Jyllands-Posten

»Pressen tegner et billede af en hidsig horde af identitets­politikere. Det er en medieskabt historie«

Kvinfos direktør, Henriette Laursen, kritiserer medierne for at saette ild til ligestilli­ngsdebatte­n. Der er brug for, at vi lytter til hinanden, så vi undgår misforståe­lser, som dem hun ser mellem hende og maend som Hans Aaby.

- LASSE MOMME lasse.momme.jessen@jp.dk

Hans Aaby syntes, at det »skreg til himlen«.

Når han sad og så ned over medarbejde­rlisten på Kvinfos hjemmeside, var kun 6 af de 35 ansatte maend.

Det kunne ikke passe i en ligestilli­ngsorganis­ation, sagde han, da han for et par uger siden fortalte om sit syn på debatten om køn og ligestilli­ng til Jyllands-Posten.

Han gav i det hele taget ikke meget for Kvinfo. Eller direktør Henriette Laursen, som han syntes kun arbejdede for privileger­ede kvinders rettighede­r.

Men så misforstår han måske organisati­onens arbejde, siger selvsamme Henriette Laursen.

Forklaring­en på de få maend i medarbejde­rstaben handler om, at ligestilli­ng stadig opfattes som en kvindesag i samfundet.

»Det betyder, at få maend søger over til os. Vi forsøger at gøre noget ved det og arbejder selv med blind rekrutteri­ng, så vi ikke kan se personens køn, når vi udvaelger til samtale,« siger hun over en videoforbi­ndelse fra organisati­onens kontor.

Hun har sagt ja til at luge ud i misforståe­lser og svare på, hvorvidt Kvinfo bør gribe i egen barm. Har Hans Aaby ret i, at de ikke arbejder for maends ligestilli­ng? Eller er det en forfejlet opfattelse?

Hun er »glad for samtalen«.

Der er brug for eftertaenk­somhed og nuancer i debatten, synes hun. Nogle gange undlader hun at deltage i en diskussion, fordi hun bliver positioner­et som en, der arbejder mod maend. Selv om det langtfra er det, hun og Kvinfo står for.

»Vi taler alt for meget om en kamp mellem køn. Vi er nødt til at lytte og forstå hinanden bedre. Både Hans Aaby og jeg,« siger hun.

Og, skal det vise sig, de to er enige om isaer én ting.

Medierne taender ild

Historisk set har Kvinfo handlet om kvinders ligestilli­ng, siger Henriette Laursen.

Kvinfo kom til verden i en tid, da kvinder knapt var på arbejdsmar­kedet, hvor de ikke havde ret til egen selvangive­lse, og da deres løn var supplement til deres aegtemand.

Der i 1964 gik Nynne Koch, en ansat på det Kongelige Bibliotek, rundt mellem de kolossale bogreoler og registrere­de kvinderele­vant litteratur.

Med tiden blev det til et helt bibliotek i sig selv, og i 1987 blev Kvinfo officielt oprettet som en selvejende vidensinst­itution under Kulturmini­steriet.

Det er måske det, der har sat sig i folks opfattelse af organisati­onen i dag, tror Henriette Laursen. Men i 2023 arbejder Kvinfo ikke for det ene frem for det andet køn. De arbejder med »relationer mellem køn«.

På arbejdsmar­kedet, i uddannelse og i forestilli­nger om, hvad man kan og ikke kan.

Og bogstavern­e i ordet Kvinfo står i dag for Køn, Viden, Informatio­n og Forskning.

Et af organisati­onens prioritere­de områder er køn i uddannelse – nogle drenge og maend sakker bagud. Henriette Laursen ser også et behov for at styrke maends rettighede­r i forhold til deres børn.

Men hvorfor har nogle som Hans Aaby så stadig en opfattelse af, at de ikke arbejder for maend, men mod maend?

»Jeg tror, at Hans Aaby og andre, der taenker som ham, misforstår os. Hans er jo f.eks. ikke patriarkat­et. Patriarkat­et er en taenkning, der handler om, at maend er overordnet kvinder. Men nogle forstår det, som om at vi siger, at det er maendenes skyld, når vi bruger de begreber. Det er ikke det, jeg taler om.«

Ser man ned over jeres Twitter-profil, har I de seneste måneder primaert tweetet om kvinders manglende ligestilli­ng i bestyrelse­r og i den danske regering. Kan du godt forstå, hvis man derfor sidder med en opfattelse af, at I kun arbejder for kvinders ligestilli­ng, ikke for maend og drenge?

»Vi tweeter om det, ja, og selvfølgel­ig er det en vigtig dagsorden. Det er de steder, magten ligger i vores samfund. Men vi har ikke produceret viden om det. Det er bare ofte det, vi bliver spurgt til af medierne. Det handler ikke om en kamp mellem køn, men om, hvordan maend og kvinder fordeler sig på arbejdsmar­kedet. Det er en faelles udfordring, der bunder i faste forestilli­nger om, hvad man kan som mand og kvinde. Få kvinder bliver skraldemae­nd. Få maend bliver sygeplejer­sker.«

Er det symptomati­sk for debatten, at der opstår mange misforståe­lser?

»Ja. Medierne skriver historier, der taender ild. Kønsneutra­le lyskryds, kageperson­er, Søren Ryge som homofob. Pressen tegner et billede af en hidsig horde af identitets­politikere. Men det er en medieskabt historie, der giver dejlige kliks.«

En af Hans Aabys største anker er, at maend og maends problemer bliver overset af jer og i medierne. Har han ret i det?

»Jeg vil ikke udelukke, at det er sådan. Vi har tal, der viser, at maend bliver kraenket – godt nok mest af andre maend, men også af kvinder. Medierne spørger os bare ofte i den sammenhaen­g til, hvor mange kvinder, der bliver kraenket af maend. Vi har selvfølgel­ig blinde vinkler, men vi forsøger at gå åbent til vaerks i vores egne undersøgel­ser.«

Meget polarisere­t debat

Hans Aaby er ikke overrasket over Henriette Laursens udsagn.

Han er enig i noget, uenig i noget andet. Medierne har vaeret for dårlige, siger også han. De skal ikke bruge kraefterne på kageperson­er og kønsneutra­le lyskryds. Det er

»frygtelige ligegyldig­heder, der bare giver kliks«. Det bidrager ikke med noget positivt, mener han.

»Vi skal forstå hinanden bedre. Det er meget polarisere­t,« siger han.

Han er også glad for at høre, at organisati­onen arbejder med drenge i uddannelse, og at Henriette Laursen mener, at maends rettighede­r i forhold til deres børn skal styrkes.

Men hvis han skal tro på det, skal han se det først.

Men modbeviser det, Henriette Laursen siger, ikke din forestilli­ng? Det kan jo vaere, at du blot ikke har hørt eller set det, du efterspørg­er, i medierne, selvom Kvinfo arbejder for det?

»Det indrømmer jeg, at jeg ikke ved, men jeg mangler at se, at det kommer til udtryk. Kvinfo har også selv en platform at tale fra. De taler ikke om maend og drenges udfordring­er. De er dårlige til at komme ud over rampen med det budskab i medierne, hvis de slås for det,« siger han.

»En ting er ord, en anden er handling.«

 ?? ??
 ?? ?? Hans Aaby fortalte i Jyllands-Posten om, hvordan han følte sig afskrevet fra ligestilli­ngsdebatte­n. Han mener, at bl.a. Kvinfo overser maend og drenges problemer. Arkivfoto: Benny Kjølhede
Hans Aaby fortalte i Jyllands-Posten om, hvordan han følte sig afskrevet fra ligestilli­ngsdebatte­n. Han mener, at bl.a. Kvinfo overser maend og drenges problemer. Arkivfoto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark