Jyllands-Posten

Er de kørt helt af sporet på Falster?

Kan man trimme bilens kurs med styrearmen­e, spørger en laeser.

- CHRISTIAN SCHACHT

Spørgsmål: Jeg håber, du kan afklare et vaeddemål på et vaerksted på Falster.

En kørte over et dybt hul i skoven, og bilen trak derefter mere til højre på landevej. Han ville løfte bilen op og spore den og skrue på styrearmen­e, så den igen kørte ligeud. Det er en gammel Corolla fra 2006. Jeg sagde, at det eneste, du kan justere med styrearmen­e, er sporing og at stille rattet i midten. Jeg påstod, at hvis bilen traekker mere til højre efter sporing, så er noget andet blevet skaevt. Samtidig påstod jeg, at biler med venstresty­ring er lavet, så de traekker svagt til venstre for at kompensere for vejens haeldning og omvendt i England. Men hvordan justerer man bagbro og forhjulsop­haeng, så bilen traekker til venstre, uden at den spiser daek eller laver ”hael og tå” på daekkene?

Og er bagbro og forhjulsop­haeng en lille smule forskellig­e for biler til højre- eller venstrekør­sel? Der er jo ikke andre justerings­muligheder på en gammel Toyota.

Lars Bertelsen

Svar: Det er godt at høre, at I går og hygger jer … Jeg har spurgt FDM, som må anses for at vaere ekspert på området, og FDM svarer:

På en Toyota Corolla fra 2007 kan man ikke aendre hjulvinkle­r på bagvognen, men blot aendre toe- og cambervink­lerne for forhjulene. Et slag kan aendre en eller flere vinkler på hjulindsti­llingen, som man kan justere sig ud af i nogle tilfaelde.

Men ved store slag på hjulene kan der komme skader på baerearm eller andre steder i hjulophaen­get som eksempelvi­s en gummibøsni­ng. Det gør sig gaeldende både på forog baghjulsop­haengene. I sådan et tilfaelde kan man ikke nøjes med at spore sig ud af problemern­e, men skal reparere bilen, og her starter man med en firehjulsu­dmåling. Den kommer til at give svaret på, om man kan spore sig ud af problemet, eller om der også skal en reparation til. Og i forhold til højre/ venstresty­rede biler er der ikke forskel på hjulvinkle­rne.

Christian Schacht, bilredaktø­r

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark