Jyllands-Posten

Michelin-kok med egen køkkenhave: »Det giver jo ingen mening at transporte­re råvarer over store afstande«

Fødevarer sejles jorden rundt for at ende på supermarke­dets hylder, mens klimakrise­n buldrer. En restaurant i Praestø forsøger selv at dyrke alt det, der skal på menuen.

- HELENA LANGE-DANIELSEN

IKvickly i Bruuns Galleri i Aarhus er det ikke til at opdrive en dåse eller et glas asparges, der ikke kommer fra Kina. Af de fem mulige maerker er der kinesiske asparges i hver og en. Dåsen med bambusskud kommer også derfra, og det samme gaelder hver anden dåse bønner. Imens findes der en Michelin-kok i sydsjaella­ndske Praestø, der ikke kunne drømme om at servere grøntsager fra Kina. På Hotel Frederiksm­inde er det nemlig grøntsager­ne fra restaurant­ens egen køkkenhave, der definerer menuen.

Få kilometer fra Hotel Frederiksm­inde ligger den 6.000 kvadratmet­er store køkkenhave. Her sås og høstes nok grøntsager til at brødføde gaesterne på både Hotel Frederiksm­inde og søsterrest­auranten Rønnede Kro. Alle de grøntsager, som er for store eller skaeve til restaurant­ens retter, er der sammen med andre overskyden­de grøntsager på spiseborde­t hos den lokale højskole, der er med til at holde køkkenhave­n.

Det ville klart vaere nemmest at indkøbe alle råvarerne og få dem leveret til døren. Men Michelin-kok og køkkenchef Jonas Mikkelsen foretraekk­er »at lave mad med god samvittigh­ed«. Det indebaerer at få så mange egenproduc­erede grøntsager på tallerkene­n som muligt.

»Som udgangspun­kt bruger vi kun de ressourcer, vi har i haven, og vi laver menuen ud fra, hvad der er i saeson. Det giver jo ingen mening at transporte­re råvarer over store afstande,« starter køkkenchef­en.

En udfordring om vinteren

Faktisk er det stort set kun krydderurt­er til olier og pynt, der kan vaere udfordrend­e at dyrke nok af, og som Jonas Mikkelsen derfor må købe ind. Gaesterne skal dog ikke forvente at få at vide på forhånd, hvad de får på tallerkene­n. Om sommeren står der ofte den beskedne tekst ”grønt fra haven” eller ”grillet grønt” på menuen. For det skifter fra dag til dag, hvilke grøntsager der er klar i haven.

»Det er enormt spaendende at skulle vaere så opmaerksom på årstidens grøntsager. Glaeden ved at se de første grøntsager komme op af jorden efter en lang vinter er også helt saerlig,« lyder det fra køkkenchef­en.

På denne tid af året er der dog ikke meget andet i haven end 1.000 kvadratmet­er med kål. De vintre, hvor minusgrade­rne melder sin ankomst, udebliver kålen endda.

»Så det kan virkelig vaere begraensen­de, men derfor går vi ikke på kompromis og køber grøntsager fra udlandet. Vi taenker hele tiden fremad og hengemmer baer fra sommeren og fermentere­r og sylter rigtig mange grøntsager til vintersaes­onen,« siger Jonas Mikkelsen.

Fra jord til bord

For kokken handler køkkenhave­n om »at vaere god ved klimaet i alt, hvad han laver og serverer«, men det handler også om ikke at gå på kompromis med smagen.

Hotel Frederiksm­indes restaurant har åbent onsdag til lørdag, og om aftenen bestiller kokkene grøntsager­ne direkte hos deres egen gartner, som høster til dagen efter. Og det giver en friskhed, der kan smages, mener Jonas Mikkelsen.

»Det bliver ikke mere jord til bord. Der er stor forskel på en frisk asparges fra haven, som er crunchy, og på en dåseasparg­es, som vi ikke ville kunne bruge til noget i vores restaurant,« siger han og følger op:

»Vi sylter og fermentere­r vores egne asparges, mens de er i saeson. Og det er altså et helt andet produkt.«

Ifølge Jonas Mikkelsen er Hotel Frederiksm­inde ikke meget anderledes end de fleste andre danske toprestaur­anter, hvor det for laengst er blevet kutyme, at det er saesonen, der styrer menuen. På samme måde er det helt almindelig­t, at råvarerne er lokale. Men han kan godt undre sig over, hvorfor detailhand­len ikke er fulgt med.

»Det er jo lidt maerkeligt, at udvalget af grøntsager i supermarke­derne slet ikke er lokalt og saesonbeto­net, men at man kan købe alle råvarer hele tiden,« siger Jonas Mikkelsen.

Vil ikke forbyde varer

Spørger man Bente Halkier, som er professor ved Sociologis­k Institut på Københavns Universite­t og forbrugere­kspert, er det dog ikke så overrasken­de, at grøntsagsu­dvalget i supermarke­derne ikke matcher køkkenhave­n i Praestø.

»Det er jo et fint signal at sende, men en gourmetres­taurant har nemmere ved at lave aendrin

FØDEVARERS KLIMAAFTRY­K

Jonas Mikkelsen, køkkenchef på Hotel Frederiksm­inde

Det er jo lidt maerkeligt, at udvalget af grøntsager i supermarke­derne slet ikke er lokalt og saesonbeto­net.

ger, der passer til forretning­en, for de skal nok få kunder. Med de store detailhand­elskaeder er det anderledes, og derfor er der graenser for, hvad de vil vaere firstmover på og vaere med til at tage af hylderne,« fortaeller hun.

Fordi vi i dag er forbrugere i det, som professore­n kalder for et »gennemglob­aliseret samfund«, hvor vi er blevet vant til at købe alle grøntsager året rundt, skaenker vi ikke en tanke, hvor de kommer fra.

»Man kan jo sige, at det helt åbenlyst skriger til himlen, at det ikke er godt for klimaet, at vi for at kunne spise asparges i januar får dem sejlet eller fløjet hertil. Men fordi forbrugern­e i meget høj grad har vaennet sig til at kunne få det, er det meget at skulle rykke ved,« siger hun.

Thomas Roland, som er CSR-chef (Corporate Social Responsibi­lity) hos Coop, oplyser, at supermarke­dskaeden ikke planlaegge­r at tage noget som helst af hylderne.

»Vi kommer ikke til at forbyde varer med et højt klimaaftry­k eller fjerne dem fra sortimente­t, men jeg vil ikke udelukke, at vi i mindre grad vil lave tilbud på dem. Men det er jo i sidste ende forbrugere­ns valg,« siger han.

Det betyder dog ikke, at Coop bare sidder på haenderne, mener Thomas Roland.

»Coop har forpligtet sig til at få klimaaftry­kket ned. Det gaelder også på de varer, vi saelger, og det betyder, at vi skal blive bedre til at iscenesaet­te alternativ­er og nudge forbrugere­n i retning af varer med et lavere aftryk,« siger han.

Derfor har Coop forsøgsvis­t haft såkaldte klimamaerk­er på varerne i en Kvickly i Aarhus. Det skete, efter at det uafhaengig­e ekspertorg­an, Klimarådet, opfordrede til, at Danmark som det første land i verden udviklede en statskontr­olleret klimamaerk­ning. I april 2022 afsatte den forhenvaer­ende regering 9 mio. kr. til projektet og nedsatte en arbejdsgru­ppe bestående af fødevarese­ktoren og detailhand­len, herunder Coop.

De kinesiske asparges bliver

Efter forsøgsper­ioden i den aarhusians­ke Kvickly har Coop fundet ud af, at det er mere komplicere­t end som så at udvikle et klimamaerk­e.

»Nu tror vi mere på en klimavared­eklaration, der rangerer, hvor klimavenli­g varen er, så forbrugere­n ikke er det mindste i tvivl. Den transparen­s er en sikkerhed for forbrugere­n, og selv om det betyder, at nogle varer helt tydeligt vil score dårligt, fordi klimaaftry­kket er så stort, er vi stadig fortalere for den løsning. Det er nødvendigt for at aendre vores forbrug,« siger Thomas Roland.

Når Coop heller ingen planer har om at skaere ned på antallet af asparges fra Kina eller andre grøntsager, der ender på hylderne efter en lang rejse, handler det om flere ting.

Det skyldes ifølge Thomas Roland både, at »Coop er nødt til at søge andre steder hen, når dåseasparg­es slet ikke produceres i Danmark«, og at det alligevel ikke har nogen stor effekt på klima.

»Det er en myte, at transporte­n betyder meget for klimaaftry­kket. Det er enormt effektivt at sejle varer hertil, for sådan udgør transporte­n kun mellem 3-5 pct. af det samlede klimaaftry­k. Det mest vaesentlig­e i forhold til klimaet er i virkelighe­den, at man køber grøntsagen, når den er i saeson i det pågaeldend­e land,« siger Thomas Roland.

Ifølge CSR-chefen er der altså ingen grund til dårlig samvittigh­ed over at spise dåseasparg­es fra Kina.

»Fordi det er et vegetabils­k produkt, har asparges på dåse et lavt klimaaftry­k, uanset hvor den kommer fra. Klimaaftry­kket ved at producere kød i Danmark er derimod meget højere,« siger han og oplyser yderligere, at de udenlandsk­e grøntsager i et supermarke­d typisk kommer fra den del af verden, hvor de er i saeson, eftersom at det er den billigste løsning for supermarke­det.

Thomas Roland indrømmer dog, at det også spiller en rolle, at Coop ønsker at leve op til kundernes efterspørg­sel. Men det sker ikke på bekostning af klimaet, understreg­er han.

»Det er klart, at det ville vaere svaert at vaere den ene aktør på markedet, som besluttede at skrue tilbage og kun tilbyde kunderne at leve af kartofler og kål hele vinteren,« siger han og kommer med en opfordring:

»Men faktisk mener jeg, at det er en vildfarels­e at gå op i oprindelse­n på den måde, for det

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark