Jyllands-Posten

Arbejdsmar­kedet har sat rekord

Antallet af personer, som har vaeret ledige i lang tid, er faldet til et historisk lavt niveau.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Rekorderne­s tid er endnu ikke ovre på det danske arbejdsmar­ked. I hvert fald ikke når man ser på antallet af langtidsle­dige, for i den sidste måned af 2022 nåede antallet af langtidsle­dige det laveste niveau nogensinde. Det viser den seneste opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmar­ked og Rekrutteri­ng (Star).

»Det er en fremragend­e nyhed. Mange af dem laengst vaek fra arbejdsmar­kedet er kommet i arbejde. Det er glaedeligt nyt i en tid, hvor den danske økonomi er ramt af udfordring­er,« skriver Jeppe 50.000 40.000 30.000 20.000 10.000

Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejderne­s Landsbank.

Star har opgjort antallet af langtidsle­dige siden 2007, og i december sidste år nåede tallet det laveste niveau nogensinde med 11.265 langtidsle­dige personer. I statistikk­en er en langtidsle­dig defineret som en person, der har vaeret arbejdsløs i 80 pct. af tiden i det seneste år.

I den første del af coronakris­en steg langtidsle­digheden maerkbart, og den toppede i april 2021 med 39.550 langtidsle­dige personer. Siden er det gået hastigt nedad for langtidsle­digheden, og den er godt og vel blevet halveret i forhold til december 2021, hvor den var på 21.818 personer.

»Det er i den grad vaerd at glaede sig over, at mange af de langtidsle­dige har fået del i beskaeftig­elsesfremg­angen sidste år. For jo laengere periode man har som ledig, jo svaerere er det at få fodfaeste på arbejdsmar­kedet igen,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Anne-Louise Lindkvist, markeds- og kunderådgi­vningschef i Sampension.

Den positive tendens i forhold til langtidsle­digheden kan snart støde på problemer, lyder vurderinge­n. På det seneste er diverse andre nøgletal for arbejdsmar­kedet nemlig begyndt at vende snuden nedad, og det vil også smitte af på langtidsle­digheden, lyder det f.eks. fra Dansk Metal.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark