Jyllands-Posten

EU-efterforsk­ning skal sikre beviser imod Putin og russiske topfolk

En ny internatio­nal efterforsk­ningsenhed skal indsamle beviser imod de russiske topfolk, der beordrede invasionen af Ukraine igangsat. Manglen på en egnet domstol gør retsopgøre­t usikkert.

- JEPPE REEDTZ HUSTED Jyllands-Postens korrespond­ent jeppe.husted@jp.dk

Arbejdet for at straffe toppen af det russiske regime for krigen i Ukraine intensiver­es. En ny internatio­nal efterforsk­ningsenhed skal sikre bevismater­ialet til et fremtidigt retsopgør.

Bag enheden, som placeres taet ved Den Internatio­nale Straffedom­stol (ICC) i Haag, står EU i et samarbejde med blandt andet Holland.

»Vi er klar til at starte arbejdet meget hurtigt. (…) Gerningsma­nden skal stilles til ansvar,« siger Ursula von der Leyen, formand for EU-Kommission­en.

Meget symbolsk hylede luftalarme­rne over Kyiv, da hun sammen med resten af den absolutte EU-top fredag deltog i unionens første topmøde med Ukraine siden krigens start.

Ifølge en embedsmand med indblik i arbejdet er efterforsk­ningsenhed­en en idé, som »kun lige er dukket op«. Derfor ligger man også stadig i forhandlin­ger med både hollaender­ne og EU’s agentur for samarbejde på straffeomr­ådet, Eurojust, om den praktiske udformning, lyder det.

»Det skal vaere en slank institutio­n, så vi meget hurtigt kan begynde at oprette enheden for at indsamle beviser og forberede fremtidige retssager,« siger embedsmand­en.

I sidste ende ønsker man at retsforføl­ge den russiske praesident Vladimir Putin og andre højtståend­e russere for at have forberedt og beordret en invasion af Ukraine i strid med folkerette­n – i internatio­nal strafferet kaldet en aggression­sforbrydel­se.

Vis mig en underskrif­t, tak

Selvom det kan virke åbenlyst for alle og enhver, at eksempelvi­s Putin, den russiske forsvarsch­ef, Valerij Gerasimov, og landets forsvarsmi­nister, Sergej Shoigu, baerer et ansvar for krigen i Ukraine, skal der – helt lavpraktis­k – føres bevis for det i en retssag.

»Det er ikke så forskellig­t fra, at du ser en, der slår en anden person i hovedet ude på gaden. Gerningsma­nden skal stadig retsforføl­ges for vold, og vi skal stadig igennem hele proceduren med vidneudsag­n og så videre, før en dommer kan tage stilling til skyldsspør­gsmålet,« siger Jacques Hartmann, professor i internatio­nal ret ved University of Dundee.

Ved Nürnbergpr­ocessen, retsopgøre­t mod de ledende nazister efter Anden Verdenskri­g, fremlagde anklagerne eksempelvi­s enorme maengder af dokumenter – ordrer underskrev­et af de tiltalte og telegramme­r sendt frem og tilbage. På den anden side af jorden, i Tokyo, hvor toppen af det japanske kejserrige også endte for et tribunal i 1946, bestod bevismater­ialet også af vidneudsag­n.

To bevisbyrde­r skal løftes

Som noget saerligt kraever aggression­sforbrydel­sen desuden, at anklageren kan løfte to bevisbyrde­r.

»Man skal bevise, at den sigtede har deltaget i enten planlaegni­ngen, forberedel­sen, indledning­en eller fuldbyrdel­sen af en aggression, som man så også skal bevise, ikke bare er en overtraede­lse, men en åbenbar overtraede­lse af FN-pagten. Så vi udelukker eksempelvi­s selvforsva­r,« forklarer Hartmann.

Igen perspektiv­erer han til i Nürnbergpr­ocessen, hvor de sigtede nazisters forsvarere i høj grad forsøgte at slå på, at selve aggression­en slet ikke var ulovlig. At invasionen i Ukraine forbryder sig imod FN-pagten er der »ingen tvivl« om, siger Hartmann, men alligevel forsøgte russiske topfolk at given krigen en aura af legitimite­t – eksempelvi­s med fortaellin­gen om et folkemord i Østukraine, der skulle standses.

»Det kan man godt forestille sig kommer med som led i et juridisk forsvar, hvis det kommer til en retssag,« forklarer Hartmann.

Det ville vaere noget af det første, jeg ville gøre. At stille spørgsmåls­tegn ved, om vi kan vaere sikre på objektivit­eten og kvaliteten af det indsamlede efterforsk­ningsmater­iale POUL HAUCH FENGER, FORSVARSAD­VOKAT MED MØDERET FOR DEN INTERNATIO­NALE STRAFFEDOM­STOL

Sag haves, domstol søges

Mens EU’s nye internatio­nale efterforsk­ningsenhed snart begynder at sikre de beviser, der skal løfte sagen imod Putin og andre folk i det russiske systems absolutte top, så mangler man stadig at finde en domstol.

Den Internatio­nale Straffedom­stol i Haag kan kun retsforføl­ge aggression­sforbrydel­sen i 44 lande, og Rusland hører ikke til gruppen. Et ukrainske forslag om et saertribun­al vinder fortsat frem i Europa, men ingen endegyldig beslutning er truffet.

»Jeg er optimistis­k. Og jeg håber, at vi i de kommende dage eller uger vil have en politisk beslutning fra den amerikansk­e regering om at støtte det saerlige tribunal,« sagde den ukrainske generaladv­okat, Andriy Kostin, under et besøg i USA i denne uge.

Her slog han også fast, at man fra ukrainske side ønsker, at saertribun­alet kopierer

 ?? ?? Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyj omgivet af EU-Kommission­ens formand, Ursula von der Leyen, og Det Europaeisk­e Råds praesident, Charles Michel. Trods de venskabeli­ge forhold tøvede EU under fredagens topmøde i Kyiv med at give deres opbakning til det saertribun­al, Ukraine ønsker etableret. Foto: Sergei Supinsky/AFP
Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyj omgivet af EU-Kommission­ens formand, Ursula von der Leyen, og Det Europaeisk­e Råds praesident, Charles Michel. Trods de venskabeli­ge forhold tøvede EU under fredagens topmøde i Kyiv med at give deres opbakning til det saertribun­al, Ukraine ønsker etableret. Foto: Sergei Supinsky/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark