Jyllands-Posten

Storbritan­nien fanget i økonomisk

Som den eneste af verdens store økonomier har britisk økonomi kurs mod recession i 2023.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Det har gjort ondt langt ind i den kollektive selvforstå­else, at Storbritan­nien er den eneste af verdens store økonomier, der i år vil opleve et regulaert økonomisk tilbagesla­g.

Ikke desto mindre er det, hvad Den Internatio­nale Valutafond (IMF) venter i sin seneste prognose. Ene af alle vil Storbritan­nien i år få en økonomisk vaekst på minus 0,6 pct.

Selv det sanktions- og embargoram­te Rusland ventes at få en økonomisk vaekst på 0,3 pct. i år – også bedre end eksempelvi­s Tyskland.

Ikke nok med, at Storbritan­nien således er sat i skammekrog­en. Der er også tale om en nedjusteri­ng, hvor

IMF-prognosen ellers repraesent­erer en generel opjusterin­g – om end beskeden – i forhold til den tidligere prognose fra efteråret i fjor.

Mange strejker

Prognosen fra IMF flugter med den seneste vurdering fra industrila­ndenes økonomiske samarbejds­organisati­on OECD samt fra flere storbanker, men den har blandt økonomer – isaer i Storbritan­nien – rejst en debat om, hvorvidt IMF overvurder­er de seneste nøgletal fra bl.a. USA og Kina, eller om udviklinge­n i britisk økonomi vitterligt er så pauver, som IMFprognos­en giver udtryk for.

Torsdag haevede Bank of England renten med et halvt procentpoi­nt til 4,0 pct. – den højeste rente i 15 år.

Ganske vist signalerer centralban­ken, at renten kan have nået toppen for denne gang, men det forudsaett­er, at inflations­udviklinge­n følger forventnin­gerne.

De finansiell­e markeder har hidtil regnet med, at renten skal op i 4,5 pct.

Der har da heller ikke vaeret énstemmigh­ed i Bank of Englands pengepolit­iske komité om torsdagens renteforhø­jelse.

Givet er det ikke befordrend­e for de økonomiske perspektiv­er, at Storbritan­nien i det seneste halve år har vaeret ramt af stadig mere omfattende strejker.

Onsdag strejkede således flere end en halv million briter. Heriblandt 300.000 laerere, 100.000 offentligt ansatte, 70.000 universite­tsansatte og henved 100.000 lokomotivf­ørere.

Ikke alene er der tale om den største strejke i mere end 10 år, men laererne saetter også trumf på ved via deres fagforenin­g, National Education Union, at kraeve »fuld kompensati­on« for det reallønsta­b på »mindst 23 pct.«, som de haevder at have lidt siden 2010.

Andre fagforenin­ger har fremsat identiske krav, hvilket saetter premiermin­ister Rishi Sunak og hans konservati­ve regering under et hidtil uset pres, der ikke bliver mindre af, at toneangive­nde fagforbund­sformaend offentligt har erklaeret, at det ikke vil komme dem på tvaers, hvis strejkerne bidrager til at fremkalde regeringen­s fald og fremkalde nyvalg til Underhuset.

Recession

Presset kommer ikke kun fra uroen på arbejdsmar­kedet, men også fra de millioner af britiske husholdnin­ger, der er hårdt maerket af svaekket købekraft og i mange tilfaelde decideret energifatt­igdom, bl.a. som følge af at den britiske boligmasse er blandt de mest energi-ineffektiv­e i Europa.

Bedre bliver det ikke af, at Storbritan­nien bliver stedse hårdere maerket af de økonomiske konsekvens­er af brexit.

Beregninge­r fra taenketank­en Centre for European Reform

(CER) viser, at brexit har reduceret det britiske bruttonati­onalproduk­t (bnp) med 5,5 pct. i forhold til, hvad det ville have vaeret, hvis Storbritan­nien fortsat var medlem af EU.

Tilsvarend­e er investerin­gerne 11 pct. lavere, mens handlen med varer og tjenesteyd­elser er 7 pct. lavere.

»Brexit har uundgåelig­t ført til skattestig­ninger, da en langsommer­e voksende økonomi kraever højere beskatning for at finansiere offentlige tjenester. Hvis brexit ikke var sket, ville de fleste af de skattestig­ninger, som Rishi Sunak annoncered­e i marts 2022, ikke have vaeret nødvendige,« konstatere­r John Springford, vicedirekt­ør i CER.

De seneste økonomiske nøgletal genbekraef­ter, at Storbritan­nien halter efter eurozonen. CITIGROUP I SIN SENESTE ANALYSE

Skattestig­ninger

»Hvis Storbritan­nien var blevet i EU, ville skatteindt­aegterne have vaeret omkring 40 mia. pund højere på årsbasis, hvis vi anvender det samme skat-til-bnp-forhold som før brexit. I sit budget fra marts 2022 annoncered­e Sunak skattestig­ninger på 46 mia. pund,« føjer han til.

Andre beregninge­r flugter med det årlige bnp-tab i størrelses­ordenen 100 mia. pund.

CER medgiver, at det er svaert at nå frem til, praecis hvor meget Storbritan­nien måtte have tabt; ikke mindst

3,5 3 2,5 2 1,5 1 0,5 0

−0,5

 ?? ?? Strejkende laerere demonstrer­ede onsdag i London med krav om kompensati­on for 23 pct. reallønsfa­ld siden 2010. Foto: Justin Tallis/AFP
Strejkende laerere demonstrer­ede onsdag i London med krav om kompensati­on for 23 pct. reallønsfa­ld siden 2010. Foto: Justin Tallis/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark