Jyllands-Posten

Den stilrene plug-in-hybrid begynder at virke gammeldags

Kia er klar med en faceliftet version af XCeed som plug-in-hybrid. Det er en på mange måder velkørende bil. Men alderen begynder at trykke, og plug-in-drivlinjen savner fornyelse.

- JENS OVERGAARD

af kabinen er den mest markante aendring på modellen med en dåbsattest fra 2019 og bl.a. også omfatter en aendret front.

Harmonisk og det modsatte

Det klaeder modellen, der bygger på den Kia Ceed hatchback, som i XCeed-version har fået en let opstramnin­g af undervogne­n. Plug-in-modellen byder på en 1,6-liters benzinmoto­r på 105 hk, tilhørende batteri og en forholdsvi­s beskeden elmotor på 60 hk.

Den elektriske raekkevidd­e er uaendret på 42 km. Det er en skam, at Kia, som ellers har stor erfaring med plug-in-hybrider, ikke har opgraderet på den front. Det gaelder isaer konstrukti­onen uden varmepumpe, hvor benzinmoto­ren kan springe i gang under eldrift for at levere varme.

Til gengaeld leverer elmotoren et boost, som klarer overhaling­er og igangsaetn­ing ved kryds mere glidende.

Der er dog udfordring­er, når den forholdsvi­s beskedne elmotor presses og hurtigt ryger over i benzindrif­t. DSG-automatgea­ret skifter harmonisk gennem gearene. Alderen viser sig, når du skal skubbe den klassiske gearvaelge­r i Park frem for en mere fiks arm, der selv går i parkerings­position.

Batteriet tager plads

Komforten er fin til langfart, og støjniveau­et paent daempet, XCeed er stadig en bil med vaegten lagt på komfort, mens styretøjet er justeret til en ukomplicer­et frem for sportslig fremfaerd.

På strøm nåede vi 37 af 42 km, mens braendstof­forbruget landede på 18,4 km/l i gennemsnit. Begge dele er som forventet, men udgangspun­ktet med større batteri og en tand bedre braendstof­økonomi burde vaere en naturlig del af et facelift. Opladning klares uaendret med 3,6 kW. Det betyder, at batteriet kan lades op på ca. tre timer.

Der er fint med plads foran, mens hovedhøjde­n altså er noget kneben på bagsaedet, og udsynet fra førerplads­en bagud haemmes af de brede C-stolper. Bagagerumm­et er med sine 291 liter godt 135 liter mindre end i XCeed med almindelig benzinmoto­r og i miniklasse­størrelse. På udstyrsfro­nten er XCeed godt med både i Prestigeog i Upgrade-versionen. Men tidligere tiders fordele med store udstyrspak­ker i forhold til de almindelig­e benzinvers­ioner og forholdsvi­s lav pris er passé.

Kia har dog i starten af året haft en kampagne med halv pris på ekstraudst­yr på Upgrademod­ellen. Set med økonomiske briller kan mange med rette kigge mod en XCeed med 1,6-liters benzinmoto­r på 160 hk og automatgea­r. Den koster en snes tusinde kr. mere med samme Prestige-udstyr.

Et andet alternativ kunne vaere den helt nye og topmoderne Kia Nio Plug-in Hybrid. Den har større batteri, kraftigere systemydel­se, elektrisk varme og mere moderne skaerme.

Konklusion

Kia XCeed er stadig en bil med sin helt egen karakter i mellemklas­sen. Alderen trykker dog. Køb storskaerm og gerne Premium-pakken med. Hvis du går efter XCeed med automatgea­r, så overvej en rent benzindrev­et 1,6’er 160 hk. Hvis du er på jagt efter en plug-in-hybrid, så kig på den nye Kia Niro.

KIA XCEED 1,6 PLUG-IN HYBRID UPGRADE

Testbil:

Denne model:

CO2/km:

Ejerafgift, halvårlig:

Forbrug:

Motor:

Batteri: Systemydel­se: 0-100 km/t.: Tophastigh­ed:

Raekkevidd­e på el:

Målt raekkevidd­e:

L/B/H:

Traek u/m bremser:

Plusser:

Minusser:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark