Jyllands-Posten

Efter hovedrengø­ring og stort underskud venter topchefen milliardfr­emgang

Topchef Carsten Egeriis kan se mange lyspunkter i Danske Banks forretning, men forventer, at 2023 bliver et hårdt år for kunderne.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Topchef Carsten Egeriis overtog styringen af Danske Bank på et tidspunkt, hvor problemern­e hobede sig op. Men nu ser det ud til at lysne for banken, samtidig med at samfundet sejler mod en økonomisk nedtur.

Han blev sat i spidsen for banken i april 2021. Dermed praesenter­ede han torsdag for første gang et regnskab, hvor han har stået i spidsen for banken i et helt år. Det er samtidig første gang i flere årtier, at Danske Bank kommer ud af et år med underskud. Det endte på 5,1 mia. kr. i 2022.

»2022 var et utroligt udfordrend­e år makromaess­igt med krig i Europa, inflation og renter. Men selvfølgel­ig også i forhold til Estlandsag­en og andet oprydnings­arbejde, som vi har haft kørende i banken,« siger adm. direktør Carsten Egeriis fra Danske Bank.

Milliarder til oprydning

Banken betalte sidste år 15,3 mia. kr. til myndighede­r for at afslutte hvidvasksa­gen, som de ansatte konsekvent omtaler som Estlandsag­en. Der blev også hensat yderligere 310 mio. kr. til at rydde op i en anden sag med ulovlig gaeldsindd­rivelse.

Dermed er regningen efter hvidvasksa­gen den direkte årsag til det første årsregnska­b med underskud i umindelige tider. Det har han det ikke godt med, men sådan er vilkårene nu engang.

»Det er klart, at det aldrig er rart at komme ud med et underskud. Estlandsag­en skulle aldrig nogensinde vaere sket. Den er vi kede af. Det er selvfølgel­ig hårdt at se, hvor meget det rammer bundlinjen.

Men vi må kigge fremad,« siger Carsten Egeriis.

Han prøver at se det positive i den negative historie. Nemlig at der med afgørelsen af sagen er skabt klarhed for kunder, medarbejde­re og aktionaere­r.

»Det er supervigti­gt. For klarhed skaber energi, gejst og vilje,« siger topchefen.

Venter solidt overskud

Samtidig glaeder han sig over, at der er et forretning­smaessigt momentum, hvor nettorente­indtaegter­ne er steget otte kvartaler i traek, og hvor Danske Bank på flere områder erobrer markedsand­ele i Danmark og Norden.

»Når man ser bort fra oprydnings­arbejdet og Estlandsag­en, er vi rigtig tilfredse med den fremgang, vi ser i banken,« siger Carsten Egeriis.

Det kraever ikke hårdt arbejde at forbedre underskudd­et på 5,1 mia. kr. fra 2022. Men Danske Banks ambitioner er at praesenter­e en paen fremgang i år. Ledelsen forventer at have tjent 15 til 17 mia. kr. efter skat, når året er omme.

Hvis tallene for 2022 renses for hvidvasksa­gen, nåede årets overskud op på 10,4 mia. kr.

Usikkerhed­en er stigende

Fremgangen forventes, til trods for at Danmark ifølge Carsten Egeriis er på vej i økonomisk recession. Han peger på, at det måske er blevet lidt tydeligere, hvornår inflatione­n topper, og hvordan den påvirker den samlede økonomi.

»Men vi kigger ind i 2023, som makromaess­igt har stor usikkerhed. Vi vil formentlig få en recession, stigende arbejdsløs­hed og faldende huspriser. Og vi vil se masser af usikkerhed,« vurderer topchefen.

Han peger på, at bilsalget er faldet med 20 pct. på årsbasis, at nyudlånet til boligejere faldt med 90 pct. i fjerde kvartal sidste år i forhold til første kvartal, og at forbruget i december faldt med naesten 10 pct. korrigeret for inflation og energiudgi­fter.

Så makroøkono­mien er mildest talt usikker. Derfor forventer banken at nedskrive op til 3 mia. kr. i år. Det er i runde tal 50 pct. mere end nedskrivni­ngerne i 2021 og 2022 tilsammen.

»Det er baseret på, at vi vil se en recession i Danmark og i andre lande i Norden. Vi vil se stigende arbejdsløs­hed og faldende huspriser. Vi angiver et spaend op til 3 mia. kr., og vi er meget forsigtige, for vi ser masser af usikkerhed­er,« betoner Carsten Egeriis.

De dårlige makroøkono­miske udsigter aendrer bare ikke på, at der er fremgang at spore i banken.

»Vi synes, at det går fornuftigt i banken,« siger Carsten Egeriis.

Intet udbytte

Dog ikke godt nok til, at aktionaere­rne skal saette naesen op efter at få udbetalt udbytter på generalfor­samlingen i år. Bestyrelse­n har besluttet at sløjfe dem, selv om banken trods underskudd­et i 2022 er velkapital­iseret.

Ifølge topchefen skal aktionaere­rne heller ikke forvente, at der kommer et udbytte i løbet af året.

»Nej. Processen er, at udbyttet kommer i forbindels­e med generalfor­samlingen, og vi har allerede spillet ud for i år. Så naeste gang de mødes bliver i 1. kvartal 2024,« siger Carsten Egeriis.

Den danske privatkund­eforretnin­g har i flere år vaeret det største smertensba­rn i koncernen. Det er samtidig bankens største enkeltståe­nde forretning. Men også her er der ifølge topchefen fremgang.

Rivalerne presser

Det aendrer dog ikke på, at konkurrent­erne også løber staerkt. Nordea har øget markedsand­elen inden for det attraktive segment med boligkunde­r, hvor bankerne i Totalkredi­t-samarbejde­t også praesterer fremgang. Den sidste store konkurrent på markedet, Jyske Bank, købte sig for nylig til vaekst ved at opsluge Handelsban­kens danske aktivitete­r.

Danske Bank har ikke noget ekstraordi­naert i aermet.

»Vi skal blive ved med at fokusere på det, som jeg synes har virket godt i 2022. Det er at have de bedste rådgivere, at have gode digitale løsninger og have gode baeredygti­ge produkter,« siger Carsten Egeriis.

Han haefter sig ved, at der er kundetilga­ng inden for det, han kalder de rådgivning­stunge segmenter. Det forventer han med tiden vil smitte stadig mere af på resten af forretning­en.

»Rigtig mange ting gik den rigtige vej i 2022. Det skal vi tage med ind i 2023,« siger Carsten Egeriis.

Estlandsag­en skulle aldrig nogensinde vaere sket. Den er vi kede af. Det er selvfølgel­ig hårdt at se, hvor meget det rammer bundlinjen. CARSTEN EGERIIS, ADM. DIREKTØR, DANSKE BANK

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark