Jyllands-Posten

Ciderentus­iaster tredobler produktion­en, og nu skal noget af den også til udlandet

Med aebler fra aarhusians­ke haver producerer de cider i deres mikrobrygg­eri på Sydhavnen i Aarhus, og fra 2021 til 2022 er salget tredoblet.

- IDA JØRGENSEN ida.jorgensen@jp.dk

I august begynder processen. Sebastian Welander og Mikkel Bisp Hoffmann plukker og henter aebler fra aarhusians­ke haver.

Indtil engang i november. Undervejs går de i gang med produktion­en af aeblecider på deres mikrobrygg­eri AEblefald. Vasker aebler. Kvaerner dem. Macererer og presser, til de har en juice.

Derefter fyldes den på ståltanke og egetraestø­nder, hvor den fermentere­r, indtil smagen er god. Når smagen sidder, ryger den på flaske. Men processen stopper ikke her. I flasken gaerer cideren videre.

Deres forventnin­ger for 2022 blev overgået. I 2021 solgte de cirka 3.000 flasker. Lige nu ligger der 9.000 flasker på lager, som skal af sted i år.

»Vi havde forventet at skulle op i skala på et eller anden tidspunkt, men vi havde nok ikke lige forventet en tredobling nu. Vi ville egentlig forsøge at gøre det lidt mere strømlinet og cool,« siger Sebastian Welander, som er den ene af de to indehavere af AEblefald.

Lige nu står alle deres 9.000 flasker på hovedet i det 55 kvadratmet­er store – eller lille – lokale, hvor der produceres og opbevares. På den måde samler gaerrester­ne sig i toppen, og de skal ud, før de bliver solgt.

»Egentlig siger vi farvel til hinanden der op til jul, men det traenger vi også til. Vi er så meget i gang, at vi når dertil, hvor vi siger godmorgen til hinanden, men knap kigger hinanden i øjnene. Når det bliver marts eller april, mødes vi igen,« siger Sebastian Welander.

Til festival og udlandet

Han understreg­er, at de elsker arbejdet. Men efter en så intens periode er den lange juleferie kaerkommen.

Når gaerrester­ne er fjernet fra flasken, skal der nye kapsler på og til sidst en etiket.

Når kalenderen siger maj, er de klar til salg.

AEblefald lancerer i år syv varianter af deres cidere. Det bliver blandt andet muligt at få en tår, når de gaester Northside-festivalen i starten af juni 2023 med en bod for andet år i streg.

Desuden er de i gang med at lave aftaler med købere i Tyskland, Holland og Frankrig.

 ?? ?? Sebastian Welander (th.) og Mikkel Bisp Hoffmann startede AEblefald som et hobbyproje­kt, men nu forventer de at kunne udbetale løn til sig selv snart. Foto: Kim Frost
Sebastian Welander (th.) og Mikkel Bisp Hoffmann startede AEblefald som et hobbyproje­kt, men nu forventer de at kunne udbetale løn til sig selv snart. Foto: Kim Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark