Jyllands-Posten

V afslører ny model for havneudvid­else

Midt i de politiske forhandlin­ger om en havneudvid­else i Aarhus afslører Venstre nu en helt ny model for en beskåret havneudvid­else. S er positiv over for modellen.

- JØRGEN RYE HENRIK GRØNVALD jorgen.rye@jp.dk henrik.groenvald@jp.dk

Tanker om en havneudvid­else 2.0 har vaeret luftet flere gange fra Venstre-folk. Fredag praesenter­ede partiet sit bud på et alternativ til det omstridte projekt.

I Venstres model er den foreslåede havneudvid­else på ca. 100 hektar reduceret til 60 hektar, og dertil skal laegges en dry port – eller tørhavn – i Framlev på 16 hektar.

Partiet har i sit forslag, der kaldes en “Marselisbo­rgMols-model“, tre krav til havneudvid­elsen:

■ Den unikke udsigt ud over bugten skal bevares i videst muligt omfang. Derfor har Venstre en fjernelse – eller som minimum en kraftig reducering – af ydermolen som forhandlin­gskrav. Partiets udspil er en Marselisbo­rg-Mols-model, der vil give en sigtelinje fra Marselisbo­rg Slot til Mols og dermed bevare det unikke kig ud over bugten. Samtidig ønsker partiet en friholdels­e for bebyggelse på centrale havneareal­er.

■ Den fysiske udvidelse af havnen skal reduceres til en minimumsmo­del, der giver havnen mulighed for en mindre udvidelse i en 1. etape svarende til de dokumenter­ede behov. Eventuel yderligere udvidelse skal ske i en 2. etape, hvor etablering­en af en tørhavn også indtaenkes. Venstres udspil er således en havneudvid­else på 30 hektar i 1. etape og en udvidelse på 30 hektar i en 2. etape. Dertil kommer 16 hektar tørhavn ved Framlev.

■ Klapning skal holdes på et absolut minimum. Der skal ivaerksaet­tes en raekke initiative­r til at udbedre det nødlidende havmiljø i bugten. Ved at fjerne ydermolen reduceres klapningen markant, ligesom der vil blive markant mindre sugning af sand og reduceret CO2-udledning. Samtidig er det en forudsaetn­ing for Venstre, at man helt undgår klapning ved Fløjstrup.

Imødekomme­r kritik

»Når vi ser på de mange høringssva­r og lytter til borgerpane­let, så er der rigtig mange, som har en bekymring omkring sigtelinje­r, og hvor meget denne havneudvid­else kommer til at betyde for det visuelle. Det har vi taget udgangspun­kt i i den her halvering af havneudvid­elsen,« siger Venstres gruppeform­and i byrådet, Gert Bjerregaar­d.

Om modellen kan samle et flertal i byrådet, vides ikke, men de tre partier S, V og K , som ønsker en havneudvid­else, har alle udtalt, at der skal findes en »balanceret model«, som både imødekomme­r kritikerne og Aarhus Havns behov.

»Det her er vores afbalancer­ede forslag, som også er baseret på, at der er en efterspørg­sel på mere areal. Vi mener, at vi med den her havneudvid­else kan imødekomme havnens ønsker,« siger Gert Bjerregaar­d.

En åben dør

Steffen Wich, teknisk ordfører for Socialdemo­kratiet, tager paent imod Venstres udspil:

»Det er rigtig fint, at det kommer på banen, inden vi skal forhandle på tirsdag. Med forslaget sparker Venstre dog en åben dør ind, for i Socialdemo­kratiet arbejder vi med praecis de samme emner som størrelse og sigtelinje­r, og vi mener heller ikke, at der skal vaere klapning ved Fløjstrup. Man kan dog ikke bygge en havn uden en mole, for ellers kan skibene ikke få ro til at laegge til,« siger Steffen Wich.

Forhandlin­g i gang

Forslaget til havneudvid­elsen har vaeret staerkt omdiskuter­et det seneste års tid, og borgerne indsendte over 1.600 høringssva­r med isaer kritik af påvirkning­en af klima, miljø og natur og det visuelle.

Foreningen Beskyt Aarhusbugt­en har vaeret blandt kritikerne, og formand Svend Erik Kristensen glaeder sig over Venstres forslag.

»Det er da utrolig positivt og meget mere spiseligt. Der er noget respekt for de herligheds­vaerdier, som vores by har,« vurderer Svend Erik Kristensen, som gerne ser beslutning­en udsat to-tre år.

»Noget tyder på, at verdenshan­dlen er ved at aendre sig. Og så kan det vaere, at der på laengere sigt slet ikke er behov for en havneudvid­else,« mener han.

Vigtig balance

Mette Skautrup (K), politisk ordfører, siger:

»Vi har jo alle en interesse i at finde en løsning, og vi er spaendt på at få uddybet Venstres forslag. I Konservati­ve er vi også meget optaget af at sikre udsigten over bugten, men der skal vaere en balance, og vi må se, om forslaget er nok i forhold til havnens behov, og hvordan klimapåvir­kningen er ved en dry port.«

Byrådet skal i løbet af foråret afgøre projektets skaebne, og de politiske forhandlin­ger er i gang. De tre partier S, V og K, der udgør et flertal i Aarhus Byråd, har meldt ud, at de støtter en havneudvid­else i en eller anden form.

Aarhus Havn ønsker ikke at kommentere V-forslaget med henvisning til, at det nu er op til politikern­e at vurdere havnens ansøgning, oplyser presseansv­arlig Daniel Møller Jensen.

Efter 137 år er det ved at vaere slut.

 ?? ?? Her er Venstres forslag til en reduceret havneudvid­else, Marselisbo­rg-Mols-modellen. Grafik: Venstre
Her er Venstres forslag til en reduceret havneudvid­else, Marselisbo­rg-Mols-modellen. Grafik: Venstre
 ?? ?? Dagens tegning: Irma
Dagens tegning: Irma

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark