Jyllands-Posten

Derfor giver det mening at hjemtage produktion fra Kina

Politisk uro i Kina er ikke kun et problem for danske virksomhed­er – det åbner muligheder.

- METTE SCHMØKEL JEPPE SKINNERUP BYSKOV centerchef, Teknologis­k Institut

De seneste dage har vi kunnet laese, hvordan danske virksomhed­er ser med bekymring på den geopolitis­ke udvikling i Kina, som kan gøre det nødvendigt at flytte produktion ud af landet. Bl.a. her i Jyllands-Posten d. 26/1, hvor danske virksomhed­er er bekymrede for forsynings­sikkerhed i fremtiden, men også kan have svaert ved at traekke produktion­en ud af Kina.

Det man dog skal overveje er, at hvis vi i stigende grad traekker produktion hjem til Europa – og allerhelst Danmark – kan der også vaere en raekke gevinster i form af øget innovation samt bedre og grønnere produkter.

På Teknologis­k Institut arbejder vi taet sammen med en raekke danske virksomhed­er, og vi oplever, at de er rigtig gode til at omstille sig.

Derfor mener vi, at dansk industri er godt rustet til at kunne håndtere den omstilling, det vil vaere at hjemtage en del af eller hele produktion­en fra Kina – flere af dem er faktisk allerede godt i gang.

I denne sammenhaen­g er det dog vigtigt, at der ikke laves en én til én-kopi af det, man får produceret i Kina. For at det kan betale sig at hjemtage produktion­en er vi nødt til at innovere på produktion­smetoderne, så der bliver en gevinst. Dette kan både ske ved at optimere på design m.v. af de eksisteren­de komponente­r og ved at gentaenke hele produktion­sprocessen.

CSR-gevinstern­e vil selvfølgel­ig vaere der i form af øget transparen­s, mere tryghed om arbejdsvil­kår, lavere fragtomkos­tninger og bedre mulighed for at etablere baeredygti­ge – og kortere – forsynings­kaeder, der støtter de klimapolit­iske ambitioner.

Men den helt store gevinst ligger i muligheden for at skabe bedre produkter.

Noget af det, vi er rigtig gode til på vores breddegrad­er, er innovation og produktudv­ikling – også udvikling af produkter, der er bedre end det, vi kan få i Kina. Nu har vi muligheden for at komme endnu taettere på innovation­sprocessen og samtidig disrupte de enkelte produktion­steknologi­er.

Dette kan bl.a. ske ved at udnytte, at vi har højt specialise­ret produktion­sviden i Danmark – f.eks. inden for 3D-print i metal og højteknolo­giske overfladeb­elaegninge­r. Ved at udnytte 3Dprinttek­nologiens designfrih­ed og ved at 3D-printe i metal er det muligt at optimere støbeforme­ne, så vi opnår en hurtigere og bedre køling.

Hvis vi samtidig udvikler en højteknolo­gisk overfladeb­elaegning til støbeforme­ne, kan vi desuden øge deres holdbarhed og ydeevne.

Det giver i sidste ende bedre slutproduk­ter, og det er alt sammen noget, vi allerede kan, og er rigtig gode til i Danmark.

En afledt grøn gevinst af denne optimering­søvelse er, at vi bruger mindre energi i fremstilli­ngsprocess­en på grund af den forbedrede køling.

Samtidig optimeres produktivi­teten, og vi kan fremstille mere med den samme maengde energi. En yderligere sidegevins­t ved at producere i Danmark er, at vi er bedre beskyttet mod kopiering af vores design.

Selv om et produktion­smaessigt exit fra Kina ikke er uden udfordring­er, har vi fået et varsel i ordentlig tid. Så lad os se det som en mulighed snarere end et problem. Med erfaringer­ne fra Ukraine-krigen i frisk erindring handler det derfor om at gribe muligheden – allerede nu – og begynde at skabe nye og bedre produkter.

Hvis vi gør det, tror vi på, at det kan blive en god forretning at traekke produktion­en hjem til Danmark.

centerchef, Teknologis­k Institut

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark