Jyllands-Posten

»Vejrballon« over Montana har forvaerret forholdet mellem USA og Kina

På grund af sagen har USA’s udenrigsmi­nister, Antony Blinken, fredag udskudt et planlagt møde med Kinas leder, Xi Jinping, i Beijing.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent matias.seidelin@jp.dk

Ifølge USA’s forsvarsmi­nisterium, Pentagon, har landets forsvar sporet en slags overvågnin­gsballon, der gennem flere dage har svaevet over det nordamerik­anske kontinent, hvor den angiveligt har vaeret på en spionmissi­on for Kina.

Det oplyste Patrick Ryder, der er talsmand for Pentagon, sent torsdag aften dansk tid til flere amerikansk­e medier.

»Vi er overbevist­e om, at overvågnin­gsballonen, der flyver i stor højde, tilhører Folkerepub­likken Kina. Sådanne aktivitete­r er blevet observeret i flere år, og også før denne administra­tion trådte til,« sagde han.

Ifølge talsmanden har luftballon­en flere gange bevaeget sig hen over over »sensitive områder« i USA. Men talsmanden understreg­er, at den ikke udgør en fare for flytrafikk­en, fordi den bevaeger sig højt oppe i luften.

Avisen Washington Post skriver, at det amerikansk­e forsvarsmi­nisterium har overvejet at skyde luftballon­en ned, men at idéen blev opgivet af frygt for, at farlige vragstumpe­r kunne skade på folk på jorden.

Kina beklager

Ifølge Kina, der beklager episoden, er luftballon­en over USA en slags meteorolog­isk vejrstatio­n, der er blaest ud af kurs, skrev AP fredag. Nyhedsbure­auet skrev også, at praesident Joe Biden har bedt militaeret om løsninger til evt. at skyde den ned. Herunder at såkaldte F-22 kampfly kan blive sendt i luften for at eliminere den, hvis han ønsker det.

Pga. sagen udskød USA’s udenrigsmi­nister, Antony Blinken, fredag et planlagt møde med Kinas praesident, Xi Jinping, i Beijing. De to skulle have mødtes søndag for bl.a. at diskutere Ruslands rolle i krigen i Ukraine.

Stigende spaending

Oplysninge­rne om ballonen kommer frem på et tidspunkt, mens der er stigende spaendinge­r mellem USA og Kina.

Under et besøg i Filippiner­ne oplyste USA’s forsvarsmi­nister, Lloyd Austin, ifølge avisen New York Times torsdag, at USA har fået adgang til at udvide sine baser i landet for på den måde at kunne øge sin militaere tilstedeva­erelse over for Kina i Det Sydkinesis­ke Hav.

Udvidelsen vil betyde, at USA får adgang til fire militaerba­ser mere i forhold til de fem, som landet allerede har i Filippiner­ne.

Torsdag anklagede Mao Ning, der er talskvinde for Kinas udenrigsmi­nisterium, USA for at true den regionale fred i området med den nye militaeraf­tale:

»Med sin nulsumsmen­talitet fortsaette­r USA ud fra sine egne interesser med at styrke sin militaere tilstedeva­erelse i regionen, hvilket forvaerrer spaendinge­rne og bringer den regionale fred og stabilitet i fare,« sagde hun ifølge New York Times og fortsatte:

»Lande i regionen bør forblive på vagt over for dette og skal lade vaere med at lade sig udnytte af USA,« sagde hun.

Min mavefornem­melse siger mig, at vi (USA og Kina, red.) vil vaere i krig i 2025. MIKE MINIHAN, FIRESTJERN­ET GENERAL I USA’S LUFTVÅBEN

Kina klar til angreb i 2027

William Burns, der er øverste chef for den amerikansk­e efterretni­ngstjenest­e, CIA, har flere gange tidligere omtalt Kina som USA’s største sikkerheds­politiske udfordring. Samtidig har USA’s praesident, Joe Biden, udtalt, at USA ikke vil acceptere, hvis Kina angriber ø-staten Taiwan, der i flere år har vaeret en torn i øjet på kineserne.

For nylig sagde chefen for den amerikansk­e generalsta­b, Mark Milley, at USA’s efterretni­nger tyder på, at Kina allerede i 2027 vil vaere i stand til at kunne angribe og invadere Taiwan.

En vurdering, som deles af William Burns. Torsdag sagde han ifølge nyhedsbure­auet Reuters, at Xi Jinping har beordret sit militaer til at vaere klar til at invadere Taiwan inden 2027.

General: Krig i 2025

Forleden skaerpedes tonen, da NBC News afslørede, hvordan den firestjern­ede general i det amerikansk­e luftvåben Mike Minihan internt har advaret sine officerer om, at USA formentlig vil befinde sig i en krig med Kina inden for de naeste to år.

»Jeg håber, at jeg tager fejl, men min mavefornem­melse siger mig, at vi vil vaere i krig i 2025,« skrev han i det mildest talt opsigtsvae­kkende og nu laekkede dokument til sine officerer.

Dokumentet er siden blevet staerkt kritiseret, fordi det med sit ligefremme sprogbrug ifølge bl.a. CNN på helt uforsigtig vis kan vaere med til at optrappe det allerede anspaendte forhold mellem USA og Kina.

Samtidig har Det Hvide Hus affaerdige­t dokumentet og sagt, at USA på ingen måde på forhånd har besluttet sig for at gå i krig med Kina.

 ?? ?? Et billede af den luftballon, som USA's forsvarsmi­nisterium, Pentagon, mener spionerer for Kina. Her er den fotografer­et over Montana den 1. februar. Foto Chase Doak/Reuters
Et billede af den luftballon, som USA's forsvarsmi­nisterium, Pentagon, mener spionerer for Kina. Her er den fotografer­et over Montana den 1. februar. Foto Chase Doak/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark