Jyllands-Posten

Rådmand advarer mod bilprop ved hurtig afgørelse

I løbet af efteråret vil Teknik og Miljø fremlaegge en plan for omlaegning af Banegårdsp­ladsen.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Banegårdsp­ladsen midt i Aarhus skal lukkes for biltrafik. Men ombygninge­n af det centrale trafikknud­epunkt skal først gennem en arkitektko­nkurrence i løbet af 2024 – og derefter er byrådets beslutning om at ombygge Banegårdsp­ladsen planlagt til at starte i 2025. Det fastslog rådmand for Teknik og Miljø Nicolaj Bang (K) på onsdagens byrådsmøde.

»Vi skal ikke forhaste os. Hvis man saetter en prop i et sted, så sker der en helt masse i den anden ende af byen. Det vil også ske her. Derfor kraever bedre fremkommel­ighed i midtbyen gennemtaen­kte helhedsløs­ninger, og vi skal sikre god kollektiv trafik som et alternativ til bilen, inden vi afskaerer borgerne fra handel og oplevelser i vores midtby,« sagde Nicolaj Bang under byrådsdeba­tten om forslaget om at lukke for gennemkøre­nde trafik.

Forslaget kommer fra de tre partier SF, Enhedslist­en og De Radikale og drejer sig om at lukke pladsen for gennemkøre­nde trafik hurtigst muligt og senest fra 2024.

De tre partier mener i modsaetnin­g til rådmanden ikke, at det uafklarede spørgsmål om en ny etape af letbanen hen over Banegårdsp­ladsen eller ej forhindrer et stop for biler på området allerede nu.

»Det er ikke et argument imod at lukke af for biltrafik allerede nu. Lad os bare lukke af nu og lave permanente aendringer, når vi kender løsningern­e for den højklassed­e kollektive transport,« sagde byrådsmedl­em Liv Gro Jensen (SF).

De tre partier vil også have allé-gaderne nedklassif­iceret, så de ikke laengere fungerer som en fordelings­ring for biltrafik rundt om det centrale Aarhus.

Byrådets største parti, Socialdemo­kratiet, kalder forslaget fra de tre partier sympatisk. Men partiet er ikke med på en hurtig lukning for biler på Banegårdsp­ladsen.

»Generelt kigger vi ind i en uvis økonomisk fremtid for de erhvervsdr­ivende i området. Vi tror i S ikke, at det er nu, at vi skal saette benspaend op for butikslive­t. Til gengaeld skal vi skynde os langsomt og sikre, at vi får en super løsning,« sagde byrådsmedl­em Steffen Wich (S), som bad om naermere oplysninge­r i en kommende udvalgsbeh­andling.

Beslutning i 2018

I 2018 vedtog det davaerende byråd ”Mobilitets­plan Aarhus Midtby”, der skal sikre en reduktion af gennemkøre­nde biltrafik samt plads til at prioritere fodgaenger­e, cyklister og kollektiv transport. I planen fremgår det bl.a. også, at Park Allé i højere grad skal reserveres til kollektive transportf­ormer. Park Allé kan ifølge planen ensrettes for biltrafik mod Banegårdsp­ladsen, mens Banegårdsp­ladsen lukkes for gennemkøre­nde biltrafik.

Der skal dog fortsat vaere mulighed for at komme ind til Aarhus Hovedbaneg­ård i bil og med taxa, fremgår det.

»Vi har i lang tid danset om den varme grød. Vi er uforståend­e over for traegheden i sagen. I stedet for at skynde os langsomt så vil vi gerne skynde os rigtigt og grundigt,« sagde byrådsmedl­em Metin Lindved Aydin (R).

I foråret 2021 sendte byrådet helhedspla­nen for Banegårdsk­varteret i høring.

Planen indeholder bl.a. visionerne for aendringer­ne af Banegårdsp­ladsen og for gennemføre­lse af en arkitektko­nkurrence, som skal sikre den bedste planlaegni­ng af Banegårdsp­ladsen.

Banegårdsk­varteret straekker sig fra Banegårdsp­ladsen til Europaplad­s. Der er ikke lagt op til, at Banegårdsp­ladsen bliver helt fri for motorisere­de køretøjer. Der skal fortsat køre bybusser over pladsen. Det samme vil en letbane eller BRT-busser, afhaengig af hvad byrådet beslutter sig for i forhold til en ny etape af letbanen.

 ?? ?? Aarhus’ absolutte trafikknud­epunkt, Banegårdsp­ladsen, står over for omfattende forandring­er. Arkivfoto: Gregers Tycho
Aarhus’ absolutte trafikknud­epunkt, Banegårdsp­ladsen, står over for omfattende forandring­er. Arkivfoto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark