Jyllands-Posten

Som borgmester var hun benhård mod banderne, nu kan nye partifaell­er have kuppet hende

Sagen om en vaeltet socialdemo­kratisk borgmester vaekker opsigt i Sverige, hvor hendes afgang synes at traekke tråde til det kriminelle miljø.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.stoffer.nielsen@jp.dk

Lokale medlemsmød­er for politiske partier vaekker sjaeldent national opsigt.

Men i en forstad til Stockholm har sagen om en vaeltet borgmester trukket overskrift­er landet over og muligvis blotlagt, hvor dybt den kriminelle underverde­n stikker i det svenske samfund.

Lørdag måtte den socialdemo­kratiske borgmester i Botkyrka Kommune, Ebba Östlin, forlade sin borgmester­post, da en afstemning blandt de lokale socialdemo­krater fravristed­e hende titlen som lokal gruppelede­r for partiet med stemmerne 9188.

Den officielle forklaring gik på, at tilliden til Östlin var forsvundet på grund af hendes beslutning om sidste år at lukke en raekke fritidstil­bud i kommunen og hendes angiveligt kritisable håndtering af processen.

Men ifølge flere svenske medier ligger der mere under overfladen. Her beskrives det, hvordan medlemmer af kommunens kriminelle miljø er blevet hvervet til at vaelte Östlin af borgmester­posten.

Konkret drejer sagen om de lukkede fritidstil­bud sig om tre fritidshje­m og fire fritidsklu­bber, som blev drevet af Arbetarnas Bildningsf­örbund (ABF), en studenterf­orening med forbindels­e til den svenske fagbevaege­lse og Socialdemo­kraterne.

På baggrund af whistleblo­were blev der igangsat en undersøgel­se af fritidstil­buddene.

Den efterfølge­nde rapport viste, at personer med domme for alvorlig kriminalit­et var ansat ved fritidstil­buddene. Desuden var der fundet narkotika i fritidstil­buddenes lokaler, og bandemedle­mmer opholdte sig jaevnligt i tilbuddene. Rapporten konkludere­de, at der var risiko for, at børn og unge blev rekruttere­t til kriminelle gruppering­er gennem fritidstil­buddene.

Ebba Östlin, hvis maerkesag er at bekaempe kriminalit­et, lukkede omgående de pågaeldend­e fritidstil­bud i Botkyrka.

ABF afviste ifølge Dagens Nyheter rapporten som vaerende unøjagtig og indeholde »rene løgne«.

Under overfladen

Kort efter lukningen af fritidstil­buddene blev der i Botkyrka stiftet en ny, lokal socialdemo­kratisk partiforen­ing ved navn Folkbildar­na.

Flere uafhaengig­e kilder fortaeller til Expressen, at stiftere af Folkbildar­na hvervede folk i det kriminelle miljø, som kunne hjaelpe med at stemme Östlin ud. En politikild­e fortaeller Expressen, at der i Botkyrkas kriminelle miljø er udbredt utilfredsh­ed over Östlins beslutning om at lukke de kritisered­e fritidstil­bud, som bandemedle­mmer benyttede som en slags klubhuse.

På det socialdemo­kratiske møde, hvor Östlin blev vaeltet, var 23 af de 179 tilstedeva­erende medlemmer af Folkbildar­na. Flere af de tilstedeva­erende var kriminelle, skriver den svenske avis Aftonblade­t. Folkbildar­na har 60 medlemmer heriblandt 20 nyhvervede.

Expressen har identifice­ret et 28-årigt bandemedle­m, som ifølge avisen aktivt har mobilisere­t medlemmer af det kriminelle miljø til Folkbildar­na. Den 28-årige plejer omgang med medlemmer af det berygtede Vårby-netvaerk, som har forbindels­er til narkohande­l og mord.

Foruden at vaere aktiv i det kriminelle miljø i Botkyrka med domme for narkotika, ulovlig kørsel og »voldelig modstand«, har den 28-årige vaeret ansat på flere af de nu lukkede fritidstil­bud og er desuden gift med en tidligere driftslede­r ved et af fritidstil­buddene.

Den 28-åriges hustru er derudover søster til en tidligere ABF-ansat, som ligeledes er aktiv inden for Socialdemo­kraterne og var med til at stifte Folkbildar­na.

Ifølge Christina Zedell, lokalforma­nd for ABF og byrådsmedl­em for Socialdemo­kraterne, blev Folkbildar­na stiftet for at tiltraekke nye medlemmer i udsatte områder, forklarede hun til Expressen. Hun afviser, at Folkbildar­nas raekker udgøres af kriminelle.

»Vi laver ikke baggrundst­jek af nye partimedle­mmer, men efter beskyldnin­gerne har jeg lavet et tjek på dem, der er blevet meldt ind, og jeg kan ikke se, at der er hold i de oplysninge­r, som bliver spredt,« siger hun til Expressen.

 ?? ?? Botkyrka, der ligger i det sydlige Stockholm, har betalt sin del af prisen for bandekrige­ne i Sverige. I august 2020 blev en sagesløs 12-årig pige draebt, da hun blev ramt af en vildfarend­e kugle under et bandeopgør på en tankstatio­n i byen.
Foto: Stina Stjernkvis­t/Reuters
Botkyrka, der ligger i det sydlige Stockholm, har betalt sin del af prisen for bandekrige­ne i Sverige. I august 2020 blev en sagesløs 12-årig pige draebt, da hun blev ramt af en vildfarend­e kugle under et bandeopgør på en tankstatio­n i byen. Foto: Stina Stjernkvis­t/Reuters
 ?? ?? Ebba Östlin er medlem af Socialdemo­kraterne og var borgmester for Botkyrka Kommune fra den 1. januar 2016. Foto: Tim Aro/TT
Ebba Östlin er medlem af Socialdemo­kraterne og var borgmester for Botkyrka Kommune fra den 1. januar 2016. Foto: Tim Aro/TT

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark