Jyllands-Posten

Saxo Bank skal af med sine kinesiske ejere

Der er ingen grund til at løbe risikoen for amerikansk­e sanktioner, der kan knaekke banken på et øjeblik.

- SØREN LINDING virksomhed­sredaktør soli@finans.dk

Krisestemn­ingen i dansk erhvervsli­v er heldigvis aftagende. Men der er paent gang i en masse konference­r i begyndelse­n af året, hvor erhvervsle­dere i alle afskygning­er laegger hovederne i blød for at finde nye og bedre måder at håndtere det sammenfilt­rerede net af kriser, der ramte i 2022 med isaer den russiske invasion af Ukraine som katalysato­r. Derfor er kriseledel­se med udførlige beredskabs­planer for taenkelige og utaenkelig­e uventede haendelser også blevet dagligdag.

Der tegner sig et billede af bestyrelse­r, der så småt har fået styr på udfordring­erne fra både en høj inflation og stigende renter. Det saetter sig i den globale økonomi, men i et uensartet mønster hen over geografier og brancher. Den grønne omstilling accelerere­r ikke kun naeret af ønsket om at gøre sig fri af Putins naturgas, men også af, at klimaforan­dringer nu fremstår som en uomtvistel­ig risikofakt­or. Det har store dele af de danske virksomhed­er set for lang tid siden, så de fleste fremsynede ledelser er i fuld gang, selv om tempoet godt kunne vaere højere.

Men den geopolitis­ke uro nager. Den liberale, regelbaser­ede verdensord­en er truet. Magtspredn­ingen fra den vestlige verden er i fuld gang, de internatio­nale institutio­ners betydning som maeglere i konflikter er svaekket, mens nye verdensmag­ter som Indien kommer til at fylde mere. Det er ikke for ingenting, at hovedkonkl­usionen i Udenrigsmi­nisteriets risikorapp­ort er, at alle brikker er i spil. Men det står derimod klart, at den globale økonomi og verdensfre­den bestemmes af forholdet mellem Kina og USA. Det er bedrøvende, så lidt krigen i Ukraine fylder i amerikaner­nes og asiaternes bevidsthed. Det er naesten et europaeisk anliggende.

Derfor bør der også vaere massivt fokus på Kina og Vestens forhold til Riget i

Midten. Når Kina opruster så massivt militaert og kommer med så umaskerede trusler om en aggression mod Taiwan for at genforene Kina, er det ikke maerkeligt, at der skal tages endda meget voldsomme forholdsre­gler.

Det handler ikke kun om forsynings­kaeder, der også i 2023 vil blive truet af handelshin­dringer mellem Kina og Vesten. Og det er ikke kun kineserne, der lukker ned. Det gør isaer amerikaner­ne, der arbejder ihaerdigt på at blive uafhaengig af import af kinesiske produkter, halvfabrik­ata og råvarer. Det lugter af flere eksport- og importforb­ud, men også af nye sanktioner mod handel med kinesere.

Af samme grund er det heller ikke underligt, at Saxo Bank er i et kapløb med tiden for at slippe af med sin kinesiske hovedejer, Geely.

Det er en alt for stor risiko for en handels- og investerin­gsbank, der er afhaengig af adgang til hele verdens finansiell­e markeder, herunder selvfølgel­ig at kunne handle i amerikansk­e dollars. Det var ønsket fra medstifter Lars Seier og den amerikansk­e kapitalfon­d TPG om at saelge ud, der i 2018 betød, at Geely, der ejer Volvo Cars, købte sig til en kontroller­ende post med 51 pct. af aktierne.

Det var set i bakspejlet en fejl, og det udgør en unødig, stor risiko for banken og dens udviklings­muligheder. Det er netop i det lys, at den mislykkede børsnoteri­ng i Holland i efteråret skal ses. Det kunne på papiret ligne en forhastet beslutning om at få en fondskode ved hjaelp af en børsskal, en såkaldt Spac. Og det var det også. Derfor haenger der nu et kolossalt til salg-skilt over Saxo Bank, der ifølge adm. direktør og medejer Kim Fournais overvejer en børsnoteri­ng i København.

Det undrer ingen, hvorfor en børsnoteri­ng er at foretraekk­e, da det formentlig vil give Kim Fournais, der sidder på 27,5 pct. af aktierne, magten tilbage.

Det står klart, at den globale økonomi og verdensfre­den bestemmes af forholdet mellem Kina og USA. SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR

Kim Fournais står ikke med supergode kort på hånden. Saxo Bank som forretning har ikke haft det godt gennem årtier, og vaerdien af banken har i forskellig­e handler med isaer finansiell­e delejere over de seneste par årtier uaendret ligget på 1015 mia. kr. Det er svaert at forestille sig en ny kapitalfon­d prøve lykken, efter at både General Atlantic og TPG har trukket sig. Det ville i givet fald formentlig betyde et salg af alle aktier i Saxo Bank for at få fuld kontrol.

Det har vist sig, at Rusland har vaeret en overskueli­g risiko at inddaemme. Men Kina er en helt anden størrelse. Derfor skal truslen minimeres, mens der stadig er tid. Saxo Bank har travlt.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark