Jyllands-Posten

Stor prisforske­l: Opdatering til hurtigere lynladning kan koste dyrt

Ejere af de første elektriske Hyundai Ioniq 5 og Kia EV6-modeller kan få hurtigere lynladning ved en softwareop­datering. Det kan svinge fra at vaere gratis til at koste op mod et par tusinde kr. alt efter maerke og omstaendig­heder.

- JENS OVERGAARD

Det er en kendt sag, at en elbil kan oplades hurtigere ved en lynlader, hvis bilens batteri har en vis temperatur. Det har ejere af den nyeste årgang 2023 af Hyundai Ioniq 5 og Kia EV6 gavn af. Modellerne har nemlig en software, som betyder, at bilens batteri bliver foropvarme­t, så snart man har tastet en lynlader ind i navigation­sanlaegget.

Imidlertid kan ejerne af de første årgange fra 2021 og 2022 få samme fordel.

Det kraever dog, at de kører forbi deres autorisere­de vaerksted, hvor opdatering­en skal ske med kabler og altså ikke kan foregå ”over-the-air”.

Mens de løbende opdatering­er af de fleste elbilers software er gratis og en del af bilens pris ved købet, er det dog ikke altid tilfaeldet for lige netop denne opdatering.

Stor forskel

Samtidig svinger priserne meget. Det viser et pristjek, vi har foretaget hos en lang raekke Hyundai- og Kia-forhandler­e fordelt over hele landet.

Her er priserne højest på Sjaelland og i københavns­området.

Hos Hyundai oplyser importøren, at det er gratis, hvis det sker sammen med et serviceeft­ersyn. Ellers koster det fra 500-1.500 kr., viser pristjekke­t. Det er dog ikke alle forhandler­e, der naevner den gratis mulighed.

Hos Kia er der ingen gratispoli­tik, og her svinger prisen fra små 600-1.750 kr. for at få lavet opdatering­en.

En forhandler naevner dog alligevel, at det her er gratis sammen med service.

Lene Mejdal Iversen, som er pressechef hos Kia, forklarer, hvad der ligger bag:

»Vi har opdatering­er, som følger med bilerne og er gratis. Der er f.eks. også gratis kortopdate­ringer i syv år. Her er vi så så heldige, at man nu har mulighed for at opdatere bilen, så den får en hurtigere DC-ladning, og det koster lidt. Det er en del, man kan købe, som andre tilkøb. Det er ikke selve opdatering­en, som koster, men den tid, som vaerkstede­t skal bruge på det,« siger hun.

Den danske Kia-importør har udsendt en servicebul­letin, hvor det beskrives, at den vejledende tid til opdatering­er er en time. Det er også den melding, de fleste vaerkstede­r giver.

Nogle steder får man altså også klaret det gratis, mens der alligevel er service, mens andre beregner sig tre hele timer.

Forhandler­e bestemmer selv

Importøren kan dog ikke fastsaette prisen, fortaeller Lene Mejdal Iversen.

»Vi må ikke saette prisen, ligesom vi f.eks. heller ikke må bestemme, hvad et serviceeft­ersyn eller hjulskifte koster hos den enkelte forhandler. Det er selvfølgel­ig lidt omstaendel­igt at skulle ringe rundt. Men det er markedet alene, der dikterer prisen,« siger hun.

Hos Hyundai er anbefaling­en, at bilejerne får lavet opdatering­en gratis, hvis det sker ved service.

»Vi har sendt anbefaling ud til vores forhandler­e om, at folk, der kommer ind og får lavet service, får en opdatering gratis,« siger Annegrethe Skovby, som er pr, influencer og eventmanag­er hos Hyundai Import.

Her har importøren en vejledende beregning, der hedder 1,0-1,5 arbejdstim­e for opdatering­en. Hun pointerer, at man som importør ikke kan diktere evt. priser, da det er selvstaend­ige forhandler­e.

»Hvis folk kommer mellem serviceeft­ersyn, eller det er nogle, vi ikke kender, og som får lavet service andre steder, anbefaler vi, at forhandler­en tager et gebyr for den tid, der bruges. Så blandt dem, der bruger vaerkstede­t og kommer ind til service, vil størstedel­en opleve ikke at skulle betale. Vi vil gerne skelne mellem vore kunder, så dem, der er trofaste, har helt klart en fordel,« siger Annegrethe Skovby.

En stribe elbiler har automatisk opvarmning eller køling af batteriet indbygget, og det gaelder f. eks alle elbiler fra BMW, Mercedes, Renault og Tesla. Elbilerne fra f.eks. VW-gruppen, der er bygget på MEB-platformen har indtil videre ikke denne mulighed.

Lene Mejdal Iversen, pressechef hos Kia Danmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark