Jyllands-Posten

Borgmester­en drømte egentlig om at blive vandløbsbi­olog

I halvdelen af sit liv har sjaellaend­eren Thomas KastrupLar­sen siddet i Aalborg Byråd – de seneste snart 10 år som borgmester.

- MATHIAS OLEANDER mathias.barrit@jp.dk

På et snusket klubvaerel­se i den aalborgens­iske bydel Vejgaard fik Thomas Kastrup-Larsen en oplevelse, der satte sig dybt i ham. En oplevelse, der skulle blive altafgøren­de for hans fremtid.

»Jens inde ved siden af ville have, at jeg skulle lugte til hans mad for at tjekke, om det var spiseligt. Hans lugtesans var ødelagt af det liv, han havde levet. Og jeg kan huske, at jeg taenkte, at det var så uvaerdigt. Det vakte et engagement i mig. Jeg ville gøre noget for de her mennesker.«

Den socialdemo­kratiske borgmester i Aalborg ville egentlig gerne have vaeret vandløbsbi­olog, men Thomas Kastrup-Larsen kom ikke ind på drømmestud­iet.

»Det er pudsigt, hvordan de små tilfaeldig­heder i livet gør, at man ender et bestemt sted. Hvis jeg var kommet ind på biologistu­diet, så havde jeg nok rendt rundt i de vestjyske åer for at kigge på døgnfluer og den slags,« siger borgmester­en med et grin.

I gymnasiet var Thomas Kastrup-Larsen utroligt fascineret af SF og Gert Petersen.

Men han fandt hurtigt ud af, at Socialdemo­kratiet var partiet for ham. Der gik ikke laenge fra oplevelsen med Jens, til at den unge Thomas Kastrup-Larsen troppede op i den lokale DSU-afdeling. Her blev han budt velkommen af en ung Morten Bødskov. stolt af, at det i min tid som borgmester er lykkedes at forøge indbyggert­allet i Aalborg Kommune med 20.000 indbyggere.«

Ikke fejlfri

Når man begår fejl eller tager store beslutning­er, som mange er imod, kan man som politiker let ende i et stormvejr.

Det har Thomas KastrupLar­sen maerket på egen krop. I 2017 endte det med, at han måtte sygemelde sig med stress.

»Jeg havde i en lang periode ignoreret kroppens signaler og bare stået op om morgenen, strøget skjorten og taget på arbejde. I den periode var der en del kritik og debat omkring vores infrastruk­turplan. Pludselig gik det hele galt,« fortaeller Thomas Kastrup-Larsen, der har et råd til, hvad man skal gøre, hvis man befinder sig i en lignende situation.

»Det vigtigste er at tage det dybt seriøst. Og så erkende, at der nogle ting, som man bliver nødt til at lave om på, og så kigge ind i sig selv. Det gjorde jeg meget i den periode for at få den rigtige balance i mit liv.«

I dag er han heldigvis kommet sig helt oven på oplevelsen og er tilbage på borgmester­posten.

Når Thomas KastrupLar­sen skal koble af fra jobbet, er det ofte med en god løbetur, imens han hører rock’n’roll-musik.

Han løber gerne 20-30 km om ugen. I december var han dog uheldig, da han faldt på et isglat fortov og braekkede fire ribben og fik en punkteret lunge. Siden har han taget genoptraen­ingen stille og roligt med ugentlige løbeture på 7-8 km i alt.

Thomas Kastrup-Larsen, borgmester (S)

Aalborg

 ?? ?? Thomas Kastrup-Larsen (S) har vaeret borgmester i Aalborg Kommune siden 2014. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Thomas Kastrup-Larsen (S) har vaeret borgmester i Aalborg Kommune siden 2014. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark