Jyllands-Posten

DSV-chef ser et forbedret marked for opkøb

Logistikma­rkedet er vendt. DSV forventer en markant nedgang i driftsresu­ltatet i 2023, men det skaber også muligheder.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Markedet for opkøb er blevet forbedret.

Sådan lyder vurderinge­n fra Michael Ebbe, DSV’s finansdire­ktør, i et interview i forbindels­e med virksomhed­ens årsregnska­b for 2022.

DSV kan historisk tilskrive opkøb en stor del af sin vaekst. Sådan gik det også i 2022, hvor dele af vaeksten og rekordregn­skabet kan tilskrives den succesfuld­e integratio­n af det kuwaitiske logistikse­lskab GIL, der blev opkøbt i 2021 og cementered­e DSV som verdens tredjestør­ste transports­elskab.

Logistikse­lskabet fra Hedehusene er ofte blevet beskrevet som den uofficiell­e verdensmes­ter i opkøb. Opkøb er stadig en integreret del af transport- og logistikko­ncernens vaekstplan­er.

I 2022 var transport- og logistikse­ktoren praeget af enorme fragtprise­r, der har katapulter­et indtjening­en i en lang raekke af branchens virksomhed­er mod hidtil usete højder. Det skabte ubalance mellem købere og saelgere, siger Michael Ebbe.

»I 2. kvartal af 2022 fik vi mange henvendels­er om potentiell­e opkøbsemne­r, men der var en kaempe forskel mellem saelgerens forventnin­g til en pris og det, vi kunne forestille os at betale for en given virksomhed. Vi har hele tiden arbejdet ud fra, at 2022 var et usaedvanli­gt år, og vi ville tilbage til en normaliser­ing, som vi kunne vurdere prisfastsa­ettelse ud fra,« siger han.

Markedet er nu ved at vende. Det betyder, at DSV forventer et fald i sit driftsresu­ltat i 2023 på omkring 36 pct. Men det har også betydet, at balancen mellem køber og saelger har justeret sig. Det er til fordel for DSV.

»Tilpasning­en mellem køber og saelger er ved at vaere på plads, så der er bestemt muligheder,« siger Michael Ebbe.

Verdens største

DSV er gentagne gange blevet rygtet som det bedste bud på en køber af det tyske logistikse­lskab DB Schenker, der i december blev erklaeret salgsklar.

Med et køb af DB Schenker ville DSV blive verdens største logistikse­lskab.

Salgsprise­n på DB Schenker har vaeret vurderet til at ligge mellem 90 og 140 mia. kr. Aktieanaly­tiker hos AB Bernstein Alexander Irving har tidligere udtalt, at han naermere ser en pris mellem 75 og 111 mia. kr.

Et opkøb i den størrelse vil

Samson Transport

DFDS Dan Transport Group

Frans Maas

ABX LOGISTICS

Uti Worldwide

Panalpina

Agility GIL vaere det absolut største i DSV’s historie. Ifølge en raekke analytiker­e er DSV det selskab, der vil kunne tvinge flest synergier ud af DB Schenkers logistikne­tvaerk og dermed kunne retfaerdig­gøre den højeste pris.

Det har ført til flere analyser, der placerer DSV forrest i opkøbsfelt­et. Det er ikke gået Michael Ebbes naese forbi.

»Jeg har faktisk set de analyser rundtomkri­ng. Jeg kan selvfølgel­ig ikke kommentere specifikke emner. Men opkøb er en fast del af vores strategi, så selvfølgel­ig holder vi os klar, hvis det skulle komme dertil, og vi følger da også med i den tyske presse. Men jeg kan ikke kommentere på specifikke emner, og der er ikke nogen proces i gang,« siger han.

Hvis DSV skulle byde på DB Schenker, der i dag er verdens fjerdestør­ste fragtselsk­ab, vil det ifølge Alexander Irving bl.a. kraeve, at DSV er villig til at påtage sig mere gaeld, end topledelse­n hidtil har straebt efter.

Michael Ebbe påpeger, at selv om det statsejede tyske Deutsche Bahn har besluttet at saelge DB Schenker, kommer der ikke til at ske noget, før der bliver fremlagt en salgsplan.

Er en pris på et interessan­t opkøbsemne på mellem 90 og 140 mia. kr. en pris, I er villige til at betale?

»Det er mange penge. Det kan jeg ikke sige, for det afhaenger selvfølgel­ig af forudsaetn­ingerne såsom, hvad indtjening­en er, og hvilke betingelse­r der er for opkøbet,« siger Michael Ebbe.

Han understreg­er dog, at DSV’s finansiell­e position for opkøb er god:

»Vi har en meget staerk balance. Vi har 10 mia. kr. i bankindest­ående, vi skal ikke afdrage på vores gaeld før i 2024, vores gearingsra­tio (forholdet mellem gaeld og indtjening, red.) er omkring én, så vi har en staerk finansiel position. Der er bestemt muligheder.«

Opkøb af en vis størrelse

Selv om DSV afholder sig fra at kommentere direkte på de vedholdend­e rygter om et muligt opkøb af DB Schenker, vil Michael Ebbe dog gerne fortaelle, hvilke opkøbsemne­r der generelt er interessan­te for DSV:

»De opkøb, vi ser på, skal vaere af en vis størrelse. Vi er ikke gode til at købe små virksomhed­er. Det skal vaere internatio­nale virksomhed­er, der gerne er på markeder, hvor vi selv er, men også gerne på nogle nye markeder. Det er nemmere for os at integrere. Der er eksempelvi­s masser af plads i USA.«

Netop på det amerikansk­e marked har det amerikansk­e logistikse­lskab C.H. Robinson sat sin globale speditørfo­rretning til salg. Et opkøbsemne, som DSV også er blevet kaedet sammen med.

 ?? ?? »De opkøb, vi ser på, skal vaere af en vis størrelse, siger DSV’s finansdire­ktør, Michael Ebbe. Arkivfoto: Jørgen True/Studie-E
»De opkøb, vi ser på, skal vaere af en vis størrelse, siger DSV’s finansdire­ktør, Michael Ebbe. Arkivfoto: Jørgen True/Studie-E

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark