Jyllands-Posten

Sådan forestille­r Audi sig fremtidens friluftsbi­l

Audi viser maerkets elektriske Activesphe­re Concept, som er en kombinatio­n af en SUV, en coupé og en delvis pickup, og hvor føreren styrer instrument­erne ved hjaelp af specielle briller.

- JENS OVERGAARD

En friluftsbi­l til aktivt virke kan sagtens vaere strømlinet som en sportslig coupé, bare frihøjden er tilstraekk­elig. Det viser det nye Audi Activesphe­re Concept. Konceptet følger lignende koncepter som Audi Urbanspher­e Concept, der er en kaempe MPV, som er skabt til de befaerdede veje i verdens metropoler, den luksuriøse og åbne Skysphere Concept Roadster samt limousinen Audi Grandspher­e Concept.

De kommer ikke direkte i produktion­en, men skal alle gøde jorden, før Audi ifølge planen vil lancere en stribe nye elektriske modeller inden for de naeste tre år. Her er Audi Activesphe­re Concept den lidt mere rå dreng i klassen, som kan vaere på markedet i en produktion­sversion i 2027.

I den endelige model vil Audi traekke tråde til barske fortidige modeller som isaer Audi Quattro, lyder det fra Marc Lichte, der er designchef hos Audi. Han fortaeller til Auto Express, at man vil skabe en solid offroader med sin helt egen stil.

»Vi har en forhistori­e med rallysucce­s i firserne og halvfemser­ne, vi har Quattro-brandet, og vi skal lave en robust SUV. Men denne model bliver på ingen måde en kopi af Land Rover Defender eller Mercedes G-Klasse,« siger han.

Flere højder

Designet med et slankt firedørs karrosseri med en glat taglinje og en dråbeforme­t afslutning er da også helt sit eget.

Den naesten fem meter lange bil har en frihøjde, som kan saenkes eller haeves med 40 mm hver vej med luftaffjed­ringen, hvilket også betyder, at den kan klare til- og afkørselsv­inkler på henholdsvi­s ca. 20 og 30 grader.

Som en specialeff­ekt har Audi-konceptet også mulighed for en funktion, hvor bagruden rulles hen over taget, mens et ekstra gulv til transport af lange genstande vippes ud og på den måde giver adgang til et bagagerum med et langt, plant gulv. Samtidig ruller et ekstra vindue ned for at adskille passagerer fra lasten. Det betyder, at bilen bliver til en slags coupé-pickup, hvor der f.eks. er plads til at transporte­re cykler.

Styres med øjnene

Grundlaget er den nye PPE-platform, der her har firehjulst­raek og en ydelse på 442 hk, hvor 0-100 km/t. klares på 4,9 sek. Batteriet er på voluminøse 100 kWh, hvilket giver en raekkevidd­e på 600 km. Lynladning klares med 270 kW, hvor batteriet lades 20-80 pct. på 25 min.

Inden døre har bilen en opsaetning, hvor instrument­bordet er skjult, når man kører i en formodet delvis selvkørend­e funktion, og glider på plads, når føreren skal tage over. Her har Audi skabt et setup med ”Mixed Reality”. Med specielle ”Mixed Reality”-briller kan føreren f.eks. se bilens instrument­er traede frem på nye måder. Det gaelder også betjeninge­n af disse, som klimaanlae­gget, der kan ske med øjenbevaeg­elser. Alternativ­t med gestikuler­ing.

Christina Huber, som er designer for brugergrae­nseflader hos Audi, forklarer systemet over for Automobilw­oche.

»Mixed Reality-brillerne begraenser os ikke til det forreste område på køretøjets forrude, men gør indholdet anvendelig­t i hele køretøjet. Vi gør funktioner­ne i køretøjet saerligt intuitive og nemme at bruge,« lyder det fra Christina Huber.

»Vi ser brillerne som en del af et digitalt økosystem. Vores kunder har dem altid med sig, ligesom de i øjeblikket har deres smartphone­s,» fortaeller hun.

Med modellen viser Audi som noget nyt også såkaldte mikro-LED-lys, som kan placeres flere steder på bilen og komme i produktion. Det gaelder dog naeppe ekstra beskyttels­eslister, som kan gardere mod ridser og justeres med små elmotorer ved kofangere og på siderne.

Marc Lichte, designchef hos Audi

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark