aktuelle kriser har skabt, til at se ud over kriserne og i stedet taenke og handle langsigtet.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark