Jyllands-Posten

På et år er indbrud i Aarhus fordoblet

Borgerne i Aarhus har i 2022 haft langt flere besøg af ubudne gaester end i 2021, men på landsplan er antallet af indbrud faldende.

- CLARA STEGGER clara.stegger@jp.dk

Indbrudsty­ve har i 2022 haft en større aktivitet i Aarhus Kommune end de forrige to år.

Nye tal fra Danmarks Statistik, som Bo Trygt har indhentet, viser, at der i 2022 blev anmeldt 1.238 indbrud i Aarhus Kommune.

Det er naesten en fordobling sammenlign­et med 2021, hvor der blev anmeldt 785 indbrud.

Hos Østjylland­s Politi er meldingen dog, at både 2020 og 2021 var så atypiske år pga. corona, at årene ikke kan sammenlign­es med det nye tal.

Antallet af indbrud er ifølge Østjylland­s Politi derimod faldet, hvis man holder det op mod tallet fra 2019, som er det seneste sammenlign­elige år. Her var antallet 1.453.

»Corona-årene har vaeret specielle, hvad angår indbrud. Derfor har politiet ret, når det siger, at det har vaeret atypisk,« fortaeller Britt Wendelboe, programche­f i Bo Trygt.

Hun fortaeller, at halvdelen af den store nedgang i antallet af indbrud kan tilskrives corona. Her var folk generelt mere hjemme som følge af restriktio­nerne, og husene så beboede ud. Det gør, at tyve ikke vil forsøge at begå indbrud af frygt for at blive opdaget, forklarer hun.

Ny type kriminalit­et

Nu har vi sluppet coronarest­riktionern­e, men tendensen med et lavere indbrudsta­l fortsaette­r, hvis man kigger på landsplan. Her er antallet af indbrud i 2022 på samme niveau som under corona, nemlig 14.899 i 2022 mod 14.804 i 2021.

»Det så fantastisk, at man har formået at holde fast i det lavere indbrudsta­l,« siger Britt Wendelboe.

Der er flere årsager til, at indbrudene er på samme niveau som i coronatide­n. De kriminelle har vaeret nødsaget til finde nye måder at begå kriminalit­et på, når indbrud ikke har vaeret muligt i samme grad. Det kan f.eks. vaere bedrageri eller digital kriminalit­et, som man har set en stigning på, fortaeller Britt Wendelboe.

»På mange niveauer er der et engagement for at nedbringe indbrud både hos borgerne, kommunerne og hos politiet, kombineret med, at der er nogle, der har fundet en anden karriere end at vaere indbrudsty­v,« siger hun.

Der er bl.a. en kvart million nabohjaelp­ere i Danmark,

Corona-årene har vaeret specielle, hvad angår indbrud. BRITT WENDELBOE, PROGRAMCHE­F, BO TRYGT

2017 2018 2019 2020 2021 2022 mens 12 kommuner samarbejde­r med Bo Trygt. Her er Aarhus en af dem.

Trygfonden og foreningen Realdania står bag Bo Trygt i samarbejde med Det Kriminalpr­aeventive Råd og Videncentr­et Bolius. Initiative­t er skabt for at nedbringe antallet af indbrud i Danmark, der er tre gange så højt i forhold til i Sverige og Norge.

 ?? ?? I 2022 blev der anmeldt 1.238 indbrud i Aarhus Kommune, hvilket naesten er en fordobling i forhold til året før. Arkivfoto: Anders Find
I 2022 blev der anmeldt 1.238 indbrud i Aarhus Kommune, hvilket naesten er en fordobling i forhold til året før. Arkivfoto: Anders Find

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark