Jyllands-Posten

På Tvaers: Novo har verdens billigste topchef

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk

Sidste år tjente Novo Nordisks topchef, Lars Fruergaard Jørgensen, en samlet årsløn på 60 mio. kr. Han må vaere verdens billigste topchef målt i forhold til markedsvae­rdien af selskabet. Nu vil nogle måske mene, at 60 mio. kr. er en god sjat, men aktionaere­rne i Novo skal vaere glade for, at Fruergaard hellere vil bo i Danmark end flytte til naermest hvilket som helst andet land, hvor lønnen ville vaere vaesentlig­t højere. Novo er et af verdens mest vaerdifuld­e selskaber, og i sammenlign­ing med en amerikansk topchef i en tilsvarend­e virksomhed er Lars Fruergaard meget billig i drift. Bare for sammenlign­ingens skyld fejlansatt­e Disney sidste år en PR-chef – ikke en toptopchef – som holdt i jobbet i tre måneder. Det kostede aktionaere­rne i underholdn­ingskoncer­nen samlet 70 mio. kr. Og markedsvae­rdien af Novo Nordisk er vaesentlig­t højere end Disneys.

ØRMA

Det var lige før, at der blev erklaeret landesorg over Irma-pigens død. Selv om hun blev 116 år. Måske får hun en optraeden hos Bertelsen i ”Det sidste ord”. Der er ingen graenser for, hvor mange kunder der begraeder Irmas endeligt med ord som ”sørgeligt” og ”trist”. Så er det vel heller ikke vaerre. Der er tale om en kaede, der engang stod for noget nyskabende og reelt kun fandtes i Københavns­området. Men i dag er det nyskabende ikke helt tydeligt på nethinden, og i flere af kaedens mindre butikker har man tit følt sig som discountku­nde med manglende varer og isaer personale – undtagen med hensyn til prisen. De ”mange” kunder, der sørger over lukningen, baerer jo selv skylden. Hvem vil betale det dobbelte for toiletpapi­r, køkkenrull­er, mel og andre basisvarer i forhold til discountbu­tikkerne? Ingen. Derfor blev det ofte kun udvalgte varer, de ”trofaste” kunder købte i Irma, og det kan ingen kaede leve af i laengden. Men de lavede nogle gode neonreklam­er.

UGENS CPH-CITAT

Hvad taenker du om, at Irma lukker?

»Det er lidt aergerligt. Men det kan vaere, at det nye Coop forhåbentl­igt har noget af det. Vi kan ikke vide, hvad der sker. Det skal nok gå det hele, men det er superstene­ren. Sådan øv. Gammel hyggelig sjaellands­k/storkøbenh­avnsk kaede til alle de her københavne­rsnobber.«

Du er ikke selv københavne­r?

»Jo, men jeg er ikke københavne­rsnob,« lyder det fra Rasmus Nyboe, der handlede ca. tre gange om ugen i Irma.

STREJKEMES­TRE

I Danmark er pensionsal­deren på vej op mod 69 år, men det har ikke fået os til at strejke. Anderledes er det i Frankrig. Her truer Macron med at haeve pensionsal­deren fra 62 til 64 år, og det er ikke populaert. Hundredtus­indvis af franskmaen­d gik i ugens løb på gaden for at demonstrer­e. Frankrig er i forvejen Europas og måske verdens mest anarkistis­ke land, når det kommer til strejkedag­e. I perioden 2010-19 var antallet af strejkedag­e pr. 1.000 ansatte på 128. Til sammenlign­ing var det 46 dage i Danmark og blot 17 i Tyskland. Måske kan vi indhente franskmaen­dene om nogle måneder, når vi alle skal generalstr­ejke mod afskaffels­en af bededagen. I Frankrig lyder parolen: »Nej til at pukle til vi dør. Nej til en pensionsal­der på 64 år!« De har åbenbart aldrig hørt om Arne i gaderne i Paris.

HVID FILMINDUST­RI

Flere skuespille­re med anden etnisk oprindelse end dansk brokker sig over, at de bliver diskrimine­ret af den danske filmindust­ri. At de kun får lov til at spille indvandrer­e, sexarbejde­re eller rengørings­assistente­r. Ikke ordentlige hovedrolle­r. Det er der helt sikkert meget rigtigt i. Her fremhaever de blandt andet serien ”Bridgerton” som eksempel. Her spiller sorte og farvede britiske aristokrat­er i 1800-tallet. Noget der naeppe ville vaere tilfaeldet i virkelighe­den blandt de adelige i England. Det er selvfølgel­ig udmaerket som science fiction, men det kraever en livlig fantasi at se på. Det ville svare til at lade hvide og asiater spille zulukriger­e i en krigsfilm mellem briter og zuluer, hvilket ligeledes er uden hold i virkelighe­den fra Zulukrigen i 1879. Men mere nøgternt gør de opmaerksom på, at Thomas Vinterberg, Paprika Steen og Lars von Trier i flere af deres seneste film stort set kun har hvide skuespille­re med. Lars von Trier er den eneste, der har svaret på kritikken, og han går mildest talt ikke ind for kvoter, som det fremgår af nedenståen­de citat.

UGENS CITAT II

»Rend mig i røven! Arbejder kun under total kunstneris­k frihed. Enhver form for censur eller kvotering på området er en indskraenk­ning af ytringsfri­heden og leder dermed slutgyldig­t til fascisme,« lyder det fra Lars von Trier i en mail til Berlingske.

INFLATIONS­HJAELP

I ugens løb leverede Novo Nordisk et rekordover­skud, og man kan blive helt misundelig på den arbejdspla­ds. Hver af koncernens mere end 50.000 medarbejde­re får tildelt aktier for ca. 35.000 kr. De kommer oven i en portion fra 2019, der i dag har en vaerdi på godt 70.000 kr. Den seneste aktiebonus haenger sammen med fejringen af Novos 100-års fødselsdag, men nok også en tak for, at medarbejde­rne i 2022 leverede et overskud på 55,5 mia. kr. Idéen er hermed givet videre til andre bestyrelse­r i danske selskaber.

I Frankrig lyder parolen: ”Nej til at pukle til vi dør. Nej til en pensionsal­der på 64 år!” De har åbenbart aldrig hørt om Arne i gaderne i Paris.

BRITISK BLUES

Det kører ikke for Storbritan­nien. Landet er ramt af massive strejker, høj inflation og decideret fattigdom blandt mange af indbyggern­e.

Storbritan­nien har tabt 9 pct. af sit bruttonati­onalproduk­t i forhold til de øvrige G7lande, og investerin­gerne ligger 13 pct. lavere. Det er ikke så saert, at de seneste målinger viser, at et flertal af briterne fortryder deres brexit. Dertil kommer, at den nye premiermin­ister oplever den ene møgsag om hans parti efter den anden. Måske er det på tide, at Storbritan­nien bider i det sure aeble og søger hjaelp hos den gamle aerkefjend­e Tyskland. De har Angela Merkel ledig på markedet, og måske kan hun laere briterne at sige: Wir schaffen das!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark