Jyllands-Posten

Kvamm som kaptajn var et foreløbigt højdepunkt

For første gang i mange år glaeder jeg mig til de kommende liveshow i ”X Factor”.

- KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

REALITY

X FACTOR, AFSNIT 5 DANMARK, 2023

Vises på TV 2 hver fredag kl. 20.

Da ”X Factor” for snart virkelig mange år siden for første gang kom til Danmark, var det som reality-tv forklaedt som opdragende underholdn­ing. Danskerne skulle laere noget om musik, kunstneris­ke visioner og talentudvi­kling, og selv om det var daekket af mere eller mindre kønsløse fortolknin­ger af Beyoncé og andre stjerners etablerede hits, så lykkedes det saerligt Thomas Blachmann at overbevise seerne om, at der var en grund til, at det populaere internatio­nale programfor­mat var placeret på en public service-station.

At ”X Factor” siden 2019 er hoppet over til TV 2 og dermed har kunnet tone fuldt reality-flag på en anden måde end tidligere, er en gammel nyhed, men det nye i denne sammenhaen­g er, at programmet, som denne anmelder ellers var klar til at erklaere stendødt efter sidste års saeson, med Simon Kvamm ved dommerbord­et har genvundet noget af fordums idealisme. Med humor, empati og åbenlys musikalsk kyndighed formår Kvamm at gøre sine specifikke betragtnin­ger og råd til deltagerne til generelle pointer om musik som sådan. Nu formidler ”X Factor” musik igen i stedet for bare som i de senere år at vaere en omgang ”Paradise Hotel” med sange i stedet for personlige intriger og seksuelle alliancer.

De to forrige saesoner druknede i perfid mudderkast­ning mellem Blachmann og nu tidligere dommer Martin Jensen, men nu er både dialogen, den konstrukti­ve kritik og formidling­en tilbage.

Dygtige deltagere

Vi er nået til saesonens sidste six chair challenge ,og denne gang var det Simon Kvamms 12 deltagere, der skulle forsøge at kaempe sig ind i topseks. Ikke overrasken­de klarede den debuterend­e dommer også denne opgave fremragend­e. Kvamm er – selv i programmet­s kompakt redigerede format – god til at fortaelle deltagerne, hvad han ser i dem og ønsker sig af dem uden at forfalde til luftige betragtnin­ger om, at noget går i hjertet på ham, eller om han kan maerke det eller ej. Kvamm har simpelthen den nødvendige bevidsthed om, at han ikke bare er mentor for håbefulde sangere, han står også i front i et tv-program.

Det gjorde selvfølgel­ig heller ikke ugens program vaerre, at Kvamms deltagere virkelig er dygtige. Den unge Theodor charmerede alle endnu en gang, mens Valdemar faldt igennem. Laura var også vidunderli­g, men måtte vige pladsen, da Malou kom på scenen og fik al tvivl til at forsvinde.

Selv de deltagere, der måtte vige pladsen for andre, fik ukrukket besked. Kvamm trak ikke beslutning­sprocessen i langdrag, og det var på mange måder langt mere naensomt end at skulle sidde i de varme stole og svaelge i dommernes tvivl. Samme behandling fik gruppekate­gorien og de aeldre, og selvo m der allerede nu tegner sig et billede af, at det igen, igen er de unge solister, der står staerkest, så har både Kvamm, Kwamie Liv og Blachmann med deres valg kvalificer­et, at der er konkurrenc­e fra alle kanter, og at den kommende uges bootcamp, hvor de endelige deltagere skal findes, bestemt også bliver spaendende.

Det er laenge siden, jeg har glaedet mig til ”X Factor”-liveshow. Det gør jeg i år.

 ?? ?? Simon Kvamm var i centrum i fredagens ”X Factor”, hvor det var hans 12 deltagere, der skulle synge om en plads videre.
Foto: TV 2/Lasse Lagoni
Simon Kvamm var i centrum i fredagens ”X Factor”, hvor det var hans 12 deltagere, der skulle synge om en plads videre. Foto: TV 2/Lasse Lagoni

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark