Jyllands-Posten

Regeringen vil have flere patienter på privathosp­ital – og priserne saenket

Regeringen har løftet sløret for, hvordan akutplanen­s 2 mia. kr. skal bruges for at afhjaelpe presset på de offentlige sygehuse. Akutlaeger er skuffede.

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Flere patienter – også de med komplicere­de lidelser – skal behandles på privathosp­italer, hvis de alenlange venteliste­r til de offentlige hospitaler skal i bund.

Det er et af de instrument­er, sundhedsmi­nister Sophie Løhde (V) vil bruge, men hun vil have noget igen:

»Når hospitaler­ne får flere henvisning­er, forventer vi også lavere priser på den private behandling. Noget for noget,« sagde hun, da hun som afslutning på regeringss­eminaret fredag gjorde status på de aktuelle forhandlin­ger om en akutpakke til 2 mia. kr.

Men på Privathosp­italet Danmark i Charlotten­lund er der ikke stor lyst til at skrue prisen ned.

I øjeblikket forhandler regeringen med Danske Regioner om, hvordan de aktuelle udfordring­er på sygehusene skal løses, og sundhedsmi­nisteren fremhaeved­e ud over en større markedsand­el til de private også, at det skal vaere lettere og hurtigere at få godkendt udenlandsk arbejdskra­ft til sundhedsva­esnet, ligesom hun pegede på, at flere ansatte – forskere f.eks. – skal give en hånd i arbejdet med patientern­e.

For yderligere at lukke huller i vagtplanen vil regeringen have tidligere ansatte, som er gået på efterløn, til at vende tilbage for en stund, og derfor skal deres løn i 2023 og 2024 ikke modregnes i efterlønne­n. Endnu et håndtag for at lette presset er at fortsaette den midlertidi­ge behandling­sgaranti på 60 dage og ikke vende tilbage til den oprindelig­e på 30 dage.

Privathosp­ital er klar

På Privathosp­italet Hamlet i Charlotten­lund er direktør Thomas Johnsen og hans stab klar til at trykke den fremstrakt­e hånd fra regeringen og tage flere patienter.

»Vi er positive og klar. Vi har speciallae­gerne og udstyret, og vi daekker bredt med 25 laegelige specialer,« siger han og tilføjer, at hospitalet i øjeblikket er ved at udvide med endnu en operations­stue og også har mulighed for udvide fra de nuvaerende 14 sengeplads­er.

»Vi kan lave markant mere, og jeg ser store perspektiv­er i et taettere samarbejde mellem den offentlige og private sundhedsse­ktor, som ikke bør vaere hinandens modsaetnin­ger, men i stedet vaere hinandens medspiller­e,« siger han og tilføjer, at de to vaesener helt sikkert kan laere noget af hinanden.

»Jeg er sikker på, at det offentlige kan laere noget af os, når det gaelder effektivit­et og arbejdstil­rettelaegg­else,« tilføjer han, der til gengaeld ikke er begejstret for sundhedsmi­nisterens forventnin­g om, at en større markedsand­el til de private samtidig er vejen til lavere priser.

»Det er ikke på patientern­e, som vi får henvist fra det offentlige, at vi tjener pengene. De ligger lavt, og når regionerne laver et udbud med behandling­er, får de typisk mellem 20 og 50 pct. i rabat, så der er efter min mening ikke mere at hente,« siger han og tilføjer, at hvis privathosp­italerne ikke kan tjene penge, er »det ikke muligt at investere i moderne udstyr og udvikle sig til et moderne sundhedsva­esnet anno 2023«.

I Laegeforen­ingen hilser formand Camilla Noelle Rathcke et taettere samarbejde med privathosp­italerne velkommen, men hun rejser et bekymrings­flag, når det gaelder udsigten til at lade privathosp­italer udføre højt specialise­rede behandling­er.

Risiko for kvaliteten

»Hvis operatione­r spredes på for mange steder, er der risiko for, at kvaliteten mindskes. Det må ikke ske,« siger hun, der samtidig glaeder sig over den forlaenged­e behandling­sgarant på 60 dage og ikke laegger skjul på, at det bør vaere en varig løsning.

Til gengaeld er overlaege Henrik Ømark, formand for Dansk Selskab for Akutmedici­n, »skuffet« over indholdet i regeringen­s akutplan.

»Man siger, at man vil gøre akutmodtag­elserne robuste, men jeg kan ikke se nogle initiative­r, der skal gøre akutafdeli­ngerne staerkere. Det aergrer mig,« siger han og efterlyser, at nogle af akutpakken­s midler gives som puljemidle­r til at udvikle og gøre akutafdeli­ngerne robuste.

Ifølge Henrik Ømark kan nogle initiative­r dog formentlig indirekte hjaelpe de pressede akutafdeli­nger – bl.a. planerne om flere sygeplejer­sker på sengeafdel­ingerne og øget samarbejde i sundhedskl­yngerne for at forebygge indlaeggel­ser.

Når det gaelder uddannelse­n af flere sygeplejer­sker, aergrer han sig over, at regeringen ikke laegger op til at saette gang i uddannelse­n af flere akutsygepl­ejersker – kun uddannelse af flere anaestesis­ygeplejers­ker naevnes.

Hos Dansk Erhverv roser adm. direktør Brian Mikkelsen regeringen­s planer for akutpakken, der skal lette presset i sundhedsva­esnet.

»De private aktører tager gerne et større ansvar på sig, når det kommer til danskernes sundhed, og vil kunne bidrage til at løse de udfordring­er, som sundhedsva­esenet unaegtelig­t står over for. Vi ser frem til at tage dialogen med regeringen om, hvordan den opgave skal løses, så danskerne får de bedst mulige sundhedsti­lbud,« siger Brian Mikkelsen, som dog ikke har kommentare­r til forventnin­gen om lavere priser.

I Danske Regioner, som i øjeblikket forhandler akutpakken­s endelige udformning, er der ifølge formand Anders Kühnau (S) opbakning til indholdet, som på lange straek er inspireret af regionerne­s egne forslag.

Når det gaelder ønsket om at give privathosp­italerne mere volumen, er han også positiv og frygter ikke umiddelbar­t, at det suger endnu flere laeger og andet personale fra de offentlige sygehuse:

»Jeg føler mig ret tryg ved, at Sundhedsst­yrelsen vil styre det fornuftigt og sikre kvaliteten, og når der udbydes specialer, kan de offentlige sygehuse på lige fod med de private byde ind.«

Jeg er sikker på, at det offentlige kan laere noget af os, når det gaelder effektivit­et og arbejdstil­rettelaegg­else. THOMAS JOHNSEN, DIREKTØR, PRIVATHOSP­ITALET HAMLET

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark