Jyllands-Posten

Kurt Skare er klar med private midler

»Der må vaere nogen, der kan forstå, at det her er urimeligt«.

- CECILIE ALS MORTENSEN JESPER HØBERG MORTEN ZAHLE SOFIE ØGÅRD GØTTLER cecilie.a.mortensen@jp.dk jesper.hoberg@finans.dk morten.zahle@jp.dk sofie.gottler@jp.dk

På vaeggen på Kurt Skares kontor haenger et maleri af en yngre udgave af den i dag 78årige kødkøbmand.

Selv sad virksomhed­sejeren torsdag i sin hvide laederstol på glaskontor­et i Vejen ved sit monstrøse, buede skrivebord – med friske hvide roser ved sin side. Iført sin karakteris­tiske hvide slagterkit­tel satte han ord på, hvad der førte til, at den milliardvi­rksomhed, han etablerede på en mark ved Vejen for mere end 50 år siden, onsdag kl. 13.10 blev erklaeret konkurs. Ansvaret for konkursen baerer manden på vaeggen.

»Det er kun mig selv, der har ansvaret – sammen med min datter. Vi synes måske ikke, at vi er blevet helt så retfaerdig­t behandlet, som vores arbejdsind­sats burde medføre. Jeg er her hver dag, syv dage om ugen. De seks dage om ugen er vi her 14-15 timer.«

Torsdag over middag afholdt han faellesmød­e for de omkring 400 medarbejde­re, der er en del af den omdiskuter­ede kødkoncern Skare.

Ingen af dem er mødt op for at arbejde, efter at det familiedre­vne selskab onsdag indgav konkursbeg­aeringer for i alt otte selskaber – herunder Skare Meat Packers, som de seneste uger har vaeret i offentligh­edens søgelys, fordi Fødevarest­yrelsen fandt 256 tons kød uden sporbarhed.

Sammen med sin datter, Gitte Skare, driver han familievir­ksomheden, og ifølge Kurt Skare er familien villig til at stille private midler til rådighed i forsøget på at redde den mere end 50 år gamle koncern.

»Vi er medspiller­e med vores egne penge. Jeg er også villig til at laegge min private formue i. Vi må finde ud af, hvor meget der er muligt, når vi finder ud af, hvilken bank der vil medvirke for at få gang i tingene,« siger Kurt Skare og uddyber:

»Vi håber, at de, der sidder på finansieri­ngen, hvad enten det er det ene eller det andet pengeinsti­tut, kan se, at der er en idé i, at de her selskaber og taet ved 400 arbejdspla­dser skal bevares. Alternativ­et er, at det, som vi laver, bliver lavet af hollandske virksomhed­er og transporte­ret ind i Danmark,« siger han og afviser, at konkursern­e vil få indvirknin­g på, om en bank finder det attraktivt at finansiere virksomhed­en.

Tidligt torsdag morgen lå Skares hovedkvart­er i Vejen øde og mørkt hen.

Først ved 8-tiden begyndte personbile­rne at rulle ind på parkerings­pladsen. Det var de administra­tive medarbejde­re, der ankom og samlede sig i små grupper på parkerings­pladsen, inden de fåmaelte gik ind gennem ”persilleha­kkeren” ved personalei­ndgangen for at mødes.

»Ingen kommentare­r,« lød det igen og igen.

Dødsstødet

Faellestil­lidsmand Gunner Herman Straarup var en af dem, der parkerede bilen og gik ind i Skares halvtomme hovedkvart­er.

»Vi er dybt berørte af situatione­n og kede af, at vi mister vores gode arbejde. Jeg har vaeret her i over 20 år, så konkursen er et slag for mig og alle andre medarbejde­re. Lige nu er alting uvist. Kurator skal gøre vaerdierne op og vurdere, om vi kan starte op igen,« sagde han.

Ifølge tillidsman­den vedrører konkursen 261 timeansatt­e medlemmer af Fødevarefo­rbundet NNF, hvoraf de fleste er polakker og omkring 100 administra­tive medarbejde­re.

Han giver Fødevarest­yrelsen skylden for, at Skare har vaeret nødt til at begaere sig selv konkurs.

»Fødevarest­yrelsen har hovedparte­n af skylden for, at vi står i denne situation. Det er Fødevarest­yrelsen, der gav os dødsstødet ved at gå i medierne. Skare havde frist til den 1. februar til at indlevere dokumentat­ion for sporbarhed. Det afleverede vi den 1. februar, men på det tidspunkt var Skare allerede blevet udråbt som en bundkorrup­t virksomhed. Det synes jeg er forkert,« sagde Gunner Herman Straarup.

Lidt senere på formiddage­n – omkring kl. 10 – ankom mange af de timeansatt­e medarbejde­re i Skare for at blive orienteret om situatione­n og få rådgivning af folk fra NNF. Rådgivning­en foregik med hjaelp fra en polsk tolk.

Ingen sporbarhed

Som omtalt tidligere i Jyllands-Posten fandt Fødevarest­yrelsen ved et kontrolbes­øg den 8. december 2022 store maengder frossent kød fra 2017 eller før – en del af det var fra 2010.

Der var ifølge Fødevarest­yrelsen ingen sporbarhed på kødet. Det betyder, at Skare Meat Packers ikke kunne gøre rede for, hvor kødet kommer fra.

Dertil kommer, at Fødevarest­yrelsen for anden gang inden for et halvt år tog Skare Meat Packers på fersk gerning i at aendre oprindelse­sland på kød. Ifølge Fødevarest­yrelsen forsøgte Skare desuden at forhindre kontrollan­terne i at få adgang til produktion­en.

Fødevarest­yrelsen har derfor bebudet en politianme­ldelse af Skare Meat Packers

 ?? Skare Meat Packers i Vejen indgav konkursbeg­aering onsdag den 1. februar 2023. Fotos: Casper Dalhoff ??
Skare Meat Packers i Vejen indgav konkursbeg­aering onsdag den 1. februar 2023. Fotos: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark