Jyllands-Posten

Krisestyri­ng sikrer danske virksomhed­ers modstandsk­raft

De mange kriser har skaerpet evnen til at omstille sig og sikret en betydelig modstandsk­raft hos store dele af dansk erhvervsli­v. Virksomhed­erne vil også blive staerkt udfordret i 2023, lyder vurderinge­n fra virksomhed­er og banker.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

De seneste par år har haerdet danske virksomhed­er og slået behovet for konstant risikostyr­ing utvetydigt fast.

Sådan lyder vurderinge­n fra en raekke centrale aktører i dansk erhvervsli­v, i forbindels­e med at regnskabsr­esultatern­e for 2022 er begyndt at tikke ind hos virksomhed­erne.

»Danske virksomhed­er er blevet rigtig dygtige til at styre en virksomhed i en tid, hvor der ikke er meget at styre efter. Det har coronakris­en laert dem,« siger Peder Bach, der er direktør med ansvar for store erhvervsku­nder i Nordea.

Den vurdering deler Niels Bang-Hansen, der er erhvervsku­ndedirektø­r i Danske Bank.

Han møder trods udsigten til recession stadig mere optimisme end pessimisme, når han taler med sine kunder.

Dystre udsigter

»Danske virksomhed­er har håndteret corona, de har håndteret forsynings­problemer og en krig i Ukraine, med alle de udfordring­er, der følger, men de tjener stadigvaek penge og er stadigvaek staerkt polstrede. Danske virksomhed­er er blevet staerkere i risikostyr­ing, de er blevet programmer­et til at tage højde for det, vi ikke ved i dag,« siger han.

I en raekke af de første årsregnska­ber fra danske virksomhed­er tegner geopolitis­k uro, aendrede forbrugsmø­nstre og fortsatte bump i forsynings­kaederne dystre udsigter for dansk erhvervsli­v.

Og derfor kan evnen til risikostyr­ing blive afgørende i 2023.

Det mener Jens Bjerg Sørensen, der er adm. direktør i industriko­nglomerate­t Schouw og naestforma­nd i Salling Group. Han fortaeller, at det seneste par år har vaeret fuldstaend­ig uden fortilfael­de. 2022 var ekstraordi­naert, og det forventer han også, at 2023 bliver.

»Hastighede­n, hvormed verden aendrer sig, er voldsom,« siger han og peger blandt andet på, at flere virksomhed­er i løbet af året måtte traekke sig fra Rusland.

Samtidig kunne Finans for nylig beskrive, hvordan en raekke danske virksomhed­er er begyndt at traekke sig ud af Kina for at mindske den geopolitis­ke risiko. Noget, som erhvervsma­nden Jørgen Huno Rasmussen, der bl.a. er naestforma­nd i Rambøll og Terma, for nylig også opfordrede danske virksomhed­er til at gøre.

Den tendens genkender Michael Ebbe, finansdire­ktør i transportk­oncernen DSV, der praesenter­ede et rekordregn­skab torsdag.

»Flere af vores kunder flytter dele af deres produktion ud af Kina til Vietnam eller Filippiner­ne, fordi de er bekymrede for Kina-Taiwansitu­ationen. Det er vi begyndt at se de første spaede tegn på,« siger Michael Ebbe.

Dette ryk er ifølge Peder Bach endnu et eksempel på et omstilling­sparat dansk erhvervsli­v:

»Hvis Rusland-Ukraine var et stormvejr at navigere i, er Kina-Taiwan-krisen en tyfon.«

Men kriser giver også muligheder, påpeger Jens Bjerg Sørensen:

»Jeg ser mange muligheder i 2023. Når man er en staerk og solidt funderet virksomhed, som vi er, giver det også et spillerum til at vaere en smule mere risikovill­ig. Vi kan samle op på nogle muligheder, som andre har svaert ved, og som nogle måske ikke rigtig tør.«

Schouw løftede i januar lidt af sløret for sit regnskab for 2022, hvor selskabet ser ud til at have overgået egne forventnin­ger på både omsaetning og driftsresu­ltat.

Samtidig forventer Schouw yderligere vaekst i 2023.

En del af den succes tilskriver Jens Bjerg Sørensen risikostyr­ing:

»Vi har investeret i lageropbyg­ning. Og det har vaeret store investerin­ger. Det har gjort det muligt for os at source på rette tid, og når det var muligt. Vi blev nødt til at købe hjem, når vi kunne, og det har kraevet staerke finansiell­e muskler.«

Rekordresu­ltat

Hos Novo Nordisk har adm. direktør Lars Fruergaard Jørgensen kunnet fremlaegge et rekordresu­ltat og udsigt til solid vaekst i 2023.

Det, på trods af at medicinalg­iganten har oplevet forsynings­problemer i løbet af 2022 på en raekke af sine mest efterspurg­te produkter. Derfor investerer virksomhed­en i det kommende år 25 mia. kr. i sine produktion­sfacilitet­er.

»Verden har til en vis grad vaeret naiv omkring, hvordan vi har drevet globaliser­ingen. Vi er endt med at vaere afhaengige af kritiske komponente­r fra steder langt vaek, hvor vi er uden kontrol,« siger han.

Ifølge Peder Bach vendes hver en sten i danske virksomhed­er i øjeblikket for at beskytte bundlinjen.

Eksempelvi­s forsøger virksomhed­erne ifølge Peder

1997 2000 2006 2008 2016 2020 2021 2022

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark