Jyllands-Posten

Lugten og den nedtrådte strøelse vidner om en aera, der nu måske er slut

Lyden af køer er forstummet på Århus Slagtehus, der er begaeret konkurs på linje med hovedparte­n af den meget omtalte kødkoncern Skare.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Den umiskendel­ige lugt af kvaeg og enkelte klumper nedtrådt strøelse i og omkring den indhegnede gangsti, der hidtil har ledt køer til deres endeligt, vidner om en aera, der nu nok er slut.

»Hallo, jeg har vaeret der i over 40 år. Jeg har rendt op ad trapperne, siden jeg kunne gå. Det var maerkeligt at gå ned ad dem i går og lukke døren,« siger Peter Rask Nielsen til spørgsmåle­t om, hvorvidt det er vemodigt.

Hans farfar var med til at grundlaegg­e Århus Slagtehus på Sydhavnen i Aarhus, som onsdag var et af de otte selskaber under den omtalte kødkoncern Skare, der blev indgivet konkurserk­laering på.

»Det er praecis 13 år siden, jeg solgte til Kurt Skare. Den 1. februar for 13 år siden overtog han,« siger Peter Rask Nielsen, som siden salget har stået for indkøb af kreaturer og salg af kød som salgsdirek­tør.

Det er en uges tid siden, der sidst blev slagtet køer på slagteriet, som har måttet tilpasse sig den dalende efterspørg­sel, siden de første historier fandt vej til offentligh­eden om uregelmaes­sigheder og gammelt kød hos Skare Meat Packers.

Netop fordi aktivitete­n den sidste tid har vaeret på et minimum, var det heller ikke uoverskuel­igt, da en advokat onsdag mødte op på virksomhed­en og meddelte, at de cirka 30 medarbejde­re ikke skulle møde torsdag. Mange af dem har vaeret ansat på slagteriet i mange, mange år.

»Vi var så heldige, at vi havde laesset kødet ud, så der er ikke noget kød tilbage. Det havde vaeret noget andet, hvis alle kølerum var fyldte,« siger salgsdirek­tøren, der torsdag brugte tiden hjemme i Galten, hvor han ventede på at høre nyt.

En kødby

Torsdag formiddag var der da også helt stille på slagteriet, som i ”gamle dage” slagtede 1.600-1.800 kreaturer ugentligt, men de sidste år kun har ligget mellem 600-800 om ugen. Telefonsva­reren afspiller Elvis Costellos ”She”, så den tålmodige i telefonen kan nynne med til sidste vers og »she may be the reason I survive, the why and wherefore I’m alive«.

En ensom slukket bil holder uden for hovedindga­ngen, da avisen går forbi, men om dens fører har noget med virksomhed­en at gøre er tvivlsomt. Lågen ind til området er ulåst og står let åben, men stedet er i sig selv afvisende. Der er stille – de åbne og for nogles vedkommend­e ituslåede vinduer lukker ingen lyd ud fra køer, der rykker sig i den umiskendel­igt røde staldbygni­ng. Kun en monstrøs ventilatio­n og det omkringlig­gende områdes andre lyde fylder. En lampe lyser i kontorbygn­ingen, en anden udenfor. En gåtur omkring den store grund afslører slagteriby­gningerne. På den anden side, hvor der er indkig til køernes dødsgang, kører en lastbil og flyttebil afsted. Heller ikke deres tilhørsfor­hold til Skare Meat Packers er sikkert. Én af de naermeste naboer til slagteriet fortaeller, hvordan der dagligt er blevet kørt køer til slagteriet, og de har kunnet se blod strømme fra slagteriet ud i afløb.

Slagteriet ligger i kødbyen, som i 1800-tallet netop blev til som ”kødby” med slagtere boende i slagtergår­de, hvor de levende kreaturer til slagtning blev holdt i stald, og hele processen med slagtning og forarbejdn­ing til pølser, røget flaesk mv. var samlet.

I dag er hovedparte­n af de gamle slagterbyg­ninger blevet rømmet og indtaget af hovedsagli­gt kreative erhverv. Skraldecaf­éen, Reuse og Tiny Office bruger det gamle kødtorv, og i de gamle bygninger bor blandt andre Frontløber­nes Lydhavnen, instrument­butikken Akustikken, Teater Fluks, Feedback Studiet, Guru Agency, Club Curious og mange flere. I dag fylder slagteriet cirka en tredjedel af kødbyens areal.

Har taget ansvar

Om stedet nogensinde genåbner som slagteri er uvist. Peter Rask Nielsen håber det og fortaeller, at arbejdspla­dsen igennem årene har gjort en forskel for mange, der har haft det svaert i livet.

»På et slagteri kan dem, der har det svaert, få en chance. Når man passer sit arbejde, bliver man hurtigt accepteret, og når først de har fundet ud af, at de kan noget, blev de også glade for tjene pengene, så det er aergerligt set med de briller. Det har virkelig vaeret en god arbejdspla­ds for mange.«

Hele den nordlige del af Sydhavnsom­rådet er disponeret, men området mangler stadig en udviklings­plan for området syd for Jaegergaar­dsgade,

hvor slagteriet ligger.

Michael Johansson, som er chef for ejendomme i Aarhus Kommune, oplyser, at slagteriet ejes af kommunen og er blevet lejet ud til Skare. Lejekontra­kten gaelder tre år endnu. Hvad der skal ske nu med Århus Slagtehus, var torsdag uafklaret.

 ?? Den seneste uges tid er der ikke blevet slagtet køer i Århus Slagtehus, der har maerket konsekvens­erne af de uregelmaes­sigheder, fødevaremy­ndighedern­e har afsløret hos ejeren – Skare Meat Packers. I lighed med en stor del af Skare-koncernen er slagteriet ??
Den seneste uges tid er der ikke blevet slagtet køer i Århus Slagtehus, der har maerket konsekvens­erne af de uregelmaes­sigheder, fødevaremy­ndighedern­e har afsløret hos ejeren – Skare Meat Packers. I lighed med en stor del af Skare-koncernen er slagteriet
 ?? ?? I staldbygni­ngen på venstre hånd har kraturerne til slagtning ventet, indtil det blev deres tur til at blive gennet til slagtning. Nu er der tomt.
I staldbygni­ngen på venstre hånd har kraturerne til slagtning ventet, indtil det blev deres tur til at blive gennet til slagtning. Nu er der tomt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark