Jyllands-Posten

Dommerne begejstred­e: Den bedste tun i olie skilte sig markant ud fra konkurrent­erne

Flere produkter blev skudt til at ligne rester fra dynamitfis­keri eller kattemadsp­roduktion, da dommerpane­let blindteste­de et udvalg af tun i olie fra danske supermarke­der. Et udvalg, der ifølge dommerne bestemt ikke var imponerend­e.

- JÓHANN THÓR HAAHR HANSEN

Tunfisk er den mest vaerdifuld­e fiskeart i verden, og fangsten udgør 20 pct. af vaerdien af al fangst af fisk og skaldyr globalt. Men tun på dåse er også en billig og langtidsho­ldbar proteinkil­de, som vi mennesker drages til i krisetider.

Ifølge Marine Stewardshi­p Council, der star bag MSC-certificer­ingen for baeredygti­gt fiskeri, oplevede man under coronanedl­ukningerne mange steder i verden en kraftig stigning i efterspørg­sel efter tun på dåse. Google-søgninger relateret til ”what to do with canned tuna” lå i april 2020 300 pct. (tre gange) højere end året før.

Om man foretraekk­er sin tun i vand eller olie, er en smagssag. Men det er den kaloriehol­dige olievariat­ion fra danske supermarke­der, der kan findes fra priser til en flad tier, som ekspertern­e i disse for mange danskere økonomiske krisetider skal kaste sig over.

Dagens dommerpane­l består af Søren Jakobsen, medejer af Michelin-restaurant­en Gastromé, og Anne Hjernøe, tv-kok og kogebogsfo­rfatter. De blindteste­r et udvalg af tun i olie.

Begge dommere nyder at spise tun på dåse, så laenge der er en garant for, at den ikke er produceret på bekostning af udrydnings­truede tunbestand­e. De undrer sig dog over, at der i de danske supermarke­der stadig ikke findes et større udvalg og variation af konservest­un, som man støder på i udlandet.

»Tager du i et supermarke­d i Spanien, kan du finde hele afdelinger med tun på glas med forskellig­e olier og krydderier. Der er jo ikke andet at vaelge mellem end grå dåser med blå labels på, hvis du går ind i et dansk supermarke­d,« siger Søren Jakobsen.

Mens tre typer af dåsetun ifølge dommerne havde en så sørgelig struktur, at det til forvekslin­g lignede tungranula­t, kattemad eller resterne efter en omgang dynamitfis­keri, var der alligevel to meget forskellig­e produkter, der skilte sig positivt ud fra maengden og naesten opnåede topkarakte­r.

 ?? ?? Kvaliteten af den olie, tunen ligger i, betyder meget, påpeger dommerne. Foto: Benny Kjølhede
Kvaliteten af den olie, tunen ligger i, betyder meget, påpeger dommerne. Foto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark