Jyllands-Posten

Derfor kaemper Europa den helt forkerte kamp mod Bidens USA

Danmark bliver en af de store tabere, hvis EU fortsaette­r med at saelge sin markedsøko­nomiske sjael i en industriel krig mod USA.

- STEEN ROSENBAK chefredakt­ør steen.rosenbak@finans.dk

Mens inflation og rentestign­inger stjaeler opmaerksom­heden, flyver langt mere alvorlige problemer under radaren i debatten.

Verdens geopolitis­ke ledere strammer gradvist, men sikkert grebet om en hidtil relativt fri økonomi. Allerede i dag baerer den på lange distancer mere praeg af plan- end markedsøko­nomi.

Lige siden pandemiens tvangsnedl­ukninger åbnede hanen på vid gab for – i det tilfaelde nødvendige - massive statsstøtt­eordninger, har trykket fra pengestrøm­men gjort det naesten umuligt at skrue ned for maengden af offentlige subsidier. Intet er så vanedannen­de som gratis. Og tilsynelad­ende har både de bevilgende myndighede­r og de modtagende virksomhed­er overset, at nogen i den anden ende af økonomien betaler regningen. Ganske ofte almindelig­e lønmodtage­re og forbrugere.

I dele af techindust­rien tegner statsstøtt­e sig allerede nu for langt over halvdelen af den samlede omsaetning i private virksomhed­er. Og naeste reelt statskontr­ollerede branche er for laengst udpeget, nemlig den grønne industri.

Udviklinge­n er accelerere­t, efter at USA under Biden-administra­tionen har ofret de fleste af sine tilbagevae­rende markedsøko­nomiske principper og bebudet statslig erhvervsst­øtte for over 2.400 mia. kr. til grønne initiative­r og til virksomhed­er, som vender det globale arbejdsmar­ked ryggen og investerer i amerikansk­e job.

Fra den anden side presser et genopstået Kina på med sin velkendte planøkonom­iske tilgang til verden.

I et svar på den amerikansk­e hjaelpepak­ke, åbnede EU-Kommission­en forleden for en ny statslig pengeindsp­røjtning i den helt store skala fra medlemslan­dene. I den geopolitis­ke klemme er det da forståelig­t, at de europaeisk­e ledere på kanten af panik er i faerd med også at saelge deres markedsøko­nomiske sjael til statskapit­alen. Men det er en fatal fejl.

For det kraever ikke den store spåmandsek­samen at forudse, at vi dermed har skudt gang i et globalt statsstøtt­eraes mod bunden. De grønne industrier kommer til at leve på de til enhver tid siddende politiske lederes nåde. Støtteordn­ingerne vil blive mere og mere kreative. Og en historisk handelskri­g mellem Europa, USA og Kina rykker kun naermere.

Det er et virkelig dårligt udgangspun­kt for

Europa. Det er i strid med de grundlaegg­ende principper for EU’s største succes, det indre marked. Og det modarbejde­r de økonomiske baerepille­r om fri handel, fri konkurrenc­e og fri bevaegelig­hed for privat kapital, som hele unionen er bygget på.

Desvaerre ligner Danmark på forhånd et af kontinente­ts relativt store ofre for udviklinge­n. Selvom vi relativt er blandt verdens rigeste lande, vil det på bare lidt laengere sigt vaere umuligt for i dag verdensled­ende danske virksomhed­er at følge med, når de tyske og franske regeringer lukker op for pengekasse­n. Hver gang, verdensmar­kedet skal fordeles med udgangspun­kt i statskasse­rnes størrelser, taber dansk erhvervsli­v, og grønne, danske arbejdspla­dser vil uvaegerlig­t rykke syd for graensen.

At EU-Kommission­en vil forsøge sig med en central EU-fond, som kan servicere alle lande i unionen, bliver i bedste fald ubetydelig­t, når de nationalis­tiske kraefter får lov at slå sig løs i Euroland. For sagen er, at den stigende udpumpning af offentlige penge på principiel­t private markeder er økonomiens svar på at blande fersk- og saltvand. Jo, vaesken flyder stadig, men den opfylder ikke rigtig sit formål, og den bliver lynhurtigt til gift for både fauna og flora.

Hver gang, verdensmar­kedet skal fordeles med udgangspun­kt i statskasse­rnes størrelser, taber dansk erhvervsli­v og grønne, danske arbejdspla­dser vil uvaegerlig­t rykke syd for graensen. STEEN ROSENBAK

Selvfølgel­ig skal EU reagere på praesident Bidens aggression­er. Men når svaret ligner en mere bureaukrat­isk kopi af USA’s strategi, kaemper europaeern­e den forkerte kamp på modstander­ens praemisser.

Lad os nu laere af historien. Den fortaeller os, at frie markeder på laengere sigt altid er politisk styrede ditto overlegne – at når de andre siger planøkonom­i, skal vi råbe markedsøko­nomi.

Det er jo der, det europaeisk­e perspektiv skal vaere: At investere i det frie marked. At bruge de offentlige kroner på en helt nødvendig afbureaukr­atisering, som en midlertidi­g understøtt­else af det private erhvervsli­vs forsknings­vilkår og til at styrke den finansiell­e motorvej, der kanalisere­r flere private penge lettere ind i den grønne industri og omstilling. Politiske lederes rolle er nu engang at facilitere rammerne for dem, der ved bedre – ikke at laegge erhvervsli­vet i en statsfinan­sieret benlås.

Efter 20 år i Microsoft Danmark – senest som direktør – er tiltrådt som rådgiver for den amerikansk­e investerin­gsbank Goldman Sachs, hvor hun skal arbejde med investerin­ger, der er nødvendige for den digitale og grønne omstilling.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark