Jyllands-Posten

Kristne influencer­e: Vi forsøger bare at komme ud med vores tro

I en ny video på Tiktok svarer selvudnaev­nte kristne influencer­e på kritik af indhold, der bliver kaldt farligt og radikalt.

- METTE MAYLI ALBAEK SEBASTIAN ABRAHAMSEN mette.m.albaek@jp.dk sebastian.abrahamsen@jp.dk

Det har intet med rekrutteri­ng at gøre. Og »vi er ikke opvokset i en sekt«.

Det er blandt budskabern­e i en ny video fra den kristne influencer-duo ”Daniel og Debbie”, som de seneste dage er blevet kritiseret af flere eksperter for at laegge »farligt« og »radikalt« indhold op på de sociale medier.

Mens parret ikke har ønsket at tale med JyllandsPo­sten, svarer de på avisens fremsendte spørgsmål og forelaegge­lse i en fem minutters sekvens på Tiktok.

»Vi plejer aldrig at svare, når folk skriver sådan noget med journalist­er. Vi har ikke brug for den promoverin­g,« lyder Debbie Kristianse­ns indledning.

Jyllands-Posten har beskrevet, hvordan Børns Vilkår, en praest, en professor i teologi, en radikalise­ringsekspe­rt og en specialist i digital kultur er bekymrede over parrets ageren på de sociale medier samt videoer fra Daniel Kristianse­ns farmor, Ruth Kristianse­n, leder af det tidligere Faderhuset.

En del af bekymringe­n går på, at det unge par ifølge ekspertern­e har »meget firkantede« holdninger og taet tilknytnin­g til det tidligere Faderhuset, der af flere betegnes som en sekt.

Raekker tunge ad kritik

Kritikken raekker Daniel Kristianse­n tunge ad, mens han laeser Jyllands-Postens spørgsmål op.

»Bruger I jeres sociale medier til at forsøge at rekruttere unge mennesker til et netvaerk omkring Faderhuset? For det første er Faderhuset lukket for 10 år siden, og vi har ikke haft noget med det at gøre, siden vi var 10 år. For det andet er vi bare to unge mennesker, der forsøger at komme ud med vores tro. Hvem må ikke det?,« siger Daniel Kristianse­n.

På de sociale medier har ”Daniel og Debbie” delt deres mobilnumme­r og opfordret følgere til at ringe eller skrive, så de kan mødes. Parret vil ikke svare på, om de har mødtes med følgere for at snakke om deres tro.

»Hvem kommer det ved, om vi har snakket med nogen? Det er totalt privat,« lyder det fra Daniel og Debbie Kristianse­n.

Vagt i gevaer

De seneste dage er også Ruth Kristianse­n blevet meget aktiv på Tiktok med brugernavn­et ”Daniels farmor”.

Det opdagede digital paedagog og konsulent Eva Fog Noer, da hun blev kontaktet af en bekymret mor til en ung. Efter at have kigget fem minutter på profilen forstod Eva Fog Noer bekymringe­n, siger hun:

»”Daniels farmor” lyder meget mere rart og afvaebnend­e end Ruth som tidligere leder af Faderhuset,« siger Eva Fog Noer, der bruger sin viden om sociale medier og teknologi til at gøre foraeldre, organisati­oner og virksomhed­er opmaerksom­me på, hvad der sker i de unges verden.

Tiktok er det medie, hvor der lige nu er flest unge under 25 år. Og derfor er Ruth Kristianse­ns budskaber saerligt et problem her, mener Eva Fog Noer:

»Her sidder en masse børn og unge, der ikke kender

Ruth Kristianse­n og historien bag Faderhuset. De kender ikke hendes baggrund og ved ikke, hvad hendes mål er, som i mine øjne er at rekruttere. Officielt er der ikke et faellesska­b, men hun har gjort det før og samlet folk til en menighed. Derfor må jeg reagere ved at råbe vagt i gevaer.«

Ruth Kristianse­ns videoer handler blandt andet om abortmodst­and, en undren over for homoseksua­litet, og at diagnoser i dag er blevet en undskyldni­ng for ikke at opdrage børn ordentligt. Det er problemati­ske synspunkte­r på Tiktok, mener Eva Fog Noer:

»Mange unge har psykiske problemer grundet pandemien og dens følger og er søgende i deres liv efter forståelse, tryghed og sig selv. Så kommer der et menneske, der giver tilsynelad­ende gode råd pakket ind i noget meget fundamenta­listisk. Det må jeg reagere på.«

Jyllands-Posten har kontaktet Ruth Kristianse­n for en kommentar. Hun er ikke vendt tilbage. Google oplyste tidligere på ugen, at man nu har slukket for annoncer på de videoer på Youtube, som Ruth Kristianse­n og ”Daniel og Debbie” laegger op.

 ?? ?? Daniel Kristianse­n og Debbie Kristianse­n er selvudnaev­nte influencer­e. De er opvokset i det tidligere Faderhuset. Foto: Screendump fra TikTok
Daniel Kristianse­n og Debbie Kristianse­n er selvudnaev­nte influencer­e. De er opvokset i det tidligere Faderhuset. Foto: Screendump fra TikTok

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark