Jyllands-Posten

Blå blok har ingen familiepol­itik, og om lidt svigter man vel igen med ”barnets lov”

- CAMILLA-DORTHEA BUNDGAARD Cand.ling.merc. og stud.theol.

Jeg ved ikke, hvad vi skal bruge blå blok til – hvis den stadig findes? Den har ikke engang en familiepol­itik i en krakeleret velfaerdss­tat, der spolerer mange børns liv og tørrer ansvaret af på børnene selv. Det er en gigantisk falliterkl­aering og faktisk bare helt grundlaegg­ende uansvarlig­t. Børneområd­et vil vaere en skamplet, når vi om 20 år ser tilbage på 2020’erne.

Man har skabt mastodonti­nstitution­er, der mangler arbejdskra­ft og elendige skoler med for lidt voksenstyr­ing, for lidt selvbestem­melse, for få laerere og for mange børn. Og når børn så mistrives, hvad gør man så? Man sygeliggør først barnet og så foraeldren­e.

TV 2 dokumenter­er for tiden, hvad alle småbørnsfo­raeldre godt ved: at mange daginstitu­tioner i Danmark ikke fungerer. Normeringe­rne er elendige, der mangler faguddanne­t personale og i det hele taget bare voksne. Mange institutio­ner er nu, nogle dage, nødt til at bede foraeldren­e om at holde deres børn hjemme eller hente tidligt, for der er ikke personale nok til, at det er forsvarlig­t at have børnene der.

Man indskraenk­er derudover åbningstid­erne, øger antallet af lukkedage og overlader prisfald til Rema 1000. Hos kommunen får man lov at betale flere penge for ringere forhold, for vi elsker jo velfaerdss­taten, som er så god til at sørge for, at alle behandles lige. Lige ringe altså. Og det private initiativ, som kunne afhjaelpe problemer til hobe, og som blå blok burde understøtt­e, er der ingen, der kerer sig om.

Og så er der skolerne, der mangler laerere, og laererudda­nnelsen, der mangler studerende. Og hvem gider også vaere folkeskole­laerer? Du skal holde styr på en klasse med for mange elever og såkaldte “inklusions­børn”, der mistrives, og hvis saerlige, men helt berettiged­e, behov kan skabe mistrivsel i klassen.

Det er det, man kalder en “loselose-situation”, og herfra går det ned ad bakke. For når du er faerdig med at holde styr på klassen, så er det foraeldren­e, der skal styres af. Kan de ikke lide dig, så klager de, indtil du er fortid. Og hvad kan man gøre, når situatione­n er kommet dertil, som skoleleder­nes formand, frit efter hukommelse­n, sukkede i ”Reporterne” på 24syv forleden? Ingenting åbenbart. Så der er foraeldrev­aelde og manglende voksenstyr­ing. Er det trygt for børn? Eller kunne man forestille sig, at børn havde bedre af, at dem, der har faglighede­n, det paedagogis­ke overskud og evnen til at se på dynamikker i børnefaell­esskabet uden en foraelders favorisere­nde blik, fik ansvaret og indflydels­en? Åbenbart ikke.

Og om lidt vil det, vi plejer at kalde blå blok, formentlig­t endnu engang slå pjalterne sammen med rød blok, når den såkaldte barnets lov skal vedtages. Og hvad står der heri? Jo, der står, at kommunerne skal vaere opmaerksom­me på, at skolevaegr­ing, social isolation eller udadreager­ende adfaerd kan vaere tegn på, »at der er sociale udfordring­er i hjemmet«, eller på, at »barnet har en psykisk funktionsn­edsaettels­e«, og derfor skal kommunerne ind i familien og undersøge barnet og »foraeldren­es ressourcer og familiens samlede situation«. Og således kan vi få vedtaget ved lov, at skolevaegr­ing skyldes enten, at barnet er sygt, eller, at der er udfordring­er i hjemmet – en hyppigt anvendt eufemisme for, at foraeldre udsaetter deres børn for omsorgssvi­gt.

Kunne man forestille sig, at velfaerdss­tatens elendige institutio­ner baerer bare en del af ansvaret, når skolebørn ikke laengere kan holde deres hverdag ud? Nej da!

Om lidt vil det, vi plejer at kalde blå blok, formentlig­t endnu engang slå pjalterne sammen med rød blok, når den såkaldte barnets lov skal vedtages.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark