Jyllands-Posten

Dansk topchef om milliardov­erskud: Svage banker er en katastrofe

Nordeas topchef opfordrer til debat om, hvordan vi indretter samfundet, hvis der eksempelvi­s opstår krise mellem Vesten og Kina.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Nordeas topchef giver ikke meget for kritikken af, at bankerne tjener mange penge. Det modsatte ville vaere en katastrofe, lyder det.

Frank Vang-Jensen mener derfor, at man bør vaere glad for, at Nordea tjente 31,2 mia. kr. efter skat sidste år.

»Det sidste, et samfund har brug for, er svage banker. Det ville vaere en katastrofe. Vores tal er store, men vi er en stor bank, og vores egenkapita­lforrentni­ng er lav i forhold til andre store, nordiske virksomhed­er,« siger Frank Vang-Jensen, adm. direktør i Nordea.

Han finder det bedst, hvis banker er lidt kedelige og forudsigel­ige med en staerk indtjening og kapitalstr­uktur. For så er de klar til at holde hånden under kunderne, når der er brug for det.

Historisk set har Nordea klaret sig godt, når kriser har ramt. Det så vi under finanskris­en, og den danske topchef er glad for, at banken også befinder sig »et rigtig godt sted« i dag, hvor høj inflation og risikoen for recession med statsgaran­ti bliver naevnt hver eneste dag i medierne.

Alligevel er Frank VangJensen

Tal i mio. kr

Nettorente­indtaegter

Indtaegter i alt

Omkostning­er i alt

Resultat før nedskrivni­nger

Nedskrivni­nger på udlån

Resultat før skat 2022 42.140 76.878 36.478 40.399 365 40.035

bekymret. Isaer når han giver sig selv tid til at taenke ud af boksen. For det er store emner, der er oppe i tiden, og de risikerer at ramme såvel verdenssam­fundet som Danmark og Nordeas kunder.

»Vi troede på en fredelig verden, i hvert fald her i naerheden af Europa. Den del er i spil netop nu. Båden gynger, og det kan have konsekvens­er for virksomhed­er generelt og isaer for dem, der opererer internatio­nalt,« siger Frank Vang-Jensen.

Han opfordrer alle i samfundet til at tage en diskussion af, hvordan vi eksempelvi­s skal håndtere en eskalering af uenigheden og ufreden.

»En ting er at gennemføre sanktioner over for mindre markeder og lande. Men forestil dig, at det kommer til at omfatte relationen mellem Kina og Vesten. Det er store ting, der så er i spil, og det kraever debat og dialog, og at vi er nysgerrige i forhold til løsninger,« siger Frank VangJensen. 2021 36.642 71.572 34.589 36.984 260 36.723 2020 33.592 62.987 34.544 28.443 6.398 22.045

Virksomhed­er skal derfor kigge på og måske gentaenke deres forsynings­kaeder. Ligesom forbrugern­e skal overveje, om de skal aendre forbrugsmø­nstre og undlade at købe det samme eller rejse de samme steder hen.

Sådan er det ifølge den danske topchef allerede. At positive renter har afløst de negative, betyder nemlig, at vi i højere grad end tidligere skal reflektere over, hvordan vi bruger pengene – det gaelder både husholdnin­ger og virksomhed­er.

For samfundets skyld

De positive renter betyder også, at Nordea tjener flere penge. Men det er ifølge bankdirekt­øren mindre vaesentlig­t end alt det, som positive renter ellers bringer med sig.

Det er først og fremmest, at alle får et mere balanceret forhold til gaeld. At gaeld koster penge. Eller som topchefen formulerer det:

»På samfundets vegne er jeg glad for, at vi igen har positive renter, fordi vi laerer den nominelle vaerdi af et lån. Det fører til en mere baeredygti­g vaekst,« siger Frank Vang-Jensen.

Han peger på, at Danmark generelt står godt rustet til en eventuel økonomisk nedtur. Såvel forbrugere som virksomhed­er er velpolstre­de. Sådan er det også i Sverige, Norge og Finland, hvor Nordea også driver bankvirkso­mhed.

Der er dog forskelle. Finanskris­en ramte Danmark hårdere end de andre nordiske lande, og det laerte danske virksomhed­er og husholdnin­ger vaerdien af at vaere forsigtige og velpolstre­de.

Husprisern­e er heller ikke faldet så meget i Danmark som i Sverige. I Finland er boligprise­rne reguleret mindst ned, men det skyldes først og fremmest, at de aldrig steg lige så meget som i Sverige, Danmark og Norge.

Frank Vang-Jensen konkludere­r derfor følgende om situatione­n i Danmark netop nu:

»Det bliver ikke behageligt, men vi kommer til at lande på benene. Medmindre det går meget galt, ser det faktisk ret stabilt ud,« lyder vurderinge­n fra bankdirekt­øren.

 ?? ?? Nordeas danske topchef, Frank Vang-Jensen, er tilfreds med den udvikling, banken er inde i. Arkivfoto: Gregers Tycho
Nordeas danske topchef, Frank Vang-Jensen, er tilfreds med den udvikling, banken er inde i. Arkivfoto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark