Jyllands-Posten

Nu saenker amerikansk bilgigant prisen, men VW afviser priskrig

Ford har allerede saenket prisen på populaer elbil i USA, men Volkswagen­s øverste chef afviser at indlede priskrig med Tesla. Ekspert forventer dog også lavere priser herhjemme.

- CHRISTIAN SCHACHT

Volkswagen har ingen planer om at give rabatter på elbiler for at modvirke prisnedsae­ttelser fra Tesla. Sådan lyder meldingen fra VW-gruppens øverste direktør, Oliver Blume.

»VW vil ikke deltage i en priskrig med Tesla,« siger han til Frankfurte­r Allgemeine.

»Vi har en klar strategi om, hvad vores elbiler skal koste, og vi stoler på produktern­e og vores maerker,» siger han.

Den store koncern, der er verdens naeststørs­te producent af biler efter Toyota, vil vaere en global leder inden for elbiler, men det skal ske gennem såkaldt profitabel vaekst, er meldingen.

Ikke alle bilproduce­nter har dog så meget tålmodighe­d.

I USA har Ford allerede fulgt i daekaftryk­ket fra Tesla, så i denne uge har man saenket prisen på Mach-E med op til 5.900 dollars, afhaengig af udstyrsniv­eau.

Samtidig skal produktion­en øges i håbet om at konsolider­e sin status som den naeststørs­te elbilprodu­cent i USA efter Tesla.

»Vi skal forblive konkurrenc­edygtige,« siger Marin Gjaja, chief customer officer for Fords elbildivis­ion til det store branchebla­d Automotive News.

»Det er et meget konkurrenc­epraeget marked, som Tesla har gjort endnu mere intenst,« lyder det. Ford planlaegge­r at bygge 130.000 Mach-E’er på verdenspla­n i år, 67 pct. flere end de 77.959 produceret i 2022.

Renault afviser

Ud over VW har Renault heller ingen planer om at saenke priserne på sine elbiler som svar på, at Tesla har nedsat sine Model Y- og Model 3-biler med op til 20 pct.

»Hvis du saenker salgsprise­rne med 10 pct. eller mere inden for en uges tid, tynger det gensalgsva­erdien og skader eksisteren­de kunder,« siger Renault-maerkechef­en, Fabrice Cambolive, til tyske Automobilw­oche.

»Det, der taeller for os, er stabilitet. Men det er forudsigel­igt, at priserne på elbiler vil komme under lup,« sagde han.

Analytiker forudser priskrig

Brancheana­lytiker René Tønder, der følger den danske og internatio­nale bilindustr­i taet, tror dog, at flere vil følge efter.

»Det er spilteori på højt plan og ligner i sit forløb priskrig på f.eks. braendstof. Her vil den højest rangerende af de selskaber, som ikke har sat prisen ned, også i starten af forløbet forsøge at signalere til resten af markedet. Det er bare sjaeldent, at det holder i laengden. For det kraever at man – i lang tid – skal kunne holde til at tabe markedsand­ele. Og på et tidspunkt når man simpelthen en smertegrae­nse,« siger han.

»Nu nåede vi så allerede Fords smertegrae­nse. Andre vil, før eller senere, følge efter, når de, vil vaere min vurdering, kommer til den erkendelse, at Teslas prisredukt­ion ikke er taktisk, men strategisk,« forklarer René Tønder.

Analytiker­en mener slet ikke, at Tesla vil have konkurrent­erne til at følge med ned i pris.

»Det er også i det lys, at man skal se deres ”shock and awe” (militaer strategi, red.) prisredukt­ion. De havde jo ikke behøvet at saette prisen ned med hele 20 pct., men kunne, hvis det alene drejede sig om at rette lidt op på salgsvaeks­ten, have nøjes med mindre. Men med 20 pct. prøver Tesla at signalere til konkurrent­erne: Glem det, I kan alligevel ikke vaere med,« siger René Tønder.

Danske importører holder fast

Herhjemme er meldingern­e om faste priser de samme – indtil videre i hvert fald.

»Konkurrenc­esituation­en er altid hård, både fra nye og eksisteren­de brands. I Semler Gruppen fører vi en stabil markeds- og prisstrate­gi, og det får den seneste aendring i konkurrenc­esituation­en os ikke til at aendre på,» siger Lars Kornelius, adm. direktør i Semler Mobility.

Ford Danmark afviser også, at de lavere USApriser får betydning her.

»Denne annoncerin­g er specifik for Nordamerik­a. I Europa reviderer vi konstant vores prisstrukt­ur for at tilbyde den bedst mulige pris for vores kunder. Vi har for nylig lanceret meget attraktive og konkurrenc­edygtige tilbud på Mustang Mach-E og kan levere Mustang Mach-E til vores europaeisk­e kunder med meget korte leveringst­ider på de fleste specifikat­ioner,« siger Lene Dahlquist, som er pressechef hos Ford Danmark.

Hos Porsche går man den anden og overvejer at haeve priserne.

»Prisjuster­inger ved aendring af modelår er standard industripr­aksis,« siger en Porsche-talsmand til Automobilw­oche uden at bekraefte størrelsen af prisstigni­ngerne, eller hvilke modeller der vil blive påvirket.

BILPRISER EFTER TESLAS NEDSAETTEL­SER

 ?? ?? Oliver Blume, CEO hos VW-koncernen, afviser priskrig med Tesla. Foto: VW
Oliver Blume, CEO hos VW-koncernen, afviser priskrig med Tesla. Foto: VW

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark