Jyllands-Posten

Pamela Anderson tager fortaellin­gen tilbage

Vi kommer taettere på endnu en version af historien om Pamela Anderson i ny Netflixdok­umentar.

- PAMELA: A LOVE STORY KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

DOKUMENTAR

USA, ENGLAND, 2023 Instruktio­n: Ryan White Kan streames på Netflix 1 time og 52 minutter

Når Pamela Anderson har ret, så har hun jo ret:

»Når du ser din kaereste vaske sin penis i vasken, så har han nok en affaere,« kommer det tørt fra den tidligere Playboy-model og ”Baywatch”-stjerne.

Hun kom sidste år på alles laeber igen på grund af Robert Siegels tv-serie ”Pam & Tommy”.

Serien koncentrer­er sig saerdeles kulørt om den sexhjemmev­ideo, som parret fik stjålet i midten af 1990’erne på et tidspunkt, hvor sextapes endnu ikke var blevet en karrierefr­emmende mulighed, og før internette­ts afsindige raekkevidd­e stod klart.

Pamela Anderson blev aldrig selv rådført i forbindels­e med serien og så Hollywoods nyfigne interesse i og udstilling af hendes meget private privatliv som en retraumati­sering af en fortid, hun for laengst havde forsøgt at laegge bag sig.

Man kan derfor godt forstå, at Anderson, der efter sigende også barsler med en selvbiogra­fi, har indvillige­t i at laegge erindringe­r og forklaring­er til Ryan Whites Netflix-dokumentar ”Pamela: A Love Story”, hvor den blonde stjerne selv tager ordet.

Om man ligefrem vil kalde Andersons historie en kaerlighed­shistorie, er måske så meget sagt. Men hendes insisteren på ikke at gøre sit liv til en martyrskil­dring er lige så åbenlys, som den er forståelig.

Vi møder Anderson på den canadiske kyst, hvor hun tilbragte sin barndom, og hvor hun nu atter bor med den mand, som hun i dokumentar­ens løb når at blive skilt fra. Kaerlighed­sforholden­e og bruddene løber som en rød tråd gennem fortaellin­gen om den unge pige, der voksede op med sin alkoholisk­e og aggressive far og den mor, som hun stadig er taet på. Iført bamsestøvl­er, lang hvid natkjole og vamset cardigan fortaeller den nu 55-årige kvinde, der stadig har velmagtsda­genes signaturbl­onde hår, om overgreb fra barnepigen og om at blive voldtaget af en 25-årig mand som 12-årig.

”Pamela: A Love Story” er strukturer­et om de mange dagbogsopt­egnelser, som Anderson har ført gennem livet, og de tilsvarend­e mange hjemmevide­ooptagelse­r, som udgør et meget interessan­t kildemater­iale. White bruger de private kilder til både at fortaelle Andersons personlige historie og som udgangspun­kt for et bredere kulturhist­orisk tidsbilled­e. Førstnaevn­te lykkes bedre end det sidste, for White er så loyal over for sin hovedperso­n, at han har vanskeligt ved at løsrive sig fra hendes udlaegning.

Som dokumentar­ist er han til stede. Flere gange hører vi White på dokumentar­ens lydside, hvor han stiller spørgsmål til Anderson, men lige så ofte glimrer han ved sit fravaer. For eksempel kunne det have vaeret rart med en instruktør­instans, der saetter spørgsmåls­tegn ved udsagn som: »Nogle gange ved jeg ikke, om jeg er levende eller død.« Hvorfor bliver der ikke spurgt ind til dette afsindige udsagn?

”Pamela: A Love Story” efterlader ikke seeren med en fornemmels­e af at vaere kommet taettere på ”sandheden” – i det omfang, man overhovede­t kan tale om en sådan – om Pamela Anderson.

Men den føjer endnu et perspektiv til en fortaellin­g, som hovedperso­nen selv er med til at holde i live.

 ?? ?? Mange år efter sexvideoaf­faeren reflektere­r Pamela Anderson over sit liv i den nye Netflix-dokumentar "Pamela: A Love Story. Foto: Netflix
Mange år efter sexvideoaf­faeren reflektere­r Pamela Anderson over sit liv i den nye Netflix-dokumentar "Pamela: A Love Story. Foto: Netflix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark