Jyllands-Posten

EU vil ramme Ruslands produktion af droner

EU forbereder den 10. runde af sanktioner med Rusland. Den nye pakke vil fokusere på teknologi og droner.

-

En 10. EU-pakke med sanktioner mod Rusland er på vej og forventes at vaere klar inden 24. februar – årsdagen for den russiske invasion af Ukraine. Det sagde EU-Kommission­ens formand, Ursula von der Leyen, på et pressemøde fredag efter EU-Ukraine-topmødet i Kyiv fredag.

»Der vil endnu en gang vaere tale om en massiv pakke. Den vil fokusere på teknologi, der skal gøres utilgaenge­lig for den russiske krigsmaski­ne. Vi ser naermere på komponente­r, der bruges i droner, for at sikre, at Rusland ikke har nogen adgang til dem,« sagde von der Leyen.

Kommission­en vil også holde skarpt øje med produktion­en af droner i Iran, siger hun videre. Landet har tidligere leveret droner til det russiske militaer. For at modvirke dette blev der med den foregående sanktionsp­akke – den niende – indført et eksportfor­bud for produkter til fly- og rumfartsin­dustri.

Det betyder, at lande, der forsyner russerne med teknologi til blandt andet droner, vil blive ramt af sanktioner.

Hvilke yderligere vaerktøjer, der skal tages i brug i den tiende pakke for helt at afskaere Ruslands adgang til dronekompo­nenter, kommer Ursula von der Leyen ikke naermere ind på.

Missilalar­m over Kyiv

Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyj, der også deltog til pressemøde­t i Kyiv, naevner flere ønsker til nye sanktioner:

»Vi har talt om det russiske missilprog­ram og en udvidelse af sanktioner af energisekt­oren, så de også omfatter atomkraft. Det er også vigtigt, at vi undgår at reducere sanktioner mod individer, som nogle EU-lande har åbnet for.«

Russiske missiler har ikke blot vaeret et samtalepun­kt under topmødet. De blev også højaktuell­e, da der fredag formiddag lød luftalarme­r i Kyiv. Det mulige missilangr­eb på den hovedstade­n betød, at von der Leyen måtte i et beskyttels­esrum.

»Det viser den krigsvirke­lighed, I lever med,« sagde hun senere henvendt til det ukrainske folk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark