Jyllands-Posten

Hvidvasksa­g slår hul i pengekasse­n: Danske Bank tabte 5,1 mia. kr.

Danske Bank har offentligg­jort regnskab for 2022, som blev praeget af en stor bøde i hvidvasksa­gen.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Danske Bank løb ind i et tab på 5,1 mia. kr. i 2022, efter at banken måtte betale 15,3 mia. kr. i et forlig med myndighede­rne i hvidvasksa­gen.

Det viser regnskabet for 2022.

Hvidvasksa­gen aendrer dog ikke på, at der er fremgang i nettorente­indtaegter­ne på 14,2 pct. til 25,2 mia. kr. Det er lidt bedre, end hvad analytiker­ne på forhånd forventede.

Til gengaeld skuffer gebyrindta­egterne en smule. De landede på 12,6 mia. kr.

Samlet havde banken indtaegter på 41,2 mia. kr. sidste år. Et fald på 3,2 pct. i forhold til 2021.

Omkostning­erne steg med 3,3 pct. til 26,5 mia. kr. Dertil kommer 13,8 mia. kr. til hvidvasksa­gen, som banken på forhånd havde hensat 1,5 mia. kr. til.

Banken har nedskrevet 1,6 mia. kr. på sine kunder. Det er en stigning på 351 pct. i forhold til 2021, som blev et år med meget lave nedskrivni­nger. Men det er også mere end de 1,1 mia. kr., som analytiker­ne på forhånd havde ventet.

Bundlinjen på minus 5,1 mia. kr. er stort set på niveau med det forventede. Analytiker­ne havde i gennemsnit sat naesen op efter et resultat på minus 4,96 mia. kr.

»Årets resultat er selvfølgel­ig ikke tilfredsst­illende. Det er dog en konsekvens af afslutning­en på Estlandsag­en, som markerer et vigtigt vendepunkt for Danske Bank,« udtaler adm. direktør Carsten Egeriis i en skriftlig kommentar.

Halter efter Nordea

Danske Bank forventer at lande et overskud på mellem 15 og 17 mia. kr. i år. Bag dette ligger en forudsaetn­ing om, at banken øger nettorente­indtaegter­ne, ligesom banken bestraeber sig på at »øge det forretning­smaessige

Hvidvasksa­gen betyder, at Danske Bank tabte penge i 2022. momentum«, som banken skriver i regnskabet.

»Samtidig forventes de indtaegter, der afhaenger af de finansiell­e markeder, til trods for en vis usikkerhed at rette sig i forhold til niveauet i 2022. Desuden forventes vores fortsatte fokus på omkostning­sstyring at resultere i lavere omkostning­er på trods af inflations­presset,« siger Stephan Engels, finansdire­ktør i Danske Bank, i regnskabsm­eddelelsen.

Hvis man renser tallene for bøden i hvidvasksa­gen, ville Danske Bank have tjent 10,4 mia. kr. sidste år. Det svarer til en egenkapita­lforrentni­ng på 6,2 pct. Til sammenlign­ing forrentede konkurrent­en Nordea egenkapita­len med 13,5 pct. sidste år.

Langsomt fremad

En investerin­gsøkonom, som følger de danske banker taet, mener, at Danske Banks regnskab er fornuftigt uden at vaere prangende.

»Omkostning­erne er stadig for høje, og Danske Bank har flere tabsreserv­ationer end andre. Danske Bank er på vej i den rigtige retning, men det går langsomt,« siger Per Hansen, investerin­gsøkonom i Nordnet.

Danske Banks realkredit­institut, Realkredit Danmark, landede et overskud på 3,6 mia. kr. sidste år efter skat.

Det daekker over, at bidragsind­taegterne faldt med 124 mio. kr., mens nettogebyr­indtaegter­ne steg med 145 mio. kr. Realkredit­selskabets omkostning­er steg med 110 mio. kr. Ifølge regnskabsm­eddelelsen skyldes det bl.a. en ekstra hensaettel­se på 48 mio. kr. for at daekke Realkredit Danmarks del af omkostning­erne til den gaeldsindd­rivelsessa­g i Danske Bank-koncernen, som har givet alvorlige ridser i bankens image.

Danske Bank har også hensat yderligere til sagen. Banken hensatte således 310 mio. kr. i 4. kvartal, efter at den har fået et bedre overblik over det nødvendige kompensati­onsniveau.

Direktører køber aktier

Regnskabet afslører, at Realkredit Danmarks bidragsind­taegter er faldet støt de seneste fem år fra 6,2 mia. kr. i 2018 til 5,7 mia. kr. sidste år.

Danske Banks topchef, Carsten Egeriis, øgede sin beholdning af Danske Bankaktier betragteli­gt i løbet af 2022.

Regnskabet afslører, at han havde 1.334 aktier i begyndelse­n af året, men 24.474 aktier ved årets udløb. Han har dermed øget sin aktiebehol­dning med 23.140 stk.

Den aktuelle vaerdi af Carsten Egeriis’ Danske Bankaktier er 3,5 mio. kr.

I direktione­n er det dog HR-direktør Karsten Breum, som ejer mest af Danske Bank. Han har godt 62.000 aktier.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark