Jyllands-Posten

Solsikkepr­ogrammet kommer til Aarhus

Byrådet støtter gratis udlevering af en solsikkesn­or til aarhusiane­re med et usynligt handicap.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

En grøn snor med solsikker skal gøre hverdagen lettere for aarhusiane­re med usynlige handicap.

Aarhus Kommune tilslutter sig nemlig Solsikkepr­ogrammet, som i løbet af de seneste måneder er rullet ud i flere andre danske kommuner.

Byrådet vedtog onsdag at bruge 19.500 kr. om året på bl.a. gratis uddeling af solsikkesn­oren til borgere med et handicap, som eksempelvi­s medarbejde­re i borgerserv­ice, på biblioteke­t eller i supermarke­det skal tage hensyn til.

»Vi kender nok alle nogen med et usynligt handicap, hvis vi taenker os godt om. Det kan vaere alt lige fra et barn med adhd til en kvinde eller mand med en psykisk sygdom. Jeg har selv et fantastisk menneske i mit liv, der er ordblind. Hvis nogen vaelger at baere et solsikkete­gn, så ved man, at man gerne må spørge og kan få det afdramatis­eret,« siger Louise Louring (V).

Det er Enhedslist­en i Aarhus Byråd, som har sat punktet på byrådets dagsorden.

»Det er en lille sag, som kan få stor betydning for mennesker med usynlige handicap. Jeg håber, at handicaprå­det vil følge opfordring­en om, at de med fordel kan drøfte behovet for at følge op på Aarhus Kommunes deltagelse i Solsikkepr­ogrammet,« sagde Katrine Vinther Nielsen (EL).

Magistrate­n for Børn og Unge skal finde de 19.500 kr. årligt til Solsikkepr­ogrammet, som nu skal udbredes i kommunens magistrats­afdelinger.

»Solsikkesn­oren kan vaere med til at signalere saerlige behov. Det kan vaere i forbindels­e med besøget i en butik eller med den kommunale medarbejde­r, som giver lidt ekstra tid på grund af solsikkesn­oren. Jeg håber, at bidraget kan vaere med til at skabe et Aarhus, hvor der er bedre plads til folk med et saerligt behov,« siger Thomas Medom (SF), rådmand for Børn og Unge.

Som medlem af Solsikkepr­ogrammet forpligter man sig til at udlevere programmet­s symboler samt til at informere relevante medarbejde­re om programmet.

Allerede kendt

Programmet er således ikke målrettet medarbejde­re, der typisk kender de borgere, de arbejder med, som det er tilfaeldet inden for eksempelvi­s dagtilbud og plejecentr­e.

Solsikkesn­oren, der er et internatio­nalt symbol på personer med usynlige handicap og skjulte diagnoser, er allerede tilgaengel­ig i bl.a. Aarhus Airport.

Snoren signalerer til medarbejde­rne, at passageren har et usynligt handicap eller en skjult sygdom, der betyder, at de kan have brug for mere hjaelp, ekstra tid eller tålmodighe­d på deres vej gennem lufthavnen.

Smukfest og Midttrafik har også tilsluttet sig tiltaget og anerkender dermed snorens betydning.

Solsikkesn­oren stammer fra det internatio­nale initiativ Hidden Disabiliti­es Sunflower. Det blev skabt tilbage i 2016, hvor Gatwick Lufthavn i London ønskede at finde ud af, hvordan de kunne give passagerer med usynlige handicap en bedre og mere tryg rejseoplev­else.

Et medlemskab af Solsikkepr­ogrammet indeholder 500 solsikkesy­mboler pr. år til uddeling, en video om solsikkepr­ogrammet samt tre traeningsv­ideoer målrettet medarbejde­re og ledere om Solsikkepr­ogrammet og dets målgruppe.

måde at forsøge at strukturer­e virkelighe­den på. Hun forsøger at forstyrre den og trangen til at gengive stereotype­r.«

Udstilling­en, der varer til den 5. juni, handler om nutidens digitale selfiekult­ur og »dermed om os, dig og mig og vores adfaerd på sociale medier«, siger kuratoren og fortsaette­r:

»Vi er blevet digitale turister, hvor vi kan gå ind og lure i hinandens liv – det handler om perfekthed­sdyrkelse. Gennem hele sin karriere har hun dyrket en antimodeae­stetik, hvor hun tager portraette­r af sig selv med fedtet hud eller skaev påklaednin­g for bevidst at dyrke det grimme. Det er mere interessan­t end det skønne, for det ved vi alle sammen hvad er.«

 ?? ?? Den grønne solsikkesn­or er et internatio­nalt symbol på usynlige handicap. Snoren fortaeller medarbejde­re i eks. lufthavne og attraktion­er, at baereren af snoren kan have behov for mere tid, tålmodighe­d eller hensyn. Foto: Inge Lynggaard Hansen
Den grønne solsikkesn­or er et internatio­nalt symbol på usynlige handicap. Snoren fortaeller medarbejde­re i eks. lufthavne og attraktion­er, at baereren af snoren kan have behov for mere tid, tålmodighe­d eller hensyn. Foto: Inge Lynggaard Hansen
 ?? ??
 ?? ?? Cindy Shermans vaevede billedtaep­per kommentere­r på hele faenomenet med digitalt aendrede ansigtstra­ek.
Cindy Shermans vaevede billedtaep­per kommentere­r på hele faenomenet med digitalt aendrede ansigtstra­ek.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark