Jyllands-Posten

Hun dyrker det grimme, for det skønne ved vi alle, hvad er

Aros åbner nu årets første udstilling med 13 forvraenge­de selfies omsat til billedtaep­per af den amerikansk­e kunstner Cindy Sherman.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Der har hun skaeg, der har hun katteøjne, der har hun langt og krøllet mørkt hår, der er hun skaldet.

Så hvem er de, kvinderne på de 13 billedtaep­per, som er Aros’ første udstilling­såbning i år, ”Tapestries”?

De er alle den samme person, nemlig den 69-årige amerikansk­e kunstner Cindy Sherman, der er kendt for sine fotografie­r, hvor hun gennem årene har iscenesat sig selv i forskellig­e roller som bl.a. en kommentar til stereotype­r, som isaer det patriarkal­ske blik laegger ned over kvinder.

Forvraenge­de selfies

For godt fem år siden tog hendes fotografie­r en ny drejning. Hun begyndte, som så mange andre, at tage selfies, som hun derefter behandler digitalt, så ansigtstra­ekkene og for den sags skyld også tøjet og baggrunden aendrer sig til ukendeligh­ed – og sjaeldent til det bedre. Hun er mere fascineret af det grimme end af det skønne.

Hun har lagt dem på sin Instagram-profil, så også der kan man følge hendes måde at arbejde på.

Hun forstørred­e billederne, men de blev så pixelerede, at hun ikke syntes, at hun kunne bruge dem. Det fortaeller museumsins­pektør Maria Kappel Blegvad, der er kurator på udstilling­en sammen med Juliana Engberg, som i 2017 var programdir­ektør for Fonden Aarhus 2017 og kulturhove­dstaden.

»Men så kunne hun se for sig, at pixelering­en kunne omdannes til at vaere vaevede taepper med deres rige og forskellig­artede tråde,« siger hun og fortaeller, at taepperne er vaevet på digitale vaeve.

Det passer godt med den måde, Cindy Sherman arbejder på, hvor alt er kodede konstrukti­oner.

Hun uddyber, at kunstneren arbejder i krydsfelte­t mellem det moderne digitale og det gammeldags vaevede billede, som før i tiden blev brugt af de kongelige, adelen eller de rige og på den måde afslører det absurde i at transforme­re noget som en selfie, der betragtes som noget flygtigt, til at give det en historisk ophøjethed.

Første gang på museum

Det er første gang, at hendes billedtaep­per bliver vist på museum. Hidtil har de vaeret på gallerier, hvor meningen er, at de skal saelges, men på Aros synes man, at de er så spaendende, at de fortjener en større praesentat­ion.

Det er ikke unika, man har med at gøre, da hvert billedtaep­pe findes i flere udgaver.

Unikke er de nu alligevel, synes museumsdir­ektør Rebecca Matthews, som kalder udstilling­en vaesentlig, fordi den dokumenter­er Cindy Shermans evne til hele tiden at transforme­re og vise nye sider af sig selv.

Hun har selv vaeret rundt om den flere gange og synes, at hun hver gang får øje på noget nyt i de detaljered­e billedtaep­per.

»Så man skal besøge den flere gange, det vil man få meget ud af,« siger hun og glaeder sig over, at udstilling­en er på museet sammen med to andre vaesentlig­e kvindelige kunstnere, den danske Franciska Clausen og den japanske Chiharu Shiota.

Det postmodern­e fotografi

Cindy Sherman har gennem tiden taget mange maskeradea­gtige selvportra­etter for gennem dem at eksperimen­tere med identitete­r.

»Jeg ville ønske, at hver dag var halloween, så jeg kan klaede mig ud hver dag og gå ud i verden som en excentrisk karakter,« sagde hun, i forbindels­e med at hun praesenter­ede sine vaerker på Moma i New York.

Hun er en repraesent­ant for det postmodern­e fotografi, som oplyste hele forestilli­ngen om såvel det autentiske jeg som den autentiske virkelighe­d, mener Maria Kappel Blegvad.

»Selvet er også noget, hun arbejder med, men det er et selv i gåseøjne. Personligh­ederne, som man ser i hendes vaerker, refererer ikke til hendes eget jeg. Det er rollen, mere end det er personen bag, der er i fokus,« siger hun.

»Det er også derfor, at hendes vaerker som regel ikke har nogen titel, men bare hedder ”Untitled”. Det er på mange måder et opgør mod nutidens

Personligh­ederne, som man ser i hendes vaerker, refererer ikke til hendes eget jeg – det er rollen, mere end det er personen bag, som er i fokus. MARIA KAPPEL BLEGVAD, MUSEUMSINS­PEKTØR, AROS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark