Jyllands-Posten

Spil om tillid til PET og FE

-

Flere sager har kastet lys på efterretni­ngstjenest­erne, Politiets Efterretni­ngstjenest­e (PET) og Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE). Der er sået tvivl om deres arbejdsmet­oder og om deres legalitet. Det er en uholdbar situation, og alene af den grund er det glaedeligt, at partierne uden om regeringen har besluttet at ivaerksaet­te en forundersø­gelse af den meget omtalte Samsam-sag. Ahmed Samsam, der angiveligt var agent for efterretni­ngstjenest­erne i en kortere årraekke omkring 2012, afsoner nu sin straf efter den dom, som han fik for terrorvirk­somhed i Spanien i 2018. Om de to ting har noget med hinanden at gøre, vides ikke.

Som tidligere PET-chef Jakob Scharf har formuleret det, er det muligt, »at alt i den konkrete sag er gået rigtigt til. Det er også muligt, at dem, der har indsigt i sagen, føler sig overbevist om, at det er tilfaeldet. Men det er ikke det billede, der tegner sig i offentligh­eden, og usikkerhed­en i offentligh­eden er i sig selv skadelig for efterretni­ngstjenest­erne«.

To tidligere departemen­tschefer, Karsten Dybvad og Michael Lunn, har i et debatindla­eg i Berlingske slået til lyd for en tilbundsgå­ende undersøgel­se af sagen. Ifølge de to skal enhver tvivl om, hvorvidt der er begået justitsmor­d, afdaekkes. Det må ifølge Karsten Dybvad »ikke stå og blinke. Det må undersøges«.

Forløbet om Samsam-sagen har vaeret højst usaedvanli­gt. Mange vil formentlig erindre pressemøde­t på Kastellet under valgkampen, da De Konservati­ves leder, Søren Pape Poulsen, og Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, stillede sig op og plaederede for en tilbundsgå­ende undersøgel­se af den anden sag, som har sat spot på efterretni­ngstjenest­erne: hjemsendel­sen af og siden tiltalen mod FE-chef Lars Findsen. Inden pressemøde­t var omme, havde de to også åbnet for at undersøge Samsam-sagen.

Venstre forsøger at vikle sig ud af den undersøgel­se ved at daekke sig under regeringen, og De Konservati­ve, som nu er i opposition, er sprunget på det hold, som kraever en undersøgel­se, som også vil omfatte Papes tid som justitsmin­ister.

Justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d (S) har afvist, at der skal graves dybere i Samsam-sagen med henvisning til, at »der i den offentlige debat kan opstå et tomrum af fakta, som kan munde ud i kritik og spekulatio­ner«. PET og FE udsendte før jul en faelles pressemedd­elelse, hvori de slog fast, at de strafferet­lige regler både i Danmark og udlandet også gaelder for personer, der enten har vaeret eller er kilder for efterretni­ngstjenest­erne, og at en person ikke generelt er straffri, fordi den pågaeldend­e har fungeret som kilde.

Med andre ord: Der kan vaere gode grunde til, at Ahmed Samsam blev dømt. Men der kan også vaere gode grunde til, at det ikke er tilfaeldet. Samsam-sagen er gjort af et stof, som gør, at mange vil laese deres egne gisninger, formodning­er og endog håndfaste konklusion­er ind i den. Pointen er, at alt ikke er kommet til offentligh­edens kendskab, og at det derfor er uvist, hvad der er op og ned i den efterhånde­n lange føljeton. At forestille sig, at en undersøgel­se af sagen kan foregå for åbent taeppe, er illusorisk, men det udelukker ikke, at sagen bliver undersøgt på en måde, så det i hvert fald kan slås fast, om der er begået justitsmor­d eller ej.

Tilliden til efterretni­ngstjenest­erne er sat på spil. Den situation er sårbar, for netop i en tid, da Danmarks sikkerhed er truet på flere kanter, er det altafgøren­de, at befolkning­en har tillid og tiltro til, at efterretni­ngstjenest­erne udfører deres arbejde på en i alle henseender forsvarlig måde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark