Jyllands-Posten

S bryder med sin egen vaelgerkon­trakt

Mette Frederikse­n er godt i gang med et dristigt forsøg på at omdefinere den politiske kontrakt med vaelgerne, hun kom til magten på.

- NIELS TH. DAHL Jyllands-Postens politiske analytiker niels.th.dahl@jp.dk

Det er velkendt, at statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) ikke er bleg for at betraede nyt politisk land.

Det fik alle at se med stor tydelighed under coronakris­en.

Det har alle kunnet se i løbet af det seneste år, hvor hun pludselig gik til valg på en bred regering ind over midten, og hvor hun endte med at slå pjalterne sammen med sine gamle aerkefjend­er Lars Løkke Rasmussen (M) og Jakob Ellemann-Jensen (V).

Men regeringss­kiftet har ikke kun betydet nye samarbejds­partnere for Mette Frederikse­n. Under overfladen er hun i gang med et markant politisk hamskifte, som stikker langt dybere, og som kan få langt større konsekvens­er for hende: Det handler om den grundlaegg­ende kontrakt, som hun tegnede med sine socialdemo­kratiske vaelgere, da hun blev formand for Socialdemo­kratiet i 2015.

Som ny S-formand lovede Mette

Frederikse­n vaelgerne en frisk start: Partiet skulle vaek fra en slap udlaending­epolitik og – mindst lige så vigtigt – vaek fra de arbejdsmar­kedsreform­er, der i årevis havde forsøgt at piske danskerne til at arbejde mere.

Den sidstnaevn­te halvdel af den kontrakt er blevet grundlaegg­ende udfordret af den nye regerings reformprog­ram – og helt saerligt af planen om at afskaffe store bededag. Resultatet har prompte vist sig i meningsmål­ingerne: Regeringen har i samtlige målinger siden regeringsd­annelsen mistet sit flertal, og også Socialdemo­kratiet er udfordret. Der er kraftig tilbagegan­g på ganske kort tid.

Indtil videre tyder alt dog på, at Mette Frederikse­n ikke har fortrudt sin nye kurs. Tvaertimod

Fortsaette­s INDLAND, side 8

 ?? ?? Foto: Joachim Ladefoged
Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark