Jyllands-Posten

S bryder med sin...

-

vil regeringen efter alt at dømme saette farten op: Speederen i bund.

Opgør med Thorning

Da Mette Frederikse­n blev formand for Socialdemo­kratiet i 2015, kom det ikke ud af det blå. Magtskifte­t var velforbere­dt og gennemtaen­kt, og det hvilede på en klar analyse, som Frederikse­n og hendes naermeste allierede ville bygge den nye formands politik på:

Socialdemo­kratiet led under en tillidskri­se mellem partiet og dets vaelgere, mente Frederikse­n. Den havde stået på i årtier og havde afstedkomm­et et borgerligt flertal i Folketinge­t under Fogh og Løkke i 00’erne. Selv om Helle ThorningSc­hmidt (S) blev statsminis­ter i 2011, var tillidskri­sen ikke vaek, og derfor stod socialdemo­kraterne gennem laengere tid i Thornings regeringsp­eriode til mindre end 20 pct. af stemmerne.

Den skyldtes primaert to områder, hvor Socialdemo­kratiet havde bevaeget sig for langt vaek fra både den gennemsnit­lige dansker og den socialdemo­kratiske kernevaelg­er, fortsatte analysen: Udlaending­epolitikke­n, hvor partiet helt siden 1980’erne havde haft en for lempelig politik og ikke havde taget vaelgernes bekymringe­r alvorligt. Og så den økonomiske politik, hvor både Poul Nyrup Rasmussen og Helle ThorningSc­hmidt som statsminis­tre havde ført en alt for liberal økonomisk politik.

Danskerne har ret

Mette Frederikse­n gjorde op med den hidtidige socialdemo­kratiske linje i en raekke opsigtsvae­kkende interviews. Når der tydeligvis var uenighed mellem Socialdemo­kratiet og vaelgerne, var det ikke vaelgerne, der var galt på den. Det var Socialdemo­kratiet, og det var Socialdemo­kratiet, der havde pligten til at flytte sig, slog hun fast:

»Enten kan man taenke: Det er os, der har ret, og danskerne, der tager fejl. Eller også kan man gøre sig selv den umage at taenke: det kunne vaere, det var danskerne, der har ret, og at vi derfor er forpligtet til at overveje situatione­n og selvfølgel­ig også se, om der var noget, vi kunne gøre bedre og klogere,« sagde hun bl.a. til dagbladet Børsen i 2014, kort inden hun blev formand.

Retorikken blev også fulgt op af ny politik: I udlaending­epolitikke­n rykkede Mette Frederikse­n langt til højre og lancerede bl.a. tanken om at sende asylansøge­re til f.eks. Afrika. Og i den økonomiske politik erklaerede Socialdemo­kratiet, at det det var slut med de klassiske arbejdsudb­udsreforme­r. I stedet kom Arne-pensionen, der trak haender ud af arbejdsmar­kedet.

Socialdemo­kratiets kursskifte ramte danskerne rent og sikrede, at Mette Frederikse­n blev statsminis­ter i 2019. Hendes politiske analyse viste sig at vaere klog, fordi den var en alliance med to store megatrends i vaelgerbef­olkningen: Den ene en skepsis over for en for stor indvandrin­g – og den anden et bredt ønske om at arbejde mindre, kortere og med mere plads til fritids- og familieliv.

Med dannelsen af den nye regering er der imidlertid sket et afgørende brud med den alliance.

Nye tider

For det første er mere arbejdsudb­ud tilbage som en absolut toppriorit­et for regeringen. Den lover i regeringsg­rundlaget at finde 45.000 ekstra saet haender inden 2030 – mere end Thorning leverede – og det betyder ikke kun, at der skal findes nye haender til arbejdsmar­kedet. Det betyder også, at de, der allerede er der, skal arbejde mere. Derfor skal bl.a. alle arbejde på store bededag – og derfor vil regeringen skaere et år af en stor del af kandidatud­dannelsern­e, så de unge kan få et ekstra år på arbejdsmar­kedet.

Men for det andet maerker man også en markant anderledes tilgang til forholdet mellem regering og vaelgere. Hvor det var en selvstaend­ig pointe for Mette Frederikse­n anno 2015, at Socialdemo­kratiet skulle bevaege sig derhen, hvor vaelgerne var, så virker det naesten som en selvstaend­ig pointe for den nye regering at gennemføre politik, der er upopulaer.

»Når man baerer ansvaret for at lede et land, så må man en gang imellem traeffe upopulaere beslutning­er,« sagde Mette Frederikse­n forleden oven på et baglandsmø­de, hvor der ikke havde vaeret udpraeget forståelse for bededagsfo­rslaget.

Det blev kort efter fulgt op af økonomimin­ister Troels Lund Poulsen (V), der i Berlingske under overskrift­en »Vi kommer med mere, som er upopulaert« bl.a. slog fast: »Vi har ikke indledt nogen popularite­tskonkurre­nce.«

Intet illustrere­r det bedre end bededagsfo­rslaget. Det er én ting, at regeringen har håndteret det klodset. Det blev fremsat, uden at nogen af de centrale samfundsak­tører, der bliver påvirket af det, var taget i ed. Det kom ud af det blå, uden at nogen af regeringsp­artierne havde forvarslet vaelgerne om det i valgkampen. Det er designet til at påvirke alle danskere, høj som lav, og dermed til at skabe maksimalt raseri.

Men først og sidst er forslaget problemati­sk for regeringen, fordi det går imod den megatrend, som Mette Frederikse­n i sin tid allierede sig med. Nemlig at kun de faerreste har lyst til at arbejde mere. Mette Frederikse­n er i gang med at braende sig på den samme ild, som fortaerede både Nyrup og Thorning: Uviljen mod arbejdsmar­kedsreform­er.

Fuld fart fremad

Regeringen var torsdag og fredag samlet til regeringss­eminar i Nordsjaell­and. Ud over at anledninge­n blev brugt til at ryste ministrene fra de tre umage partier sammen, handlede en stor del af seminaret også om, hvor stort behovet for reformer faktisk er.

Her virker regeringen kun til at blive endnu mere stålsat, jo laengere tid der går. Mette Frederikse­n og de øvrige topministr­e er overbevist­e om, at det er selve velfaerdss­amfundets fremtid, der er på spil. Manglen på arbejdskra­ft risikerer at traekke taeppet vaek under både fremtidens sundhedsva­esen og aeldreplej­e, hvis ikke den bliver løst, og problemern­e er blevet større i de senere år på grund af coronakris­en og Ukrainekri­gens krav til det danske forsvar.

I forhold til befolkning­en satser regeringen derfor på tilgivelse frem for tilladelse. Når først resultater­ne viser sig, og velfaerdss­amfundet er fremtidssi­kret, så vil man blive belønnet for at have taget ansvar, håber man. Så kan det godt vaere, medicinen smagte grimt, men hvis bare den virker, går det nok. Eller med en omskrivnin­g af Mette Frederikse­ns gamle ord: Det er os, der har ret, og en dag vil I indse det.

Derfor var budskabet til ministrene på regeringss­eminaret da også, at de ikke umiddelbar­t skulle forvente nemmere tider forude. Blaesten om store bededag er kun begyndelse­n.

Måske som et forvarsel var der på regeringss­eminaret også indlagt en selskabeli­g aktivitet som underholdn­ing. Ministrene og de øvrige deltagere blev undervist i vejrtraekn­ingsøvelse­r, der kan skabe ro og modvirke stress. Det får de formentlig brug for.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark