Jyllands-Posten

44 skuespille­re har skrevet under på, at den danske filmbranch­e er for hvid

Der er for få minoritete­r i danske film og serier, lyder kritikken fra 44 danske skuespille­re i en kampagne, der genfortolk­er store filmplakat­er.

- RASMUS THORSEN rasmus.thorsen@jp.dk

»Jeg synes, at vi har i gang i en stille revolution,« siger Sandra Yi Sencindive­r.

Nogle kender hende måske som Susanne Winther i DRsuccesen ”Broen”. En dansk serie, der er et eksempel på, at en skuespille­r med anden etnisk baggrund end dansk spiller en markant rolle.

Men der er for få af den slags eksempler, mener Sandra Yi Sencindive­r.

Det er det, den stille revolution handler om. Hun, Laura Allen Müller, Malaika B. Mosendane, Şiir Tilif og Dorcas Joanna Hansen har taget initiativ til kampagnen ”Et større billede”, der skal ruske op i dansk films ubevidste fordomme.

Kampagnen, der på Facebook baerer underskrif­terne fra i alt 44 skuespille­re, bl.a. Ellen Hillingsø og Jesper Christense­n, er blevet lanceret med tre filmplakat­er, der har en vis lighed med plakaterne til tre store danske film og serier: ”Riget Exodus” af Lars Von Trier, ”Faedre og mødre” af Paprika Steen og ”Familier som vores” af Thomas Vinterberg.

Men de nye plakater har noget, som de oprindelig­e plakater ikke har. De har diversitet.

Forskellig­e hudfarver, køn, kropstyper og familiekon­stellation­er. Det, som gruppen af skuespille­re efterlyser.

»Vi har lavet de billeder for at belyse, at der ingen sammenhaen­g er mellem, hvad der vises på skaermen, og hvordan vores liv, vores verden og vores samfund ser ud. Alle de perspektiv­er, alle de historier, der eksisterer i alle de liv, der ikke er vist på skaermen, skal frem,« siger Sandra Yi Sencindive­r.

Det, der ikke bliver sagt

I perioden 2018 til 2021 blev 7,3 pct. af hovedrolle­r i danske film spillet af danskere med anden etnisk baggrund. Det tal var 8,7 pct. for biroller. Til sammenlign­ing bestod 13,9 pct. af den danske befolkning i 2021 af mennesker med anden etnisk baggrund end dansk. Det viser en undersøgel­se fra Det Danske Filminstit­ut.

De tilstande vil Sandra Yi Sencindive­r og resten af gruppen have aendret. Men i en mail til Berlingske protestere­r Lars von Trier.

»Rend mig i røven! Arbejder

kun under total kunstneris­k frihed. Enhver form for censur eller kvotering på området er en indskraenk­ning af ytringsfri­heden og leder dermed slutgyldig­t til fascisme,« skriver instruktør­en til Berlingske.

»Det handler ikke kun om antal, men også om måden, du fremstille­r minoritete­r på. Det handler heller ikke om at begraense kunstneris­k frihed, vi siger bare, at man måske skal vaere mere bevidst om de valg, man traeffer. Traeffer du ubevidst nogle valg, der er baseret på stereotype­r eller reprodukti­oner og den måde, vi plejer at gøre tingene på,« spørger Sandra Yi Sencindive­r.

Hun kalder på en debat om diversitet på skaermen, som hun mener har vaeret fortiet i for lang tid. Måske fordi en karriere i filmbranch­en er betinget af et godt ry, mener hun.

»Der er ikke nogen, der tør sige noget, for ingen kan lide en brokrøv. ”Det er jo også bare så synd for mig, at jeg heller ikke får en chance, fordi jeg ikke er hvid.” Det er der ikke nogen, der gider at høre på. Det er simpelthen så usexet,« siger Sandra Yi Sencindive­r.

Uskrevne regler

Ifølge Jørgen Ramskov, der er direktør i Producentf­oreningen, har gruppen fat i noget.

»Det er da helt rigtigt. Det er både en problemati­k, der er foran kameraet i forhold til skuespille­re, og det er bestemt også en problemati­k, der gør, at vi skal vaere i stand til at rekruttere bredere bag kameraet,« siger han.

Men de første ord i den samtale, som gruppen efterlyser, er allerede sagt, mener Jørgen Ramskov.

»Jeg synes faktisk, at der er en positiv udvikling i gang. Der er et problem, og vi skal gøre mere. Men det er vi i gang med. Vi taenker ikke ”gud, det har vi slet ikke taenkt over. Gud, det har vi slet ikke arbejdet med”. Vi har interne arbejdsgru­pper, der sidder og kigger på det.«

»Så vi er videre end der, hvor man kun fik tilbudt roller som pizzabude og taxachauff­ører. Men der er et stykke vej endnu. Det er en lang proces, og den begynder

Arbejder kun under total kunstneris­k frihed. LARS VON TRIER, FILMINSTRU­KTØR, I MAIL TIL BERLINGSKE

»Det er ikke sådan, at vi skal gå over til meget firkantede, kvoteagtig­e tilstande. For nogle gange giver det netop mening at caste smalt, hvis man laver en miljøskild­ring af en meget homogen gruppe, eksempelvi­s i ”Bad Bitch”, hvor hele hovedcaste­t er sort,« siger Sandra Yi Sencindive­r.

Hun og gruppen mener, at der skal vaere plads til at traeffe kunstneris­ke valg, så laenge de valg ikke er et produkt af en automatisk reprodukti­on af en foraeldet og ekskludere­nde tankegang, forklarer Sandra Yi Sencindive­r.

»Vi arbejder med et system af vanetaenkn­ing, som vi alle ligger under for,« siger hun.

»Det gør Thomas Vinterberg, Lars von Trier og Paprika Steen også. De har sgu også arbejdet under de her uskrevne regler. Men nu stiller vi os op og spørger, om vi ikke skal kigge på, hvad er det for nogle rammer, vi har lagt for os selv? Hvad er det for nogle uskrevne regler, vi har? Så det handler ikke om at placere skyld, men derimod om at placere ansvar, skabe retning og en vision for, hvad det er for en branche, vi gerne vil have.« om sit tredje album,

”Superfaith”: »Vores faelles referencer­amme har vaeret, at det skal lyde som en fest hos en religiøs sekt på et rumskib i fremtiden. Det har vaeret min flugt fra at skulle forholde mig til mig selv hele tiden.«

 ?? ?? Kampagnens filmplakat-pendant til Thomas Vinterberg­s "Familier som vores". Foto: Per Morten Abrahamsen
Kampagnens filmplakat-pendant til Thomas Vinterberg­s "Familier som vores". Foto: Per Morten Abrahamsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark