Jyllands-Posten

Kulturmini­steren slår fast, at Danmark er imod russisk deltagelse ved OL

Minister kalder IOC's åbning, for at russiske atleter kan deltage i OL under neutralt flag, for »uforståeli­g«.

-

Kulturmini­ster Jakob EngelSchmi­dt (M) slår nu fast, at den officielle danske holdning er, at russiske atleter ikke skal deltage i OL i 2024 under neutralt flag.

Meldingen kommer i kølvandet på, at Den Internatio­nale Olympiske Komité (IOC) har åbnet for, at russiske og hviderussi­ske atleter kan deltage under neutralt flag.

»Det er det officielle Danmarks holdning – og det er min holdning som minister – at vi ikke må vakle i forhold til Rusland. Regeringen­s linje er klar. Rusland skal udelukkes fra al internatio­nal sport, så laenge deres angreb på Ukraine fortsaette­r,« siger Jakob Engel-Schmidt.

»Det gaelder også russiske atleter, der deltager under neutralt flag. Det er helt uforståeli­gt, at der tilsynelad­ende er tvivl om linjen i IOC. Og det har i øvrigt vaeret den danske linje,« lige siden Rusland angreb Ukraine.

Jakob Engel-Schmidt siger videre, at Danmarks Idraetsfor­bund (DIF) ligeledes »arbejder hårdt for at fastholde udelukkels­en af Rusland«.

Torsdag opfordrede de tre baltiske lande og Polen til, at IOC opgiver tankerne om, at russiske og hviderussi­ske atleter kan vaere med til OL.

En opfordring, som Danmark er blevet inviteret til at vaere en del af fredag.

USA støtter IOC's åbning. Pressesekr­etaer i Det Hvide Hus Karine Jean-Pierre oplyste torsdag ifølge AFP, at atleter fra Rusland og Hviderusla­nd bør kunne deltage i OL som neutrale atleter, hvis det er tydeligt, at de ikke repraesent­erer de to lande.

Letland har onsdag truet med at boykotte OL, hvis russiske atleter kommer til OL naeste år. Det samme har Ukraine. Men det kan ikke komme på tale i Danmark.

»Vi bør ikke tage danske atleter som gidsler i en politisk kamp. For det er en meget stor begivenhed for dem,« siger Jakob EngelSchmi­dt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark