Jyllands-Posten

Tyrkiet raser over lukning af vestlige generalkon­sulater

Forhøjet terrorrisi­ko er begrundels­en for lukningern­e.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Tyrkiet har indkaldt diplomatis­ke udsendinge fra ni vestlige lande til en samtale i udenrigsmi­nisteriet i Ankara.

Det er sket i vrede over, at mindst syv lande midlertidi­gt har lukket deres centralt beliggende generalkon­sulater i Istanbul og advaret om en høj risiko for et foreståend­e terrorangr­eb. Flere lande, herunder USA, har også opfordret deres borgere til ikke at opholde sig på steder med mange mennesker.

Advarslern­e er kommet, efter at Tyrkiet som reaktion på dansk-svenske Rasmus Paludans afbraendin­g af en koran i Stockholm har afvist at ville støtte optagelsen af Sverige i Nato.

Koranafbra­endingen udløste også protester i Tyrkiet og flere andre muslimske lande. Bl.a. blev det svenske flag braendt af foran Sveriges generalkon­sulat ved gågaden Istiklal i Istanbul.

De vestlige lande frygtede, at det ville udløse gengaeldel­sesangreb. Det byggede angiveligt på specifikke trusler, som har ført til flere anholdelse­r i Tyrkiet. Også den danske ambassade i Ankara udsendte en advarsel til danskere i Tyrkiet.

Alligevel mener tyrkerne, at de ni lande, som inkluderer Belgien, Storbritan­nien, Frankrig, Tyskland, Italien, Holland, Sverige, Schweiz og

USA, har overdrevet truslen eller har tilbagehol­dt oplysninge­r fra tyrkerne.

Den tyrkiske indenrigsm­inister, Süleyman Soylu, har direkte beskyldt landene for psykologis­k krigsførel­se med henblik på at skraemme folk og skade den vigtige tyrkiske turistindu­stri. Som gengaeld for Tyrkiets holdning til Sveriges medlemskab af Nato.

»De forsøger at destabilis­ere Tyrkiet,« sagde han.

En talsmand for praesident Recep Tayyip Erdogans regeringsp­arti, AKP, kaldte landenes opførsel »uacceptabe­l«.

Efter koranafbra­endingen udsendte Tyrkiet selv en advarsel til sine borgere mod at rejse i Europa og USA pga. en forhøjet risiko for »islamofobi­ske, fremmedfje­ndske og racistiske angreb«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark