Jyllands-Posten

Bliver drømmen om en bilfri by nogensinde til virkelighe­d?

Bunker af forslag, der skal gøre Aarhus grønnere, har vaeret på dagsordene­n laenge. Men hvad er der sket i byen, og hvad skal der ske? JP Aarhus har set på nogle af tiltagene.

- CLARA STEGGER ESBEN CRONBACHCH­RISTENSEN clara.stegger@jp.dk esben.cronbach@jp.dk

Der er noget i gaere i Aarhus.

Hvis du er en af de østjyder, som ejer en bil – og saerligt hvis den kører på fossilt braendsel – er det bl.a. dig, det handler om.

Bid for bid, forslag for forslag arbejder politikere på rådhuset for at presse bilerne laengere ud af byen. For 30 år siden kørte tusindvis af biler der, hvor cafégaeste­r i dag sidder langs åen. Og en gennemgang af den politiske debat gennem de seneste år tegner et mønster.

Der har ofte vaeret fremført idéer, som skal fremme et grønnere byrum og give byen et frisk pust i bogstaveli­gste forstand. I 2013 skabte en idé om en bypark debat. Under Aarhus Festuge lukkes Frederiks Allé ved rådhuset, og forslaget var, at gøre parken permanent. Også en idé om at genindføre bilfri søndage har vakt røre.

JP Aarhus kigger naermere på fire forslag, der har vaeret oppe at vende i den seneste tid.

1. Banegårdsp­ladsen

Hurtigst muligt – og senest i 2024 – skal gennemkøre­nde biltrafik ved Banegårdsp­ladsen vaere fortid. SF, Enhedslist­en og De Radikale prøver at gøre alvor af forslaget, som et flertal i byrådet allerede blev enige om i 2018.

Derfor var det oppe at vende på byrådsmøde­t den 1. februar. Flere politikere rejste spørgsmål om, hvorfor en vedtaget beslutning fra 2018 endnu ikke er sat i vaerk. Andre argumenter­ede omvendt for, at beslutning­ens timing er dårlig, og at forslaget ikke tager hensyn til de erhvervsdr­ivende i midtbyen.

Gert Bjerregaar­d, medlem af teknisk udvalg i Aarhus Kommune for Venstre, foreslog sågar en forsøgsord­ning, hvor rådmaenden­e – og kun rådmaenden­e – i et års tid undlader at tage bilen til rådhusplad­sen.

»Så skal vi se, hvordan det går,« tilføjede han.

Formålet med lukningen af Banegårdsp­ladsen er at oppriorite­re fodgaenger­e, cyklister og den kollektive trafik.

Selvom en lukningen af vejen ved Banegårdsp­ladsen i sagens natur får betydning for bilerne, fører mange veje til både Rom og Aarhus C. Nok bliver livet for aarhusians­ke bilejere besvaerlig­gjort, men om forslaget vil virke efter hensigten, er ikke entydigt, mener trafikfors­ker ved Aalborg Universite­t Harry Lahrmann.

»Det er klart, at hvis det bliver mere besvaerlig­t at køre bil i Aarhus, vil flere søge efter alternativ­er, men der er andre veje, som bilisterne i stedet vil benytte,« siger han.

2. Bilfri søndage og bilfri by

Bilfri søndage blev i budgetforl­iget fra september 2022 vedtaget som en forsøgsord­ning. Hvornår planen realiseres og i hvor vid udstraekni­ng, er endnu ikke fastlagt – men biler ud af byen bliver i en eller anden form en realitet.

Ifølge rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Nicolaj Bang (K), har man endnu ikke set på, hvordan forslaget konkret skal bringes til live i virkelighe­den.

»Det er besluttet i budgetforl­iget, og alle – undtagen én fra Enhedslist­en – er med. Det er en bunden opgave, hvor vi nu skal finde ud af, hvordan og hvor omfattende det skal vaere.«

»Vi har slet ikke kigget på de konkrete detaljer endnu. Det egner sig bedst til sommerhalv­året,« siger han.

Ifølge Harry Lahrmann kan man ikke bare afspaerre veje og lukke for trafikken. Ifølge ham vil en bilfri søndag skulle vaere en del af et event, f.eks et løb eller en festival, hvor man så kan lukke af for veje i den forbindels­e.

Nicolaj Bang tilføjer, at det skal gøres på en måde, der vil genere borgerne i Aarhus mindst muligt.

Tilbage i 2021 foreslog SF, at man skulle gøre Aarhus C bilfri i 2040.

»Det er vores drøm, at vi får skabt et langt mere roligt og fodgaenger- og cykelvenli­gt centrum. Et centrum, der ikke er fyldt med traengsel og biler,« sagde gruppeform­and Jan Ravn Christense­n, SF, Aarhus Byråd om forslaget dengang.

Spørger man trafikfors­keren kan forslaget dog ende med at blive ved det, der er: en drøm.

»Det bliver svaert. Der er f.eks. private parkerings­pladser i Aarhus, som man skal have adgang til, og derfor kan man ikke bare lukke af for biler,« fortaeller Harry Lahrmann.

3. Grønne byparker

P-zoner skal laves om til grønne byparker. Det har allerede vaeret tilfaeldet ved Vesterbro Torv og Fredens Torv i Aarhus C, hvor parkerings­pladser har måttet vige pladsen til fordel for traeer og baenke til byens borgere. Der er i budgetforl­iget for 20232026 afsat midler til at opføre flere små oaser.

4 mio. kr. står som grobund for planerne om de grønne byrum. Men hvor de skal blomstre op, hvornår det skal ske, og hvor meget der skal begrønnes, er endnu ikke fastlagt, fortaeller Nikolaj Bang.

Den overordned­e strategi er at »prøve af og se, hvad der virker«. Man vil altså forsøge sig med midlertidi­ge grønne byrum forskellig­e steder i Aarhus og opland. Hvis der kan findes penge og opbakning til det, bliver de midlertidi­ge områder – på samme vis, som det er sket med Fredens Torv – på sigt gjort permanente.

Nedlaeggel­se af parkerings­pladser er effektivt, hvis man vil have flere biler ud af byen, fortaeller Harry Lahrmann.

»Parkerings­pladser er et godt middel, og det er blevet normalt for kommuner at nedlaegge mindre p-pladser og skabe nye områder, mens man i stedet bygger større p-huse,« siger han.

4. Ud med dieselbile­r

I november 2022 satte man et dødsstød ind mod dieselbile­r i Aarhus. Her blev det besluttet, at der fra slutningen af 2023 lyder et endegyldig­t farvel til dieselbile­r uden partikelfi­lter. Beslutning­en gaelder i området inden for Ringgaden, der udgør den nuvaerende miljøzone. Ifølge kommunen lever 3.163 biler registrere­t i Aarhus ikke op til den nye regel.

Fra 1. marts 2024 bliver zonen udvidet, så den også omfatter Nørrebroga­de/Randersvej samt Bernhardt Jensens Boulevard på Aarhus Ø.

Dieselbile­rnes skaebne er der fundet enighed om. Men et kig tilbage giver en fornemmels­e af de fronter, bilerne i byen kan traekke op. Da man for 10 år siden debattered­e idéen om at lukke Frederiks Allé til fordel for en permanent bypark – evt. bare i sommermåne­derne – var argumentet fra SF’s Thomas Medom, at man således fik et åndehul uden den store chikane fra trafikken.

»Trafikmaen­gden er mindre i sommermåne­derne, og busserne kører på feriekørep­lan, og derfor kan vi sagtens forsvare at etablere parken sommeren over,« sagde han dengang.

Det var davaerende teknikrådm­and Bünyamin Simsek (V) konsekvent imod, »det kan jeg på forhånd afvise«, sagde han og mente, at centrum ville sande til. Hos Socialdemo­kratiet var der også skepsis.

»Det bliver vanskeligt, fordi der er så meget gang i byggekrane­rne i Aarhus. Vi bliver nødt til at se en bypark i en større sammenhaen­g og på det trafikale udenom,« udtalte den davaerende gruppeform­and, Camilla Fabricius (S).

Nu er året 2023, det er svaert at forestille sig en taet trafikeret faerdselså­re på Åboulevard­en, og tegnebraet­tet er fyldt med forslag og tiltag til, hvordan bilerne kan komme til at fylde endnu mindre i Aarhus’ centrum. Men vejen frem er slet ikke så let i den slags debatter, konstatere­r Harry Lahrmann. Og det gaelder ikke kun for Aarhus.

»Der er nogle modsatrett­ede interesser, hvor der på venstreflø­jen ofte har vaeret fortalere for den kollektive trafik, mens der på den modsatte fløj er folk, der ønsker, at biler stadig skal prioritere­s,« siger han.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark